Hyvinvointiala HALI ry

Yksityiset palveluntuottajat nopeasti valmiita tekemään 25 000 koronatestiä päivässä

Jaa
Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen kertoi tänään Kansan Uutisissa, että valmistelu COVID-19-virusosoitustestien sairausvakuutuskorvauksen nostamisesta 150 euroon käynnistyy. Ministeri Pekosen mukaan korvaus tulee käyttöön sekä yksityisasiakkaiden Kela-korvauksissa että työterveyshuollossa. Tämä tarkoittaisi sitä, että testien kustannuksia ei sisällytettäisi työterveyshuollon korvausten enimmäismäärään, jolloin korvaus työterveyshuollon järjestävälle työnantajalle on aina 150 euroa.

- Ministeri Pekosen linjaus on vastuullinen ja perusteltu, sillä valtaosalle suomalaisia työterveys ja yksityiset terveyspalvelut ovat ensisijainen palvelukanava, toteaa Hyvinvointiala HALIn johtaja Arja Laitinen.

Korvausten muuttaminen edellyttää laki- ja järjestelmämuutoksia, ennen kuin korvaukset tulevat voimaan. Tähän asti virusosoitustestejä on korvattu 56 euron taksalla yksityisasiakkaille ja normaalina osana työterveyshuollon sairaanhoitoa.

Yksityinen kapasiteetti on valmiina

Yksityiset palveluntuottajat tekevät tällä hetkellä noin 3 000 testiä päivässä. Kaikkiaan yksityiset voisivat tehdä noin 13 000 testiä päivässä, eli kapasiteetista on käytössä alle neljäsosa. Kysynnän kasvaessa yksityiset tuottajat voivat tarvittaessa nopeasti tuplata kapasiteetin 25 000 testiin päivässä.

Kunnat ja sairaanhoitopiirit hankkivat yksityisiltä tällä hetkellä vain noin 350 testiä päivässä eli reilut 10 prosenttia kaikista yksityisten tekemistä testeistä.

- Julkisen sektorin hankkima testimäärä on varsin alhainen tilanteessa, jossa viruksen toinen aalto on käynnissä ja valtio on sitoutunut korvaamaan testauksesta aiheutuvat kustannukset kunnille ja sairaanhoitopiireille täysimääräisesti. Tarvitsemme enemmän yhteistyötä, Laitinen huomauttaa.

Työterveyshuolto tarvitsee toimeksiannon jäljitykseen

Merkittävin hybridistrategian pullonkaula on tällä hetkellä tartuntaketjujen jäljittämisessä. Epidemian hallinta on mahdotonta, jos jäljittämisessä on jopa viikon viive tai altistuneita ei tavoiteta lainkaan.

- Työterveyshuolto tarvitsee virallisen toimeksiannon, jotta jäljitys voidaan tehdä tehokkaasti tartuntatautiviranomaisen valvonnassa. Tämä on hybridistrategian viimeinen puuttuva palanen, joka on saatava kuntoon mahdollisimman pian, Laitinen päättää.

Lisätiedot:
Arja Laitinen, johtaja, Hyvinvointiala HALI ry, p. 040 868 0980, arja.laitinen@hyvinvointiala.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointiala HALI ry
Hyvinvointiala HALI ry
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

https://www.hyvinvointiala.fi

Hyvinvointiala HALI ry edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. HALI valvoo jäsentensä yhteisiä etuja ja neuvoo työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Sen 1560 jäsentä työllistävät 100 000 sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen ammattilaista. HALI on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen. HALIn jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. www.hyvinvointiala.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointiala HALI ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye