Pohjois-Savon ELY-keskus

Ylä-Savossa edistetään kävelyä ja pyöräilyä hyvinvointi ja luonto edellä

Jaa

Ylä-Savoa halutaan kehittää houkuttelevaksi ja viihtyisäksi asuinpaikaksi ja matkailukohteeksi. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä korostuvat sekä palveluiden saavutettavuus, arkiliikkuminen että luonnosta nauttiminen.

Ylä-Savoa halutaan kehittää houkuttelevaksi ja viihtyisäksi asuinpaikaksi ja matkailukohteeksi. Kävelyn ja pyöräilyn edistämisessä korostuvat sekä palveluiden saavutettavuus, arkiliikkuminen että luonnosta nauttiminen.

Ylä-Savossa on käynnistetty seudullinen kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatiminen. Ohjelmassa luodaan suuntaviivat kävelyn ja pyöräilyn edistämiselle Iisalmessa, Keiteleellä, Kiuruvedellä, Pielavedellä, Rautavaaralla, Sonkajärvellä ja Vieremällä. Hanke on saanut Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustusta. Lisäksi hankkeen rahoittajina toimivat siihen osallistuvat seitsemän kuntaa. Suunnitelman laatimisesta vastaa Sitowise Oy.

Toiveita kyseltiin seudun asukkailta

Kävelyn ja pyöräilyn edistämisen toiveita kysyttiin seudun asukkailta syksyllä 2021 toteutetulla verkkokyselyllä. Varsinaisesti hanke käynnistyi maaliskuussa 2022. Kevään aikana Ylä-Savon kävelylle ja pyöräilylle on asetettu visio ja tavoitteet. Visio "Vireä ja yllättävä Ylä-Savo" kiteyttää seudun houkuttelevuuden ja sen tarjoamat mahdollisuudet kävellen ja pyörällä liikkumiseen. Tavoitteet peilaavat kuntien strategioita, ja niissä korostuvat hyvinvointi, palveluiden saavutettavuus ja esteettömyys, viihtyisät keskukset, luontoympäristöstä nauttiminen sekä matkailun kehittäminen.

Asenneilmapiiri sekä kävelyn ja pyöräilyn mahdollisuuksista viestiminen ovat erittäin tärkeässä roolissa kävelyn ja pyöräilyn kehittämisessä. Edistämisohjelmassa suunnitellaan, millä tavoin eri toimijat voivat parantaa kävelyn ja pyöräilyn edellytyksiä Ylä-Savossa.

Kävelypainotteisia alueita ja pyöräteitä

Infrastruktuuria edistämisohjelmassa kehitetään laatimalla keskuksiin kävelypainotteiset alueet ja pyöräliikenteelle tavoiteverkot. Näiden avulla kävelyn ja pyöräilyn olosuhteita tarkastellaan kokonaisvaltaisesti, ja ne ohjaavat kuntien suunnittelua jatkossa. Lisäksi edistämisohjelmassa tarkastellaan jalankulun ja pyöräliikenteen väylien talvikunnossapitoa.

Hanke valmistuu marraskuun 2022 loppuun mennessä. Sen jälkeen kävelyn ja pyöräilyn edistämistä jatketaan infrastruktuuria, viestintää ja palveluja kehittämällä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Iisalmen kaupunki, kaupungininsinööri Jyrki Könttä, puh. 040 588 9022, jyrki.kontta@iisalmi.fi

Keiteleen kunta, liikuntapalveluvastaava Katja Pirhonen, puh. 040 489 4209, katja.pirhonen@keitele.fi

Kiuruveden kaupunki, maanmittausinsinööri Ville Kamaja, puh. 0400 741 492, ville.kamaja@kiuruvesi.fi

Pielaveden kunta, kuntatekniikaninsinööri Janne Kokkonen, puh. 050 441 1170, janne.kokkonen@pielavesi.fi

Rautavaaran kunta, elinvoimajohtaja Joona Kokkonen, puh. 040 860 8216, joona.kokkonen@rautavaara.fi

Sonkajärven kunta, kunnaninsinööri Jari Sihvonen, puh. 0400 243 136, jari.sihvonen@sonkajarvi.fi

Vieremän kunta, tekninen johtaja Mikko Kajanus, puh. 0400 370 112, mikko.kajanus@vierema.fi

Sitowise Oy, projektipäällikkö Pilvi Lehtonen, 044 427 9818, pilvi.lehtonen@sitowise.com

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme