Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstelylle poikkeuslupa kuivuuden vuoksi

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Luonnonvarakeskuksen Enonkosken kalanviljelylaitokselle oikeuden poiketa väliaikaisesti Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstely- ja vedenottomääräyksistä poikkeuksellisen kuivuuden vuoksi.

Kalanviljelylaitoksen vedenoton turvaamiseksi saadaan Ylä-Enonveden säännöstelyn alaraja (talviaikainen) NN +80,30 m alittaa enintään 30 cm:llä, eli korkeudelle NN +80,00 m. Vedenotto ja juoksutukset on hoidettava siten, että vedenkorkeus NN +80,30 m alittuu mahdollisimman vähän. Ylä-Enonveden ja Saarijärven säännöstely- ja vedenottomääräyksiä on palattava noudattamaan heti, kun se on mahdollista ja viimeistään 30.4.2023.

Ylä-Enonveden vedenkorkeuden pitäminen lainvoimaisessa säännöstelyluvassa määrätyn alarajan yläpuolella edellyttäisi vedenjohtamisen rajoittamista Enonkosken kalanviljelylaitokselle. Riittämätön vesimäärä kalanviljelylaitoksella aiheuttaa hapenpuutetta ja siten vaarantaa äärimmäisen uhanalaisen järvilohen ja -taimenen säilytysviljely- ja poikasmateriaalikantojen selviämistä laitoksella. Väliaikaisella poikkeamisella Ylä-Enonveden säännöstely- ja juoksutusmääräyksistä voidaan turvata riittävä virtaama Enonkosken kalanviljelylaitokselle. Näin turvataan uhanalaisten järvilohen ja -taimenen viljelykantojen säilyminen.

Lupapäätös nro 74/2022 on nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (ylupa.avi.fi). Päätökset löytyvät tietopalvelusta helposti, kun asiakohtaan kirjoittaa päätöksen numeron ISAVI/9643/2022.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksi annetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.

Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Lupia myöntäessään virasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

Itä-Suomen aluehallintovirasto:

ympäristöylitarkastaja Tomi Puustinen, p. 0295 016 873

ympäristöneuvos Riitta Ikäheimo, p. 0295 016 828

etunimi.sukunimi@avi.fi

Luonnonvarakeskus:

asiantuntija Pasi Arkko, p. 0400 724 751

ryhmäpäällikkö Päivi Pylkkö, p. 0295 322 029

etunimi.sukunimi@luke.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johto kaksipäiväisellä maakuntamatkalla Kainuussa27.1.2023 17:37:03 EET | Tiedote

Tapaamiset Kainuun hyvinvointialueen, Kainuun maakunnan sidosryhmien ja alueen yritysten ja median kanssa olivat ohjelmassa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston johdon vierailulla 26.-27.1.2023. Koronan vuoksi läsnäolotapaamisia ei ole kolmeen vuoteen järjestetty. Esillä olivat maakunnan hyvinvoinnin, sivistystoimen, elinvoiman, kriiseihin varautumisen, saavutettavuuden ja työsuojelun kysymykset.

Vi förändrar världen tillsammans - utvecklingsprojekten ökar de ungas delaktighet och samhörighetskänsla24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

För att utveckla ungdomssektorn delade regionförvaltningsverken under 2022 ut nästan tre miljoner euro i understöd till sammanlagt 91 projekt. Inom utvecklingsprojekten kan man snabbt reagera på fenomen och på konsekvenserna av världsläget i de ungas liv. I målen för de projekt som understödes 2022 nämndes de ungas delaktighet, jämlikhet och stärkande av samhörigheten.

Maailmaa muutetaan yhdessä - kehittämishankkeilla lisätään nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyden tunnetta24.1.2023 10:00:00 EET | Tiedote

Aluehallintovirastot jakoivat avustusta nuorisoalan kehittämiseen vuoden 2022 aikana lähes kolme miljoonaa euroa yhteensä 91 hankkeelle. Kehittämishankkeissa pystytään nopeasti reagoimaan ilmiöihin ja vaikkapa maailmantilanteen heijastamiin vaikutuksiin nuorten elämässä. Vuonna 2022 avustettujen hankkeiden tavoitteissa näkyivät nuorten osallisuuden, yhdenvertaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme