Suomen Yrittäjät

Yle, EK ja markkinatalous

Jaa

On syntynyt jonkin verran keskustelua, kun Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on ehdolla työnantajaliitto Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa hän on myös tullut valituksi Elinkeinoelämän EK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan. (---) Jokainen järjestö valitsee tietenkin itse hallintonsa. Entisenä mediajohtajana ja nykyisenä elinkeinoelämän järjestöjohtajana haluan todeta asiasta muutaman näkökulman yrittäjyyden näkökulmasta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa Yrittäjän puolella -blogissaan.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.


On syntynyt jonkin verran keskustelua, kun Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on ehdolla työnantajaliitto Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa hän on myös tullut valituksi Elinkeinoelämän EK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan.

Vasemmistossa kannetaan huolta Ylen riippumattomuudesta. Lehdistössä ollaan huolestuneita EK:n linjasta, kun sen avainpaikalle tulee verorahoilla elävän valtionyhtiön johtaja.

”Yleisradio on valtion omistama mediayhtiö. Se ei ole elinkeinoelämää eikä se ole myöskään markkinatalouden mukaista toimintaa”, Keskisuomalainen kirjoitti sunnuntaina.

Jokainen järjestö valitsee tietenkin itse hallintonsa. Entisenä mediajohtajana ja nykyisenä elinkeinoelämän järjestöjohtajana haluan todeta asiasta muutaman näkökulman yrittäjyyden näkökulmasta.

Riippumattomuus Ylelle a ja o

Ensiksi ei ole Ylelle ongelmatonta, että sen toimitusjohtaja istuu EK:n ytimessä ja Paltan puheenjohtajana. 


En epäile toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan integriteettiä. Hän tietää entisenä päätoimittajana toimitusjohtajan rajat. Hän ei mene ohjaamaan Yleisradion elinkeino- tai työmarkkinauutisointia.

Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Ylen johtajan osallistuminen EK:n johtamiseen voi vaarantaa ihmisten mielikuvissa Ylen riippumattomuutta. Tämä on jo näkynyt lausunnoissa.

”Tässä erikoista on se, millainen käsitys tästä julkisuuteen tai kansalaisille tulee. Ylelle riippumattomuus on tärkein asia ja arvo, jossa ei saa olla mitään kyseenalaista”, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi.

Reilu kilpailu tärkeä tavoite

Toiseksi on hyvä muistaa, että EK:n tavoitteena on ”tehokas markkinoiden toiminta ja tasapuolinen kilpailu”. Tämä on tärkeä elinkeinoelämän yhteinen tavoite.

Jokainen media-alalla työskennellyt tietää, ettei alan kilpailu ole tasapuolista. Ylä-Anttila tietää tämän taustansa vuoksi erittäin hyvin ja tuntee yksityisen median tuskan.

Yle saa vuosittain verorahoja puoli miljardia. On perusteltua keskustella, miten mediakilpailusta voisi tehdä reilumpaa.

On selvää, että Suomessa tarvitaan julkisen palvelun mediayhtiö. Yhtä selvää on, että pitää säännöllisesti keskustella siitä, mikä on Ylen rooli markkinoilla. Tämä korostuu niukkuuden aikoina. Ylen vahva asema heijastuu niin isojen kuin pienten paikallisten mediayhtiöiden elintilaan.

Kansanvalta vaatii vahtinsa, mutta ei ole terve tilanne, jos vahteja on lähinnä mediassa, joka on viime kädessä poliitikkojen rahoituspäätösten armoilla.

Yrittäjyyden ymmärrys keskeistä

Kolmanneksi ei ole Suomelle hyväksi, jos elinkeinoelämämme vastuupaikolla on korostunut rooli henkilöillä, jotka ovat valtion tai valtionyhtiöiden leivissä.

On välttämätöntä, että elinkeinoelämän järjestöissä ymmärretään syvältä, että hyvinvointi syntyy viime kädessä yrittäjyyden ja yrittäjien riskinoton kautta. Jos tämä hämärtyy, hukka Suomen perii.

Yrittäjäjärjestöön otetaan varsinaisiksi jäseniksi vain yksityisiä yrityksiä ja niiden edustajia. Tästä periaatteesta haluamme pitää kiinni.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Näin EU-rahat tulee käyttää tehokkaasti pk-yrityksien elvyttämiseen29.12.2020 11:04:38 EETTiedote

Yrittäjien aluekehitysohjelma tarjoaa ehdotuksia koronasta toipumiseen. Yrittäjät haluaa, että elpymisvarat on käytettävä pk-yrityksien uuden kasvun vahvistamiseen. Suomessa on lähivuosina käytössä ennätysmäärä varoja yrityksien ja alueiden kehittämiseen. – Sitä pitää käyttää nyt ensisijaisesti pk-yritysten elpymiseen, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme