Toimihenkilöliitto ERTO

Yksinyrittäjille oikeus reiluun sosiaaliturvaan

Jaa

Vanhojen yhteiskunnallisten rakenteiden varaan rakennettu sosiaaliturva vaatii uudistamista. Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltosen mielestä itsensä työllistäjien pitäisi voida vakuuttaa itsensä työntekijän eläkevakuutuksessa ja palkansaajan työttömyyskassassa.

Perinteisen palkkatyön varaan rakennetun yhteiskunnan sosiaaliturva kohtelee yksinyrittäjiä epäreilusti palkansaajiin verrattuna. Ongelman merkitys on kasvanut yksinyrittäjien määrän lisäännyttyä nykyiseen noin 160 000:een.

-Sosiaaliturvaa pitää muuttaa niin, että kaikilla työtä tekevillä on mahdollisuus yhdenmukaiseen ja reiluun eläke- ja työttömyysturvaan työn tekemisen muodosta riippumatta, sanoo Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Voimassa olevat työttömyysturvalaki ja työntekijän eläkelaki edellyttävät turvan saamiseksi työsuhdetta eivätkä siten mahdollista yksinyrittäjän vakuuttamista.

- Samanaikainen palkkatyö ja yrittäjyys eli niin sanottu monityö yleistyy koko ajan. Näissä tilanteissa työttömyysturvan toimivuus on ensisijaisen tärkeää. Jotta monityön tekijät tietäisivät oman työttömyysturvansa tilanteen, tulisi heillä olla mahdollisuus vakuuttaa yrittäjätulonsa palkansaajan työttömyyskassassa palkkatulon rinnalla, Aaltonen sanoo.

Aaltosen mukaan itsensä työllistäjän sosiaaliturva tulisi rakentaa kokonaisuutena. Yrittäjä voisi valita haluaako vakuuttaa ei-työsuhteisen tulonsa kuten palkansaaja vai kuten yrittäjä.

-Käytännössä tämä tarkoittaisi, että halutessaan palkansaajan turvan pitäisi hänen liittyä palkansaajan työttömyyskassaan ja vakuuttaa tulonsa työeläkejärjestelmässä. Hänen pitäisi myös maksaa kaikki palkan niin sanotut sivukulut.

Se saa, joka maksaa

Juri Aaltonen korostaa, että itsensä työllistäjien sosiaaliturvan kustannuksia ei ole tarkoitus siirtää työsuhteisten tai valtion verovaroin maksettavaksi. Työsuhteisen palkansaajan työeläkemaksu on tällä hetkellä noin 25 prosenttia, josta työntekijä maksaa itse 6 prosenttia ja työnantaja 19 prosenttia.

-Jos itsensä työllistäjä voisi saada palkansaajan eläketurvan palkasta vähennettävällä kuuden prosentin eläkevakuutusmaksulla, saisi hän sen 19 prosenttiyksikköä halvemmalla kuin palkansaaja. Tällainen eläkejärjestely suosisi itsensä työllistäjien käyttöä työsuhteisen sijasta, eikä olisi reilua omat eläkkeensä maksaville työsuhteisille.

Aaltonen muistuttaa, ettei itsensä työllistäjien osalta ole mahdollisuutta esimerkiksi maatalousyrittäjien eläkejärjestelmän kaltaiseen järjestelyyn. Maatalousyrittäjien eläkelain mukaisista eläkkeistä valtion rahoitusosuus oli noin 80 prosenttia vuonna 2016. Palkansaajien eläkkeitä valtio ei rahoita.

Eläketurvakeskus kielsi vakuuttamisen

Osa itsensä työllistäjistä on jo ollut valmiita ja halukkaita maksamaan itse eläkemaksuja koko 25 prosentin osuuden ansioistaan. Eläketurvakeskus kuitenkin kielsi tällaisen vakuuttamisen keväällä 2017 linjaamalla, että työntekijän eläkevakuutuksessa voi olla vakuutettuna vain työsuhteessa työtä tekevä.

-Kun itsensä työllistäjät eivät tee työtä työsuhteessa, eivät he voi vakuuttaa itseään työntekijän eläkevakuutuksessa.Tähän pitää saada muutos, ERTOn Juri Aaltonen sanoo.

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen kirjoittaa aiheesta 25.5.2018 ilmestyvässä kirjassa Rapautuvan palkkatyön yhteiskunta. Kirja käsittelee muuttuneen työelämän vaikutuksia turvarakenteisiin, kuten sosiaali- ja eläketurvaan, kollektiiviseen neuvotteluoikeuteen, ay-liikkeen olemassaoloon ja koulutukseen. Kirjan muita kirjoittajia ovat muun muassa Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Teollisuusliiton tutkimuspäällikkö Anu-Hanna Anttila ja Kelan johtava tutkija Pertti Honkanen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimihenkilöliitto ERTOn puheenjohtaja Juri Aaltonen, juri.aaltonen@erto.fi, 040 553 8536

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Toimihenkilöliitto ERTO
Toimihenkilöliitto ERTO
Asemamiehenkatu 4
00520 Helsinki

09 613 231http://www.erto.fi

Toimihenkilöliitto ERTO on yksityisen palvelusektorin asiantuntijatehtävissä työskentelevien ammattiliitto. ERTOn noin 15 000 jäsentä edustavat muun muassa seuraavia aloja: logistiikka, markkinointiviestintä, digimedia, sosiaali- ja terveysala, henkilöstöpalveluala, tietotekniikan palvelut, matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä taloushallinto. ERTO on osa Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:ta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimihenkilöliitto ERTO

Työnantajat tarjoavat yhä vähemmän koulutuspäiviä – valtiolla paremmat mahdollisuudet kouluttautua20.5.2019 06:00:00 EESTTiedote

Yritykset tarjoavat yhä vähemmän koulutuspäiviä työntekijöilleen, ilmenee Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometrista. Julkisella sektorilla työntekijät saavat koulutuspäiviä yksityistä sektoria enemmän. Osaaminen on paitsi kilpailukyvyn, mutta myös jaksamisen edellytys ja siksi Toimihenkilöliitto ERTO kannustaa koulutuksen lisäämiseen.

Puolueet myöntävät: Itsensä työllistäjien asema sosiaaliturvassa on epäselvä 11.3.2019 14:53:07 EETTiedote

Itsensä työllistäjiä tulkitaan tällä hetkellä epäselvästi palkansaajaroolin ja yrittäjän välillä, myönsivät kansanedustajat tänään Itset ry:n vaalipaneelissa Helsingin Musiikkitalossa. Toimihenkilöliitto ERTOn mielestä itsensä työllistäjän pitäisi saada itse valita, haluaako hän vakuuttaa ei-työsuhteisen tulonsa kuten palkansaaja vai kuten yrittäjä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme