Hyvinvointialan liitto

Yksityissairaaloita tarvitaan jatkossakin – asiakkaita päivittäin tuhansia

Jaa

Hyvinvointialan liitto on huolissaan alueellisen erikoissairaanhoidon uudistuksen vaikutuksista yksityisiin toimijoihin. Uudistuksen tavoitteena on julkisen sektorin sairaalatoiminnan uudelleen järjesteleminen, mutta vaikutukset näyttäisivät ulottuvan dramaattisesti myös yksityiseen sektoriin. Tämä ei liene ollut lainsäätäjän tarkoitus.


Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakankaan mukaan viime vuodenvaihteen terveydenhuoltolain muutokset ja elokuun päivystysasetus uhkaavat tehdä yksityisen leikkaustoiminnan mahdottomaksi.

− Taustalla on lakiin sisältyvä vaatimus ympärivuorokautisesta perus-ja erikoistason yhteispäivystyksestä. Tämä on epätarkoituksenmukaista ja taloudellisesti mahdotonta, Rajakangas sanoo.

Yksityinen sektori tarjoaa laajasti erikoissairaanhoidon palveluita, jotka rahoitetaan asiakkaan omin varoin, vakuutuksilla, kuntien ostopalveluina tai palveluseteleillä.

− Tilanne on nurinkurinen. Yksityinen voi tehdä itse maksaville ja vakuutusasiakkaille leikkauksia, mutta samojen leikkauksien tekeminen kuntien ostopalveluna ja palvelusetelillä ei olisi sallittua potilasturvallisuuteen vedoten.

− Monet yksityiset toimijat yltävät potilasturvallisuudessa ja laadussa huipputuloksiin. Toiminta on luvanvaraista ja eri viranomaisten jatkuvassa valvonnassa.
Potilasturvallisuuteen liittyvät poikkeamat tulevat aina kirjatuiksi ja toiminta on kaikilta osin potilasvahinkovakuutuksen alaista. Laatupoikkeamia esiintyy sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, Rajakangas muistuttaa.

Hyvinvointialan liiton mukaan perusteltua tarvetta ympärivuorokautiselle päivystykselle on vain osassa tilanteita.

− Kaikki anestesiaa vaativat toimenpiteet niputettaisiin yhteen, vaikka anestesian käyttö vaihtelee suuresti sekä sisällön että tarkoituksen mukaan. Aina ei ole tarkoituksena leikata. Anestesiassa suoritaan myös tutkimuksia ja hoitoja, Rajakangas sanoo.

Yksityisellä palvelutarjonnalla pienennetään jonoja julkisiin sairaaloihin

Hyvinvointialan liiton mukaan yksityisellä palvelutarjonnalla pienennetään jonoja julkisiin sairaaloihin, vähennetään sairauspäiviä ja siitä koituvia kustannuksia ja estetään hoidon tarpeen kasvu. Itse maksavat ja vakuutusasiakkaat poistavat painetta julkisesta järjestelmästä ja säästävät yhteiskunnan varoja rahoittamalla palvelunsa itse.

Hyvinvointialan liitto vaatii, että tilanteen selkiyttämiseksi hallituksen pitää ryhtyä välittömästi toimenpiteisiin, joilla estetään alueellisen erikoissairaanhoidon uudistuksen epätoivottavat välilliset vaikutukset yksityisen sektorin toimintaan.

− Säännöksiä tulee muuttaa siten, että yksityisen sektorin laadukas leikkaussaliolosuhteita vaativa toiminta voi jatkua häiriöttä, Rajakangas sanoo.

Hyvinvointialan liitto edustaa kattavasti yksityisiä erikoissairaanhoidon palveluntuottajia.  Yksityisiä sairaalayksiköitä on kymmenillä paikkakunnilla. Käytössä on arviolta yli 170 leikkaussalia ja tehtävien leikkausten ja muiden toimenpiteiden yhteismäärä on yli 70 000 vuodessa. Yksityisten kirurgisten palveluiden tarjonta on laajaa ja se kattaa lähes kaikki erikoisalat.

− Kyse on sekä yksityiselle että julkiselle sektorille erittäin merkittävästä asiasta. Kuntien ja kuntayhtymien erikoissairaanhoidon ostot yksityisiltä toimijoilta olivat vuonna 2015 noin 300 miljoonaa euroa. Lisäksi palveluita tuotettiin palvelusetelitoimintana. Yksityisen sektorin hinnat ovat varsin kilpailukykyiset, Rajakangas toteaa.

Lisätiedot:
Ulla-Maija Rajakangas, toimitusjohtaja, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 374 164
Aino Närkki, johtava asiantuntija, Hyvinvointialan liitto, p. 0400 436 438

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Hyvinvointialan liitto
Hyvinvointialan liitto
Eteläranta 10
00130 HELSINKI

09 17285570http://www.hyvinvointiala.fi

 Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen toimintaedellytyksiä ja neuvottelee alan yleissitovat työehtosopimukset. Liitto valvoo jäseniensä yhteisiä etuja. Se myös neuvoo jäseniään työoikeudellisissa ja elinkeinopolitiikan kysymyksissä. Liiton 1500 jäsentä työllistää yli 70 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Liiton jäsenet tuottavat mm. vanhuspalveluita, lasten ja nuorten palveluita, lääkäripalveluita, kuntoutusta, suun terveydenhuoltoa, päihde- ja mielenterveyspalveluita sekä toimivat alan järjestötyössä. Hyvinvointialan liitto on Elinkeinoelämän keskusliitto ry:n jäsen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hyvinvointialan liitto

Työterveyshuoltoon uhkaa syntyä monopolimarkkina – Kevan suunnitelmat selvitettävä perin pohjin25.6.2018 08:30Tiedote

Työterveyshuolto on työhyvinvoinnin ja pidempien työurien kulmakivi. Tämän johdosta on tärkeää, että työterveyshuollon markkina on avoin ja toimii tehokkaasti. Yksikään palveluntuottaja ei saa saada epäreilua kilpailuetua. Kuitenkin julkisalojen eläkevakuuttaja Kevan johdolla ollaan valmistelemassa julkisomisteista työterveyshuoltokonsernia, joka voi sisältää vakavia juridisia ongelmia. Näitä ovat muun muassa kielletty valtiontuki ja eläkevarojen väärinkäyttö.

Yksityisellä ensihoidolla on jatkossakin merkittävä rooli14.6.2018 10:17Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi tänään terveydenhuoltolain ensihoitoa koskevat muutosesityksensä. Reformiministerit linjasivat, että palvelujen järjestämisvastuu siirtyy sairaanhoitopiireiltä maakunnille samassa tahdissa sote- ja maakuntauudistusten kanssa. Yksityisiä ensihoitoyrityksiä edustavat Hyvinvointialan liitto ja Suomen Sairaankuljetusliitto ry (SSK ry) ovat tyytyväisiä siihen, että ratkaisu on tehty.

Päiväkodeissa tarvitaan kaikkia ammattilaisia – yksityinen tarjoaa laatua varhaiskasvatukseen!27.4.2018 08:00Tutkimus

Hyvinvointialan liitto ei tue eduskunnassa olevaa varhaiskasvatuslakiesitystä sellaisenaan. Liitto on huolissaan ammattitaitoisen henkilöstön riittävyydestä, jos kelpoisuusehtoja kiristetään esitetyllä tavalla vuoteen 2030 mennessä. Laadukas varhaiskasvatus on jokaisen lapsen oikeus. Laatu vaatii moniammatillisen tiimin ja poikkitieteellistä osaamista, jossa jokainen lapsi pystytään kohtaamaan yksilönä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme