Savonlinnan kaupunki

Ykköset saivat eväitä hyvinvointiin ja jaksamiseen Savonlinnan lyseon lukiossa

Jaa

Savonlinnan lyseon lukion ykkösten koulupäivä täyttyi erilaisista liikunnan, terveyden ja yhteisöllisyyden työpajoista Hyvinvointiteemapäivänä 30.8. Noin 150 ekaluokkalaista kiersi pienryhmissä kuusi toiminnallista työpajaa. He kokeilivat mindfullnessia ja rentoutumista, pohtivat jaksamista ja onnellisuutta ja saivat helppoja vinkkejä opiskelijan terveelliseen ruokavalioon. Porinapajassa pysähdyttiin miettimään omia oppimistapoja ja älylataamossa tutustuttiin uusiin koulukavereihin ja rakennettiin me-henkeä.

Luokista on karsittu perinteisiä pulpetteja ja tilalle on tuotu seisomapöytiä, aktiivituoleja ja jumppapalloja. Osassa opetustiloista voi harjoitella ilmajoogaa.
Luokista on karsittu perinteisiä pulpetteja ja tilalle on tuotu seisomapöytiä, aktiivituoleja ja jumppapalloja. Osassa opetustiloista voi harjoitella ilmajoogaa.

- Hyvinvointiteemapäivällä haluamme opastaa uudet opiskelijat aktiivisuuteen ja yhteisöllisyyteen sekä antaa eväitä jaksamiseen jo heti opintojen alkuvaiheessa sekä tehdä tutuksi meidän opiskelijahuoltohenkilökunta, kertoo vs. rehtori Hannu Soini.

Päivän ohjelma rakennettiin moniammatillisena yhteistyönä. Mukana olivat muun muassa koulupsykologi, kuraattori, opinto-ohjaajat, ravitsemusterapeutti, XAMKin TKI-asiantuntijat ja terveydenhoitaja. Tapahtuma järjestettiin yhdessä sairaanhoitopiiri Sosterin ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa.

Savonlinnan lyseon lukio on yksi valtakunnallisen Liikkuva koulu –ohjelman pilottikouluista. Ohjelma kuuluu Suomen hallitusohjelman osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeisiin. Keskeistä on liikkumisen lisääminen ja oppimisen edistäminen. Savonlinnassa alkaneen lukuvuoden painopistealue on tauottaminen ja istumisen katkaiseminen oppitunneilla sekä oppituntien toiminnallistaminen.

- Useat tutkimustulokset osoittavat liikunnan aktivoivan aivojen oppimista säätelevää aluetta. Kyky sisäistää uutta laskee huomattavasti jo puolessa tunnissa, joten oppitunnin toiminnallistamisella ja tauottamisella pystytään lisäämään oppimiskykyä, Soini kertoo. Yksinkertaisimmillaan se voi tarkoittaa seisomaan nousemista tai käytävällä käväisyä.

Lyseon lukiossa toimii tällä hetkellä 12 koulutettua liikuntatutor-opiskelijaa, jotka liikuttavat koulua erilaisilla aktiviteeteilla ja tapahtumilla. Opetustiloissa on seisomapöytiä, aktiivituoleja ja jumppapalloja. Perinteisiä pulpetteja on karsittu. Myös leuanvetotangot ja jumppakuminauhat ovat käytössä lähes jokaisessa luokassa. Välitunneilla päästään liikuntatutoreiden ohjaamana venyttelemään tai pelaamaan pingistä, lattiashakkia ja muita yhteispelejä.

Savonlinnan lyseon lukio on Etelä-Savon toiseksi suurin lukio. Koulussa opiskelee yli 400 opiskelijaa kymmeneltä eri paikkakunnalta. Liikkuva ja aktiivinen oppiminen on vahva osa koulun identiteettiä ja kulttuuria.

Lyseo vastaa EsLin hallinnoimasta Etelä-Savon Urheiluakatemian laji- ja yleisvalmennuksesta Savonlinnan alueella. Koulun urheilulinja mahdollistaa tehokkaan ja tavallista tavoitteellisemman harjoittelun ja opiskelun yhdistämisen. Tavoitteena oppilaalla voi olla urheilullinen menestys, kaksoisura tai ammatti hyvinvointi-, terveys- ja liikunta-alalla.

Tänä vuonna Lyseon urheilulinjalle valittiin ensi kertaa yhteisvalinnassa 30 opiskelijaa. Näiden lisäksi myös alueen muiden oppilaitosten, Ammattiopisto SAMIedun ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin, opiskelijoita osallistuu lyseon urheilulinjan harjoituksiin. Kipis-Akatemian harjoituksiin osallistuu lukuvuonna 2018-2019 lähes 100 urheilijaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

vs. rehtori Hannu Soini, puh. 044 417 4501

Kuvat

Luokista on karsittu perinteisiä pulpetteja ja tilalle on tuotu seisomapöytiä, aktiivituoleja ja jumppapalloja. Osassa opetustiloista voi harjoitella ilmajoogaa.
Luokista on karsittu perinteisiä pulpetteja ja tilalle on tuotu seisomapöytiä, aktiivituoleja ja jumppapalloja. Osassa opetustiloista voi harjoitella ilmajoogaa.
Lataa
Emilia ja Nella askartelevat arjen onnen aarrekarttaa. Se pistää opiskelijat pohtimaan, mitä on onnellisuus, mistä asioista itselle tulee hyvä mieli ja mistä haaveilen. Kumpikaan ei ollut aiemmin tehnyt vastaavaa harjoitusta ja pitivät karttaa hauskana. 
– Ainakin jotain urheiluun liittyvää me tähän laitetaan, molemmat sanovat.
Emilia ja Nella askartelevat arjen onnen aarrekarttaa. Se pistää opiskelijat pohtimaan, mitä on onnellisuus, mistä asioista itselle tulee hyvä mieli ja mistä haaveilen. Kumpikaan ei ollut aiemmin tehnyt vastaavaa harjoitusta ja pitivät karttaa hauskana. – Ainakin jotain urheiluun liittyvää me tähän laitetaan, molemmat sanovat.
Lataa
Savonlinnan lyseon lukiossa järjestetään yhteisiä tapahtumia ympäri lukuvuoden. Esimerkiksi viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty joulukalenteri innosti kaikki osallistumaan ja liikkumaan joka päivä, kun kalenteriluukuista avattiin yksin tai yhdessä toteutettava aktiviteettitehtävä.
Savonlinnan lyseon lukiossa järjestetään yhteisiä tapahtumia ympäri lukuvuoden. Esimerkiksi viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty joulukalenteri innosti kaikki osallistumaan ja liikkumaan joka päivä, kun kalenteriluukuista avattiin yksin tai yhdessä toteutettava aktiviteettitehtävä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Savonlinnan kaupunki
Savonlinnan kaupunki
Olavinkatu 27
57130 Savonlinna

(015) 527 4000http://www.savonlinna.fi/

Savonlinna – kansainvälinen kulttuuri- ja sivistyskaupunki Saimaan sydämessä

Savonlinna on kansainvälisesti kiinnostava ja vireä kulttuuri-, teollisuus-, koulutus- ja matkailukaupunkikeskus. Tunnelmallinen ja kaunis saaristokaupunki tarjoaa viehättävät puitteet sekä asumiselle että matkailulle. Yli puoli miljoonaa matkailijaa vuosittain sekä vahva ja kasvava metsäteollisuus ja teknologia-ala ovat vireän Savonlinnan tunnusmerkkejä. Kansainvälisesti Savonlinna tunnetaan keskiaikaisesta Olavinlinnasta ja oopperajuhlista sekä ainutlaatuisesta Saimaan järviluonnosta saimaannorppineen. Matkaa maanteitse tai rautateitse Helsingistä on runsaat 300 km ja lentäen Savonlinnaan pääsee alle tunnissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Savonlinnan kaupunki

Mullankaivajat Saimaalla – koululaiset arkeologeina17.4.2019 10:32:18 EESTTiedote

Mullankaivajat Saimaalla –hanke innosti Savonlinnan seudun sadat koululaiset arkeologian maailmaan sekä mahdollisti esihistoriallisen näyttelyn toteuttamisen. Arkeologian ja historian tutkimukseen sekä kotiseutunsa kulttuuriperinnön taltiointiin osallistui hankkeen kautta yhteensä noin 300 lasta ja nuorta Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun kouluista. Hyvä työ palkittiin ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittama hanke sai myös jatkoa.

EMBARGO 1.4.2019 KLO 00:01. Savonlinnan kaupunki palkkaa viisi norpankouluttajaa1.4.2019 00:01:00 EESTTiedote

Savonlinnan kaupunki vastaa matkailuväen toiveisiin palkkaamalla viisi osavuotista norpankouluttajaa. Töitä on tarjolla kokopäiväisesti toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tehtäviin annetaan kolme viikkoa kestävä täsmäkoulutus, josta vastaa Ammattiopisto SAMIedu yhteistyössä Miamin yliopiston (University of Miami) kanssa. Miamin yliopisto on erikoistunut mm. delfiinien ja haikalojen tutkimiseen.

Argus Spectrum Internationalin tehdas sijoittuu Teknologiakeskus Elektroniaan20.3.2019 09:09:03 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International on solminut vuokrasopimuksen, jolla se sijoittuu Savonlinnan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan huhtikuun alusta lähtien. Yhtiö vuokrasi 1000 m² suuruisen toimitilan ja aikoo investoida tuotantotilojensa perustamiseen 2-3 miljoonaa euroa. Teknologiakeskus Elektronian tilat on räätälöity palvelemaan erityisesti elektroniikka-alaa. Siellä sijaitsee entuudestaan mm. elektroniikan testilaboratorio ja yksi elektroniikka-alan yritys.

Barbie juhlii kuusikymppisiään Savonlinnan Riihisaaressa5.3.2019 08:39:06 EETTiedote

Barbie-nukke esiteltiin 9.3.1959 New Yorkin lelumessuilla. Barbie on monelle sukupolvelle tuttu, ja edelleenkin tämä 60-vuotias ajaton kaunotar on voimissaan eri puolilla maailmaa. Barbie ei ole tavanomainen lelu, sillä se on seurannut aikaansa sekä kuvastanut kulttuurin muutoksia ja muodin virtauksia. Savonlinnan Riihisaaressa lauantaina 9.3. avautuvassa Barbie 60 vuotta –näyttelyssä on esillä yli 300 Barbie-nukkea 1960-luvulta nykypäiviin. Näyttelyn on tuottanut Savonlinnan maakuntamuseo.

Argus Spectrum Internationalin tehdas Savonlinnaan4.3.2019 11:04:38 EETTiedote

Kansainvälinen korkean teknologian palonsuojatuotteiden ja varhaisen varoituksen järjestelmien valmistaja Argus Spectrum International, ASI Oy Ltd tulee sijoittumaan kaupungin omistamaan Teknologiakeskus Elektroniaan. Kaupunginjohtaja Janne Laine allekirjoitti yhteistyösopimuksen yrityksen sijoittumisesta Savonlinnaan. Yhtiö investoi tuotantotilojen perustamiseen 2-3 M€. Tuotannollisen toiminnan on tarkoitus alkaa vuonna 2019. Yrityksen tavoitteena on laajentaa tuotantoa siten, että Savonlinnassa tarvitaan noin 100 uutta työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme