Yle, EK ja markkinatalous
On syntynyt jonkin verran keskustelua, kun Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on ehdolla työnantajaliitto Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa hän on myös tullut valituksi Elinkeinoelämän EK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan. (---) Jokainen järjestö valitsee tietenkin itse hallintonsa. Entisenä mediajohtajana ja nykyisenä elinkeinoelämän järjestöjohtajana haluan todeta asiasta muutaman näkökulman yrittäjyyden näkökulmasta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kirjoittaa Yrittäjän puolella -blogissaan.

On syntynyt jonkin verran keskustelua, kun Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila on ehdolla työnantajaliitto Paltan hallituksen puheenjohtajaksi. Siinä roolissa hän on myös tullut valituksi Elinkeinoelämän EK:n hallitukseen ja työvaliokuntaan.
Vasemmistossa kannetaan huolta Ylen riippumattomuudesta. Lehdistössä ollaan huolestuneita EK:n linjasta, kun sen avainpaikalle tulee verorahoilla elävän valtionyhtiön johtaja.
”Yleisradio on valtion omistama mediayhtiö. Se ei ole elinkeinoelämää eikä se ole myöskään markkinatalouden mukaista toimintaa”, Keskisuomalainen kirjoitti sunnuntaina.
Jokainen järjestö valitsee tietenkin itse hallintonsa. Entisenä mediajohtajana ja nykyisenä elinkeinoelämän järjestöjohtajana haluan todeta asiasta muutaman näkökulman yrittäjyyden näkökulmasta.
Riippumattomuus Ylelle a ja o
Ensiksi ei ole Ylelle ongelmatonta, että sen toimitusjohtaja istuu EK:n ytimessä ja Paltan puheenjohtajana.
En epäile toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan integriteettiä. Hän tietää entisenä päätoimittajana toimitusjohtajan rajat. Hän ei mene ohjaamaan Yleisradion elinkeino- tai työmarkkinauutisointia.
Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Ylen johtajan osallistuminen EK:n johtamiseen voi vaarantaa ihmisten mielikuvissa Ylen riippumattomuutta. Tämä on jo näkynyt lausunnoissa.
”Tässä erikoista on se, millainen käsitys tästä julkisuuteen tai kansalaisille tulee. Ylelle riippumattomuus on tärkein asia ja arvo, jossa ei saa olla mitään kyseenalaista”, SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvioi.
Reilu kilpailu tärkeä tavoite
Toiseksi on hyvä muistaa, että EK:n tavoitteena on ”tehokas markkinoiden toiminta ja tasapuolinen kilpailu”. Tämä on tärkeä elinkeinoelämän yhteinen tavoite.
Jokainen media-alalla työskennellyt tietää, ettei alan kilpailu ole tasapuolista. Ylä-Anttila tietää tämän taustansa vuoksi erittäin hyvin ja tuntee yksityisen median tuskan.
Yle saa vuosittain verorahoja puoli miljardia. On perusteltua keskustella, miten mediakilpailusta voisi tehdä reilumpaa.
On selvää, että Suomessa tarvitaan julkisen palvelun mediayhtiö. Yhtä selvää on, että pitää säännöllisesti keskustella siitä, mikä on Ylen rooli markkinoilla. Tämä korostuu niukkuuden aikoina. Ylen vahva asema heijastuu niin isojen kuin pienten paikallisten mediayhtiöiden elintilaan.
Kansanvalta vaatii vahtinsa, mutta ei ole terve tilanne, jos vahteja on lähinnä mediassa, joka on viime kädessä poliitikkojen rahoituspäätösten armoilla.
Yrittäjyyden ymmärrys keskeistä
Kolmanneksi ei ole Suomelle hyväksi, jos elinkeinoelämämme vastuupaikolla on korostunut rooli henkilöillä, jotka ovat valtion tai valtionyhtiöiden leivissä.
On välttämätöntä, että elinkeinoelämän järjestöissä ymmärretään syvältä, että hyvinvointi syntyy viime kädessä yrittäjyyden ja yrittäjien riskinoton kautta. Jos tämä hämärtyy, hukka Suomen perii.
Yrittäjäjärjestöön otetaan varsinaisiksi jäseniksi vain yksityisiä yrityksiä ja niiden edustajia. Tästä periaatteesta haluamme pitää kiinni.
Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjät: Yritykset huolehtineet koronaturvallisuudesta hyvin - tiloja ei pidä sulkea varmuuden vuoksi12.1.2021 11:16:20 EET | Tiedote
- Viranomaiselle ei tule antaa valtuuksia sulkea tiloja vain varmuuden vuoksi. Jos jotain suljetaan, siihen pitää olla näyttöjä ja perusteita, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi tartuntatautilakiesitystä.
Yrittäjät: EU:n elpymisvälineen rahoitusta suunnattava sote-palveluiden uusiin innovaatioihin - yrittäjiltä kuusi keinoa11.1.2021 11:47:50 EET | Tiedote
- EU:n elpymisrahoitusta tulee käyttää siten, että myös yksityiset sote-palveluntuottajat pääsevät kehittämään toimintojaan, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala vaatii.
Yrittäjät: Näin EU-rahat tulee käyttää tehokkaasti pk-yrityksien elvyttämiseen29.12.2020 11:04:38 EET | Tiedote
Yrittäjien aluekehitysohjelma tarjoaa ehdotuksia koronasta toipumiseen. Yrittäjät haluaa, että elpymisvarat on käytettävä pk-yrityksien uuden kasvun vahvistamiseen. Suomessa on lähivuosina käytössä ennätysmäärä varoja yrityksien ja alueiden kehittämiseen. – Sitä pitää käyttää nyt ensisijaisesti pk-yritysten elpymiseen, sanoo Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.
Työolobarometri: Pienissä yrityksissä hyvä luottamus - hyvät mahdollisuudet työpaikkasopimiselle22.12.2020 05:02:00 EET | Tiedote
Luottamus on erityisesti pienissä yrityksissä vahva ja tieto kulkee hyvin, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometri. - Vuosittain toistuvien hyvin tulosten jälkeen voi vain ihmetellä, miksi työpaikkasopimisessa ei päästä lainsäädännössä eteenpäin, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.
Yrittäjät: Yksityinen sektori laajasti rokottamaan suomalaisia18.12.2020 12:50:07 EET | Tiedote
Yksityiset terveysyritykset pitää ottaa laajalti mukaan toteuttamaan koronarokotuksia Suomessa, jotta rokotukset saadaan toteutettua nopeasti ja tehokkaasti, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen vaatii.
Yrittäjät: Hallituksen toteutettava seuraavaksi yleinen ansioturva18.12.2020 09:02:03 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen siihen, että hallitus on päättänyt poistaa eläkeputken. - Se on ensimmäinen tämän hallituksen aito työmarkkinareformi. Se on hyvä alku, jolle tarvitaan jatkoa. Seuraavaksi pitää tarttua työttömyysturvaan, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjät sote-uudistuksesta: Hallitus heikentää sote-yritysten mahdollisuuksia toimia8.12.2020 12:42:20 EET | Tiedote
- Pöyristyttävää, että edes lainsäädännön arviointineuvoston moitteet eivät johtaneet muutoksiin. Korulauseet monituottajuudesta eivät muuta tosiasioita, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala kommentoi sote-esitystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme