Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Yläasteikäisten maksuton KouluPT-liikuntaneuvontapalvelu laajenee kaikkiin Helsingin kaupungin kouluihin

Jaa

Helsingin kaupunki haluaa parantaa nuorten hyvinvointia ja jaksamista pitkän pandemia-ajan jälkeen laajentamalla KouluPT-liikuntaneuvontapalvelun koronapalautumisrahalla kaikkiin Helsingin kaupungin yläkouluihin. Tiiviissä yhteistyössä koulujen ammattilaisten kanssa pyritään tavoittamaan ne nuoret, jotka tarvitsevat henkilökohtaista tukea arjessa jaksamiseen. KouluPT-toiminnan pitkän tähtäimen tavoitteena on vähentää nuorten kokemia liikkumisen esteitä ja edistää omaehtoista liikkumista.

Kuvassa kouluPT:t (vas.) Samuli, Viivi, Jani ja Ville. Kuva: Maarit Hohteri.
Kuvassa kouluPT:t (vas.) Samuli, Viivi, Jani ja Ville. Kuva: Maarit Hohteri.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan saamaa koronapalautumisrahaa kohdennetaan 450 000 euroa nuorten hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen laajentamalla KouluPT-liikuntaneuvontapalvelua merkittävästi lukuvuonna 2022−23. Ohjaajamäärää on kasvatettu kahdesta kuuteen, ja tämän myötä jokaiselle kaupungin yläasteelle on nimetty oma vastaava kouluPT-ohjaaja, jonka oppilaille antama henkilökohtainen tuki on maksutonta.

─ Pandemia-aika iski rajusti myös yläasteikäisiin. KouluPT-palvelulla voidaan lisätä nuorten mielen hyvinvointia, vähentää yksinäisyyttä ja rohkaista nuoria palaamaan takaisin harrastusten pariin, sanoo erityissuunnittelija, KouluPT-toiminnan projektipäällikkö Saana Saarikivi.

Liikuntaneuvontapalvelu käynnistyi pilottina osassa Helsingin yläkouluja vuonna 2017, ja sitä on jatkettu itsenäisenä hankkeena vuodesta 2019 eteenpäin.

Tiivistä yhteistyötä koulun ammattilaisten kanssa

KouluPT-toiminnan lähtökohtana ovat valtakunnalliset Move!-mittaukset, joiden mukaan 40 prosentilla helsinkiläisistä 8.-luokkalaisista fyysinen toimintakyky on tasolla, jolla arjessa jaksaminen voi olla jo vaikeutunut. Koulut tekevät Move!-mittaukset syyskuun aikana, ja pandemian vaikutukset saattavat heikentää mittaustuloksia entisestään.

Nuori, joka ei osallistu Move!-mittaukseen tai jonka mittaustulokset aiheuttavat huolta, ohjataan yksilölliseen tapaamiseen kouluPT:n kanssa. Jos opettajalla, kouluterveydenhoitajalla, kuraattorilla tai muulla kasvatuksen tai terveydenhuollon ammattilaisella herää huoli 7.−9.-luokkalaisen jaksamisesta ja liian vähäisestä liikkumisesta, tämä voi ohjata nuoren tapaamaan kouluPT:tä ainakin kertaluonteisesti. Myös nuori itse tai hänen huoltajansa voivat olla aloitteentekijöinä.  

Lisää omaehtoista liikkumista ja yhdessäoloa                       

KouluPT-toiminnalla pyritään vaikuttamaan liikkumista selittäviin taustatekijöihin ja sen myötä edistämään nuorten omaehtoista liikkumista pitkällä tähtäimellä. Niin ikään pyritään vähentämään nuoren kokemia liikkumisen esteitä, vahvistamaan nuoren minäpystyvyyden tunnetta mielekkäiden ja riittävän haastavien liikkumiskokeilujen kautta sekä lisäämään nuoren kokemaa yhteisöllisyyden tunnetta mahdollistamalla hänelle liikkuminen pienryhmässä ikätovereiden kanssa.

Ensimmäisessä tapaamisessa kouluPT ja nuori tutustuvat yhdessä alueen omatoimisiin tai ohjattuihin liikkumismahdollisuuksiin. Mikäli nuorelle ei löydy sopivaa liikkumismuotoa olemassa olevista palveluista tai hänellä on tarve pidempiaikaiselle ohjaukselle, on nuorella mahdollisuus osallistua neljä kuukautta kestävään pienryhmä- tai yksilöohjaukseen.

─ Nuori tapaa ohjaajaa tai ohjattua vertaisryhmää pari kertaa kuukaudessa. Tapaamisten välillä yhteydenpito tapahtuu HeiaHeia-mobiilisovelluksen avulla, jossa ohjaaja kannustaa nuorta liikkumaan aktivoivien arkihaasteiden avulla. Tarkoituksena on, että liikkuminen saataisiin luonnolliseksi osaksi nuoren arkipäivää, kertoo Viivi Wallenius, joka toimii kouluPT:nä ja palvelun projektikoordinaattorina.

Toiminnan vaikutuksia seurataan nuorelle tehtävän alku- ja loppukyselyn avulla sekä kuusi kuukautta KouluPT-jakson päättymisen jälkeen toteutettavalla seurantakyselyllä.

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala:

Saana Saarikivi, erityissuunnittelija (lapset ja nuoret), KouluPT-toiminnan projektipäällikkö, p. 040 152 1154, saana.saarikivi(at)hel.fi

Viivi Wallenius, kouluPT, projektikoordinaattori, p. 040 652 2056, viivi.wallenius(at)hel.fi

Kuvat

Kuvassa kouluPT:t (vas.) Samuli, Viivi, Jani ja Ville. Kuva: Maarit Hohteri.
Kuvassa kouluPT:t (vas.) Samuli, Viivi, Jani ja Ville. Kuva: Maarit Hohteri.
Lataa
Kuva: Maarit Hohteri
Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Jokainen pääkaupunkiseudun ekaluokkalainen saa ikioman kirjan Helmet-kirjaston ja kustantajien kampanjassa12.9.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Helmet-kirjastot antavat yhteistyössä kustantajien kanssa kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille kirjalahjan lukuvuonna 2022–2023. Ekaluokkalaiskampanja on merkittävä panostus pienten koululaisten lukutaitoon. Kampanjalla halutaan mahdollistaa ikioma ikätasoinen ja laadukas kirja jokaiselle pääkaupunkiseudun ekaluokkalaiselle. Samalla kaikki koulutulokkaat kutsutaan tutustumaan omaan lähikirjastoon, joko opettajan johdolla tai perheen kanssa. Kampanja alkaa Helmet-kirjastoissa maanantaina 12.9.2022.

Höstens nya ettor får en bokpresent av Helmet-biblioteken12.9.2022 07:59:00 EEST | Tiedote

Hösten 2022 får varje ny svenskspråkig etta i Helsingfors, Esbo, Grankulla och Vanda ännu en gång en bok i present: Vim och Galonis av Malin Klingenberg och Margareta Sandin. Boken är en gåva till barnen från Helmet-biblioteken och Schildts & Söderströms förlag. Med presenten vill man inspirera barnen till att börja läsa och använda sitt närbibliotek. Kampanjen börjar på Helmet-biblioteken måndagen den 12 september 2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme