YTK

Yleinen työttömyyskassa YTK: etuusmenot kasvoivat viime vuonna yli 350 miljoonaa euroa

Jaa
YTK:n etuusmenot kohosivat viime vuonna poikkeuksellisesti. Työttömyysasteen keskiarvo nousi edellisvuodesta yli kolme prosenttiyksikköä. Vuoden 2020 aikana YTK:hon liittyi yli 87 000 uutta jäsentä.

Vuoden 2020 työttömyysasteen keskiarvo oli YTK:ssa 10,5 %. Vuonna 2019 vastaava luku oli 7,3 %. Työttömyyden vuosikeskiarvo kasvoi viime vuonna siten yli kolme prosenttiyksikköä. Jäsenistön työttömyysaste oli korkeimmillaan heinäkuussa, jolloin se oli 14,6 %. YTK:n lähes 500 000 jäsentä edustavat noin neljäsosaa suomalaisista palkansaajista läpi toimialakirjon.   

Suuret hakemusmäärät tarkoittivat myös ennätyksellistä määrää maksettuja päivärahoja. YTK maksoi viime vuonna etuisuuksia yli 856 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 etuuksia maksettiin 504 miljoonaa euroa. Kokonaissumma kasvoi siis edellisvuodesta huimat 352 miljoonaa euroa.   

”Etuusmenomme kasvoivat viime vuonna ennätyslukemiin. YTK:n talous on hyvällä tolalla, eikä nykyinen työttömyystilanne aiheuta siihen ongelmia. Pitkittyvä korkea työttömyysaste ja mittavat lomautukset ovat kuitenkin yhteiskunnallisesti vakava asia ja aiheuttavat myös meille merkittävää työpainetta suurten hakemusmäärien muodossa”, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki 

Viime vuoden syksyllä työttömyysluvut laskivat koronaepidemian ensimmäisen aallon tuottamista kevään ja kesän huippuluvuista. Alkusyksyn maltillisen tautitilanteen siivittämänä loka-marraskuussa YTK:n jäsenistön työttömyysprosentti painui alle kymmeneen (9,4 %, 9,7 %). Marraskuusta joulukuuhun hakemusmäärissä laskivat jatkohakemusten ja soviteltujen osa-aikatöiden sekä osa-aikaisten lomautusten määrät. Näyttäisikin siltä, että viime joulukuussa moni pääsi hetkeksi palaamaan töihin.   

  

Hakemusmäärät alkuvuodesta selkeässä nousussa

Tammikuussa 2021 YTK:lle saapui yli 80 000 päivärahahakemusta, kun joulukuussa 2020 hakemuksia tuli noin 60 000. Hakemusten määrä nousi siis neljänneksellä.

Hakemusmäärien perusteella tilanne on huonontunut nopeasti. Selkeää nousua oli kaikissa hakemustyypeissä. Myös helmikuun hakemusmäärät olivat suuria. Hakemuksia saapui yli 69 000 kappaletta, mikä on yli 57 % enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.  

”Erityisesti jatkohakemusten määrä on noussut, eli työttömyydet ja lomautukset ovat jatkuneet. Myös uusia työttömyyksiä ja lomautuksia on aiempaa enemmän ja niin ikään soviteltujen hakemusten määrät ovat nousseet”, Alamäki kuvailee. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytkpalvelut.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa lähes joka neljännen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Taija Numminen johtavaksi juristiksi – YTK Työelämä vahvistaa omaa työoikeusosaamistaan22.4.2024 07:35:00 EEST | Tiedote

Suomen suurimmasta yhdistyksestä, YTK Työelämä ry:stä on kasvanut merkittävä työoikeuden asiantuntija jäsenilleen Lakikaveri-palvelun kautta. Työoikeus-, palkka- ja päättämissopimusasioissa neuvontaa ja asianhoitoa tarvitsee vuosittain jopa noin 20 000 henkilöä. Kysynnän kasvaessa työoikeusasioiden kehityksestä ja neuvontapalvelusta vastaa johtavana juristina aloittanut varatuomari Taija Numminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye