HUS

Yksilöllistettyä hoitoa leukemiaan maailman eturintamassa

Jaa

Akuutin leukemian yksilöllistetty hoito on ottanut aimo harppauksia eteenpäin edeltävien vuosien aikana.

Aikuisten yleisimmässä leukemiassa, akuutissa myelooisessa leukemiassa hoito on ollut samankaltaista yli 30 vuoden ajan ja sitä on hoidettu kahden solunsalpaajan yhdistelmällä. Ennuste on parantunut, mutta se ei ole johtunut uusista hoidoista, vaan paremmista tukihoidoista, joilla vähennetään solunsalpaajahoitojen haittavaikutuksia.

Uusien tutkimusten perusteella ymmärretään nyt paremmin akuutin leukemian synty ja kehitys.

- Nyt tiedämme, että akuutti myelooinen leukemia on itse asiassa sangen yksinkertainen tauti. Verrattuna kiinteisiin kasvaimiin perimän muutoksia eli mutaatioita on vähän. Ymmärrämme jo hyvin leukemian syntymekanismit ja voimme siksi tunnistaa uusia leukemian alaryhmiä, HUSin hematologian erikoislääkäri Mika Kontro kertoo.

Kontro on tehnyt tutkimusta, jossa pyritään yksilöllistämään akuutin leukemian hoitoa eri tutkimusmenetelmien tuloksia yhdistämällä. Uudessa lääkeherkkyystutkimuksessa potilaalta kerättyjä leukemiasoluja altistetaan kolme vuorokautta 525 eri lääkeaineelle, jolloin saadaan tietoon kunkin lääkkeen herkkyys tutkittavan potilaan leukemiasoluissa.

- Kun vertaamme vasteita terveeseen luuytimeen, pystymme löytämään leukemiaselektiivisiä lääkkeitä, Kontro kertoo.

Samoille potilaille tehdään eksomi- ja RNA-sekvensointi, jonka avulla saadaan selville leukemiaa aiheuttavat mutaatiot sekä geenien poikkeava luenta. Näiden tietojen avulla saadaan tarkka kuva yksittäisen potilaan leukemian syntymekanismeista.

On tärkeä tunnistaa ne potilaat, jotka saavat hoidosta parhaan vasteen. Ja kun on tietoa näiden potilaiden yhteisistä tekijöistä genomitasolla, pystytään heti tunnistamaan, kenelle mistäkin hoidosta on hyötyä. Yksilöllistettyä hoitoa sovelletaan potilaille, joille tavanomainen leukemian hoito ei tepsi.

- Meillä on valmistumassa julkaisu, jossa potilaita on hoidettu lääkeherkkyystutkimuksen perustella. Tämä on tavallaan esimakua siitä, mitä syövänhoito on 5-10 vuoden päästä. Pystymme osoittamaan, että yhdistämällä genomitietoa ja lääkeherkkyystietoa löydetään potilaita, jotka hyötyvät hoidoista, Kontro sanoo.

Tulevaisuudessa nämä potilaat eivät esimerkiksi tarvitse ollenkaan solunsalpaajahoitoa, vaan tautia voidaan hoitaa täsmähoidoin. Uusia hoitoja on käytetty tällä hetkellä 30 potilaalle maailmanlaajuisesti eturintamassa. Maailmalla on ollut samaan aikaan meneillä ainoastaan yksi tutkimus Seattlessa, minkä kanssa Kontron ryhmä on tehnyt yhteistyötä.

Kontron väitöskirja Individualizing therapy for acute leukemia on saanut Lääkärilehden parhaan väitöskirjan palkinnon vuonna 2018.

Akuutti leukemia on verta muodostavasta kantasolusta kehittyvä veritauti. Leukemia syntyy joko kantasolun perimän muutoksista eli mutaatioista tai kantasolun geenien poikkeavasta luennasta. Hallitsevana piirteenä on solujen kypsymishäiriö ja hallitsematon kasvu luuytimessä. Poikkeava solukko häiritsee luuytimen toimintaa ja voi tunkeutua muihin elimiin. Pahanlaatuisten solujen erilaistumissuunnan perusteella akuutti leukemia voidaan jakaa akuuttiin myelooiseen leukemiaan (AML) ja akuuttiin lymfaattiseen leukemiaan (ALL).


Lisätietoja:
erikoislääkäri Mika Kontro
HUS, Syöpäkeskus, mika.kontro@hus.fi, puh. 050 428 7052

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tervetuloa Siltasairaalan peruskiven muuraustilaisuuteen / Välkommen till murandet av Brosjukhusets grundsten21.9.2018 15:09Tiedote

Siltasairaalan peruskivi muurataan keskiviikkona 26.9.2018 klo 13.00–14.30 Meilahden sairaala-alueella Syöpätautien klinikan edustalla osoitteessa Haartmaninkatu 4, Helsinki. OHJELMA: Tervehdyspuhe Ulla-Marja Urho, HUSin hallituksen puheenjohtaja Valtiovallan tervehdys Paula Risikko, eduskunnan puhemies Käyttäjän puheenvuoro Jarkko Pajarinen, toimialajohtaja, HUS Tilaajan puheenvuoro Vesa Vainiotalo, kiinteistöjohtaja, HUS Pääurakoitsijan tervehdys Juha Toimela, varatoimitusjohtaja, SRV Peruskirjan lukeminen Aki Lindén, toimitusjohtaja, HUS Peruskiven muuraus Peruskiven muuraustilaisuuteen on medialla avoin pääsy. Tilaisuuden jälkeen julkaistaan lehdistötiedote ja faktapaketti kuvineen. Tilaisuuden jälkeen on myös mahdollisuus haastatteluihin. Median ilmoittautuminen: niina.kauppinen@hus.fi, 050 427 2040 tai mirkka.kujala@hus.fi, 050 595 3290 Haluatko tutustua työmaahan? Työmaahan ja täydessä vauhdissa olevaan sairaalarakentamiseen pääsee tutustumaan sovittaessa.Työmaavierailut: Heidi

KORJAUS TIEDOTTEESEEN: HUS panostaa tutkimustyöhön10.9.2018 19:11Tiedote

Aiemmin lähetetystä tiedotteesta puuttui sana "miljoonan" Suomen hallitus on asettanut... lauseesta. HUS-kuntayhtymän hallitus kuuli tänään HUSin tekemästä tutkimustyöstä (www.husresearch.fi) ja sen rahoituksesta, kun HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta esitteli asiaa hallituksen kokouksessa. - HUSin tutkimusrahoitus on monikanavainen koostuen kuntien, valtion, Suomen Akatemian, yksityisten säätiöiden, yritysten ja kansainvälisen rahoituksen lähteistä, Pitkäranta sanoi hallituksen kokouksessa. Valtion tutkimusrahoitus on laskenut vuosien saatossa. Tämän vuoksi HUS on nostanut omaa osuuttaan (14 miljoonaa euroa vuonna 2018), koska terveydenhuoltoa kehitetään ainoastaan tutkimuksen avulla. Viimeiset vuodet on puhuttu paljon valtion rahoituksen oikeasta määrästä. Suomen hallitus on asettanut vuosittaisen 21 miljoonan euron tutkimusmäärärahan, jota jakavat kaikki viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä. - Tämä on todella pieni määrä rahaa, kun sitä verrataan hallituksen asettamiin tavoi

HUS panostaa tutkimustyöhön10.9.2018 18:58Uutinen

HUS-kuntayhtymän hallitus kuuli tänään HUSin tekemästä tutkimustyöstä (www.husresearch.fi) ja sen rahoituksesta, kun HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta esitteli asiaa hallituksen kokouksessa. - HUSin tutkimusrahoitus on monikanavainen koostuen kuntien, valtion, Suomen Akatemian, yksityisten säätiöiden, yritysten ja kansainvälisen rahoituksen lähteistä, Pitkäranta sanoi hallituksen kokouksessa. Valtion tutkimusrahoitus on laskenut vuosien saatossa. Tämän vuoksi HUS on nostanut omaa osuuttaan (14 miljoonaa euroa vuonna 2018), koska terveydenhuoltoa kehitetään ainoastaan tutkimuksen avulla. Viimeiset vuodet on puhuttu paljon valtion rahoituksen oikeasta määrästä. Suomen hallitus on asettanut vuosittaisen 21 miljoonan euron tutkimusmäärärahan, jota jakavat kaikki viisi yliopistollista sairaanhoitopiiriä. - Tämä on todella pieni määrä rahaa, kun sitä verrataan hallituksen asettamiin tavoitteisiin, Pitkäranta sanoi. HUS pyrkii lisäämään rahoitusta myös monesta muusta kanavasta. Erilaisia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme