Helsingin yliopisto

Yksilöllisiä syöpähoitoja tiedonlouhinnan keinoin

Jaa

Helsinki Challenge -semifinalistitiimi iCombinen tavoitteena on yhdistää laajat biolääketieteelliset aineistot ja etsiä tiedonlouhinnan keinoin yksilöllisiä lääkevaihtoehtoja leukemian hoitoon.

Kuva: Miikka Pirinen
Kuva: Miikka Pirinen

Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) tehdään ex vivo -lääketutkimuksia. Se tarkoittaa, että leukemialääkkeiden tehoa testataan potilaiden sijaan heidän verinäytteisiinsä. Menetelmä mahdollistaa laajat lääketestaukset ja sopivimman lääkkeen etsimisen tehokkaasti ja potilasta kuormittamatta.

FIMMin tutkija Jing Tangin monitieteisen Helsinki Challenge -joukkueen tavoitteena on löytää kullekin leukemiapotilaalle parhaiten toimiva lääkeyhdistelmä kattavien lääketestaus- ja genomiprofilointiaineistojen perusteella.

– Eli voisimme antaa hoitosuosituksia potilaan geneettisen taustan perusteella, Tang tarkentaa.

Tutkimusdataa on vuosien varrella kertynyt paljon, mutta pullonkaulaksi on muodostunut aineistojen yhdistäminen. Siksi informaatiotekniikalla ja tiedonlouhinnalla on keskeinen osa iCombine-tiimin suunnitelmassa.

– Kehitämme sarjan laskennallisia menetelmiä lääkeyhdistelmien tehon ennustamiseen, mallintamiseen ja analysointiin. Nämä menetelmät tarjoavat hyvän keinon lisätä lääkeyhdistelmien tehokkuutta yksilöllisessä lääkehoidossa, Tang sanoo.

Tulevaisuudessa menetelmää voidaan soveltaa myös muiden syöpätyyppien hoidossa.

– Tähän tarvitsemme yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Yhteinen tavoitteemme on valita potilaalle oikea lääke oikeaan aikaan. Samalla säästetään lääkehoidon kustannuksissa.

Yksilöllisen lääkehoidon saavutettavuuden ja sovellettavuuden lisäämiseksi iCombine-tiimin tavoitteena on hyödyntää Helsinki Challenge -kilpailua laajemman tutkimusyhteisön rakentamisessa.

Joukkueeseen kuuluu lääketieteen, biologian ja informaatiotieteen tutkijoita Helsingin ja Turun yliopistoista.

Tervetuloa tutustumaan Helsinki Challenge -semifinalistien ideoihin 22. ja 23.2.

Tiedepohjainen ideakilpailu Helsinki Challenge tuo tiedeyhteisön ja yhteiskunnan eri toimijat yhteen ratkaisemaan maailman suuria ongelmia. Toista kertaa järjestettävän kilpailun teemat: ihminen muutoksessa, kestävä planeetta ja urbaani tulevaisuus linkittyvät YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin.

Kilpailu ratkeaa loppuvuodesta 2017 ja palkinto 375 000 euroa on tarkoitettu idean toteuttamiseen.

Kilpailun 20 semifinalistijoukkuetta testaavat ideoitaan yleisön edessä Helsinki Challenge Pitch Night -tapahtumissa 22. ja 23. helmikuuta. Lisätiedot tapahtumista ja ilmoittautuminen osoitteessa: http://challenge.helsinki.fi.

Helsinki Challenge -joukkue iCombinen yhteystiedot:

Tiiminvetäjä Jing Tang, FIMM, Helsingin yliopisto, jing.tang@helsinki.fi

Viestintävastaava Samu Kurki, Turun yliopisto, Auria Biobank, skurki@kapsi.fi

iCombine Twitterissä: @Team_iCombine

Helsinki Challenge -materiaalipankki medialle: bit.ly/helsinkichallenge2017

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Miikka Pirinen
Kuva: Miikka Pirinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme