Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Yksityisen sosiaalipalvelualan sovintoesitys hyväksyttiin, alan lakot peruuntuvat

Jaa

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja muut yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat järjestöt ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Myös työnantajaa edustava Hyvinvointialan liitto on hyväksynyt esityksen. Alan työriita ratkeaa, ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät ja suunnitellut lakot peruuntuvat.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriita on päättynyt. Alalle suunnitellut lakot peruuntuvat ja ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyvät välittömästi.

Valtakunnansovittelija Minna Helle teki sovintoesityksen kiistassa varhain maanantaiaamuna 5. maaliskuuta. Sekä henkilöstöä edustavat järjestöt että työnantajaa edustava Hyvinvointialan liitto hyväksyivät esityksen samana päivänä.

Sopimuskausi on 1.2.2018–31.3.2020.

Sopimukseen kuuluu palkankorotuksia, jotka ovat yleiskorotuksia ja palkkaryhmien vähimmäistasojen korotuksia.

Yleiskorotukset

  • 1.4.2018 maksetaan yleiskorotus 1,33 prosenttia.

  • 1.4.2019 maksetaan yleiskorotus 1,34 prosenttia.

Alarajakorotukset

  • 1.6.2018 palkkaryhmien A-F vähimmäistasoihin 0,9 prosentin suuruinen korotus.

  • 1.6.2019 palkkaryhmien A-F vähimmäistasoihin 1 prosentin suuruinen korotus.

– Palkkaryhmien vähimmäistasot nousevat merkittävästi. Yleiskorotusten lisäksi niitä korotetaan 1,9 prosenttia. Puhutaan vähintään vajaan 80 euron ja parhaillaan reilun 130 euron vähimmäistasojen korotuksista, kertoo JHL:n sopimustoimitsija Veikko Lehtonen.

Lisäksi luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioita korotetaan viidellä prosentilla. Työsuojeluvaltuutetuille luodaan uusi alataso, 20-29 edustettavaa.

Nollasopimuksiin ja osa-aikaisten työehtoihin tuntuvia korjauksia

Sopimuksella rajoitetaan nollasopimuksia ja vaihtelevaa työaikaa. Ratkaisu sisältää myös työajan vakiintumisen elementtejä. Työntekijä voi edelleen halutessaan solmia nollasopimuksen.

– Nyt sopimukseen tulevat kirjaukset antavat hyvät mahdollisuudet puuttua räikeimpiin epäkohtiin. Kirjaukset ovat huomattavasti parempia kuin valmisteilla olevassa laissa, iloitsee sopimustoimitsija Kalle Honkanen.

Palkkaohjelma työryhmään

Palkkaohjelma-asia vietiin työryhmään. Palkkaselvitystyöryhmän kirjaus sisältää keinoja perusteettomien palkkaerojen kaventamiseksi. JHL ja muut liitot ovat ajaneet alalle omaa palkkaohjelmaa, jolla korjattaisiin alan palkkatasoa. Palkat ovat jääneet jälkeen niin kunta- kuin terveyspalvelulastakin.

Alalle perustetaan myös pysyvä tilastotyöryhmä.

– Tätä on kaivattu todella kauan, koska vain tätä kautta pystytään seuraamaan todellisia palkkaeroja ja tekemään uudistuksia palkkausjärjestelmään. Meidän tavoitteenamme on saada alalle kannustava palkkausjärjestelmä, joka ottaa huomioon työn vaativuuden, Kalle Honkanen sanoo.

Lisätietoja:
sopimustoimitsija Veikko Lehtonen 050 318 3598
sopimustoimitsija Kalle Honkanen 050 406 9313

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yli 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Lagen om småbarnspedagogik går inte in på de verkliga problemen inom sektorn – nästa regering måste ta upp lagen på nytt11.7.2018 10:30Tiedote

Riksdagen godkände den nya lagen om småbarnspedagogik i slutet av juni. I motsats till vad lagstiftarna påstår blev inte barnets intresse det centrala i lagen. Den rättar inte till en enda sak som är viktig med tanke på barnen. JHL står fast vid åsikten att nästa regering måste ta upp den godkända lagen på nytt och forma om den för barnens bästa. Förbundet kräver också en snabb utbyggnad av fortbildningsvägar för barnskötare och socionomer för att deras sysselsättningsläge inte ska försämras.

JHL: Varhaiskasvatuslaki ei puutu alan todellisiin ongelmiin, seuraavan hallituksen avattava laki uudelleen11.7.2018 10:30Tiedote

Eduskunta hyväksyi kesäkuun lopulla uuden varhaiskasvatuslain. Toisin kuin lainlaatijat väittävät, lapsen etu ei noussut laissa keskeiseksi. Laki ei korjaa ainuttakaan lapsen edun kannalta olennaista asiaa. JHL on vahvasti sitä mieltä, että seuraavan hallituksen on avattava nyt hyväksytty laki ja muokattava se todella lapsen parhaaksi. Liitto vaatii myös pikaista jatkokoulutuspolkujen rakentamista lastenhoitajille ja sosionomeille, jotta heidän työllisyystilanteensa ei heikkenisi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme