Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ylä-Malmin torin suihkulähde suihkuaa jälleen

Jaa
Ylä-Malmin torilla sijaitseva suihkulähde ja sen allas on korjattu, ja suihkuaa taas vettä. Kauan odotettu korjaus on ensimmäinen vaihe torin kunnostuksessa. Tulevaisuudessa torista on tarkoitus tehdä viihtyisämpi ja turvallisempi ’Malmin urbaani keidas’, vehreä kaupunkilaisten olohuone, missä on tilaa tapahtumille ja toritoiminnalle.
Suihkulähde ennen valmistunutta remonttia. Kuva: kaupunkiympäristön toimiala
Suihkulähde ennen valmistunutta remonttia. Kuva: kaupunkiympäristön toimiala

Peruskorjaus alkoi viime vuoden elokuussa. Suihkulähteen altaan kiveys ja sen ympärillä oleva kivi- ja betonireunus, vedeneristys sekä allastekniikka on uusittu. Lisäksi reunakivet ja altaan ympärillä olevat kivetykset on asennettu uudelleen paikalleen.

Suihkulähteen allas on ollut tyhjänä vuoto-ongelmien vuoksi vuodesta 2016.

Suihkulähde koostuu teräksisestä veistoksesta sekä altaasta. Taiteilija Seppo Mannisen suunnittelema teräksinen Malmi-veistos on sijainnut Ylä-Malmin torilla vuodesta 1990. Veistos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM Helsingin taidemuseo hallinnoi. Teoksen teknisestä ylläpidosta, kuten vesijärjestelmistä vastaa kaupunkiympäristön toimiala.

Vesialtaan sekä suihkulähteen kunnostus on ensimmäinen vaihe Ylä-Malmin torin peruskorjauksesta. Torin kunnostuksen päätavoitteena ovat viihtyisyyden ja turvallisuuden parantaminen, toiminnallisuuden lisääminen, paikallisen identiteetin ja torin tunnettavuuden vahvistaminen, sekä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden parantaminen.

Tulevaisuuden visiona on ’Malmin urbaani keidas’, jossa torille on tarkoitus lisätä muun muassa penkkejä, puita, pensas- ja perennaisistuksia ja istutusalue kaupunkipuutarhalle. Suihkulähteen läheisyydessä on tilaa väliaikaiselle esiintymislavalle ja altaan ympärille on alustavasti suunnitteilla viihtyisä oleskelualue. Torin keskialueelle on tällä hetkellä suunnitteilla kivituhkapintainen alue, jossa voi pelata erilaisia pelejä kuten petankkia tai mölkkyä.

Tulevaisuuden tori tehdään yhdessä kaupunkilaisten kanssa

Ylä-Malmin tori on keskeinen kaupunkiaukio monipuolisessa ja elävässä Malmin kaupunkikeskustassa ja hyvien raideyhteyksien varrella. Malmin keskusta on kuitenkin tullut elinkaaressaan vaiheeseen, jossa alueen uudistaminen on ajankohtaista.

Viime vuosina Ylä-Malmin tori on ollut osana Helsingin kaupungin placemaking-kokeilua, jolla pyritään kehittämään kaupunkitilojen viihtyisyyttä yhdessä asukkaiden ja muiden käyttäjien kanssa. Toria uudistetaan lähivuosina myös kokeilun tulosten perusteella. Myös tulevana kesänä torille tuodaan viihtyisyyttä lisääviä väliaikaisia elementtejä, ja sitä elävöitetään pienimuotoisilla tapahtumilla.

Torin peruskorjaus on tarkoitus käynnistyä näillä näkymin vuonna 2024 tai 2025.

Malmi on yksi neljästä kaupunkiuudistuksen pilottialueesta Mellunkylän, Malminkartano-Kannelmäen sekä Meri-Rastilan lisäksi. Kaupunkiuudistus on toimintamalli, jonka tavoitteena on kohentaa vanhojen asuinalueiden toimivuutta, viihtyisyyttä ja houkuttelevuutta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aki Silvennoinen
Projektipäällikkö
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Yleiset alueet, projektirakennuttaminen
aki.silvennoinen@hel.fi
040 6207 023

Kuvat

Suihkulähde ennen valmistunutta remonttia. Kuva: kaupunkiympäristön toimiala
Suihkulähde ennen valmistunutta remonttia. Kuva: kaupunkiympäristön toimiala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme