ELY-keskukset

Yhteysviranomaisten perusteltu päätelmä Helsinki-Turku nopea junayhteys -hankkeen YVA-selostuksesta (Uusimaa, Varsinais-Suomi)

Jaa

Uudenmaan ELY-keskus on antanut ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukaisen perustellun päätelmän Väyläviraston Helsinki-Turku nopea junayhteys -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. YVA-menettelyyn on yhdistetty Kiskonjoen latvavesien ja Nuuksion Natura 2000 -alueita koskevat Natura-arvioinnit sekä arvio Kuusistonlahden Natura-aluetta koskevan Natura-arvioinnin tarpeesta. Perusteltu päätelmä on valmisteltu Uudenmaan ja Varsinais-Suomen ELY-keskusten asiantuntijoiden yhteistyönä. ELY-keskusten luonnonsuojeluviranomaisten antamat Natura-lausunnot ovat päätelmän liitteinä.

Kuvituskuva. © Uudenmaan ELY-keskus
Kuvituskuva. © Uudenmaan ELY-keskus

Nopean junayhteyden hankkeeseen sisältyy uusi kaksiraiteinen oikorata välille Espoo–Salo (pituus 95 kilometriä) ja kaksoisraiteen rakentaminen nykyisen raiteen viereen välille Salo–Kupittaa (pituus 55 kilometriä).

Ympäristövaikutusten arvioinnissa eli YVAssa tarkastellut vaihtoehdot: 

  • Vaihtoehto A: Nopea junayhteys kaksoisraiteisena välillä Espoo–Turku 
  • Vaihtoehto B: Nopea junayhteys kaksoisraiteisena välillä Espoo–Turku ja raideoikaisut (Hajala, Kriivari, Toikkala ja Piikkiö) välillä Salo–Turku
  • Vertailuvaihtoehto 0+: Nykyinen rantarata parantamistoimenpiteillä

Hanke on poikkeuksellisen laaja ja sillä on paljon merkittäviä ympäristövaikutuksia 

Kyseessä on laaja ja pitkäkestoinen ratahanke, jolla on merkittäviä haitallisia luontovaikutuksia, meluvaikutuksia, vaikutuksia pinta- ja pohjavesiin, maa- ja kallioperään ja luonnonvarojen käyttöön sekä maisema- ja kulttuuriympäristöön. Hankkeella arvioidaan myös olevan merkittäviä vaikutuksia ilmastoon, liikenteeseen sekä maankäyttöön ja yhdyskuntarakenteeseen.

Hanke edellyttää tarkempia selvityksiä, suunnittelua ja vaikutusten arviointia muun muassa luontovaikutuksiin, pohja- ja pintavesivaikutuksiin, maa-ainesten ottoon ja sijoittamiseen sekä luonnonsuojelulain ja vesilain mukaisiin lupatarpeisiin liittyen. Kiskonjoen latvavesien Natura-alueen osalta merkittäviä heikentäviä vaikutuksia ei hankkeessa esitetyillä suunnitelmaratkaisuilla voida sulkea pois. Hankevaihtoehdot A ja B edellyttävät lisäksi useita poikkeamisia luonnonsuojelulaista sekä vähimmillään toistakymmentä poikkeuslupaa luontodirektiivin liitteen IV (a) lajien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen heikentämiseen tai hävittämiseen (liito-orava, lepakot, viitasammakko, vuollejokisimpukka). Hankkeen jatkosuunnittelussa on kiinnitettävä erityistä huomiota haitallisten vaikutusten ehkäisyyn ja lieventämiseen sekä seurantaan.

Perustellussa päätelmässä on otettu huomioon arviointiselostuksesta ja täydennetystä arviointiselostuksesta sekä Natura-arvioinneista annetut lausunnot ja mielipiteet. Yhteysviranomaisen perusteltu päätelmä ja Natura-arvioinneista annetut lausunnot sekä arviointiselostus ja siitä annettu kuulemispalaute ovat kokonaisuudessaan nähtävinä ympäristöhallinnon verkkosivuilla osoitteessa www.ymparisto.fi/helsinkiturkujunayhteysYVA

Lisätiedot:

Liisa Nyrölä, Uudenmaan ELY-keskus

Sanna-Liisa Suojasto, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Natura-lausunnot:

Kiskonjoen latvavesien Natura-arviointi
Salli Uljas, Varsinais-Suomen ELY-keskus

Nuuksion Natura-arviointi
Ilpo Huolman, Uudenmaan ELY-keskus

Kuusistonlahden Natura-tarvearviointi
Tapio Aalto, Varsinais-Suomen ELY-keskus

sähköpostiosoitteet: etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvituskuva. © Uudenmaan ELY-keskus
Kuvituskuva. © Uudenmaan ELY-keskus
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Pohjois-Suomessa jälleen ennätysvuosi yritysrahoituksen myönnöissä - ELY-keskus rahoitti yritysten hankkeita ja toimintaympäristön kehittämistä 64 miljoonalla eurolla vuonna 2021 (Kainuu, Lappi, Pohjois-Pohjanmaa)25.1.2022 12:59:07 EET | Tiedote

Pohjois-Suomessa käynnistyi vuoden 2021 aikana erittäin merkittäviä teollisuuden investointihankkeita, jotka kasvattivat huomattavasti ELY-keskuksen myöntämän yritysrahoituksen kysyntää EU-ohjelmakauden 2014–2020 aiempiin vuosiin nähden. Erityisesti saha- ja puutuoteteollisuuden investoinnit nostivat myönnetyn rahoituksen määrää, joka on rahoituskauden selkeästi suurin vuosikohtainen summa. Avustuksia on myönnetty Pohjois-Suomessa vuosittain keskimäärin noin 40 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 summa kohosi 64 miljoonaan euroon.

Man har tagit itu med utmaningarna med vattenskyddet inom jordbruket (Egentliga Finland, Satakunta)20.1.2022 10:14:07 EET | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har utrett utmaningarna med vattenskyddet inom jordbruket som en del av Skärgårdshavets hot spot-vägkartprojekt. Utmaningarna har sammanställts i rapporten Maatalouden vesiensuojelun pullonkaulat som publicerades i slutet av 2021. I utredningen av utmaningarna med anknytning till vattenskyddet inom jordbruket deltog områdets jordbrukare och myndigheter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme