Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yleisötilaisuus Haapaveden Haapajärven säännöstelyn kehittämisestä 20.4.

Jaa

Tervetuloa kuulemaan Haapajärven padotus- ja juoksutusselvityksen sisällöstä virtuaaliseen Microsoft Teams -tilaisuuteen 20.4.2021 klo 9.30–10.30. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa. Tilaisuudessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Sitowise Oy:n ja Suomen ympäristökeskuksen tekemä selvitys.

Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.

Vuonna 2020 valmistuneen padotus- ja juoksutusselvityksen taustalla on Pyhäjoen tulvariskien hallintasuunnitelma, jonka yksi toimenpiteistä on Haapajärven säännöstelyn kehittäminen. Myös Pyhäjoen kevään 2013 jääpatotulvat lisäsivät tarvetta padotus- ja juoksutusselvitykselle.

Selvityksen mukaan Haapajärven säännöstelytilavuuden suurentaminen vähentää Pyhäjoen jääpatojen haitallisuutta. Jos säännöstelytilavuutta kasvatetaan vain tilapäisesti viljelyskauden ulkopuolella, niin siitä ei aiheudu haittaa maataloudelle. Säännöstelyn muutokset voivat myös kohentaa järven ekologista tilaa.

Selvitys nostaa esille ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotka lisäävät jatkossa ääriolosuhteita ja virtaamahuippuja. Siksi säännöstely ei ole tulevaisuudessa mahdollista nykyisien päivämääriin sidottujen lupaehtojen mukaisesti.

Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ilmoittautumista ennakkoon. Ilmoittautumislomakkeesta löytyy myös lisätietoa suunnitelmista. Siirry alla olevan linkin kautta verkkolomakkeeseen. Sen yhteydessä voit myös jättää palautetta tai esittää kysymyksiä tilaisuuden puhujille. Saat lähempänä tilaisuutta osallistumislinkin sähköpostitse. Tilaisuuteen osallistuminen ei edellytä erillisten ohjelmien lataamista.

Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa https://q.surveypal.com/haapavesi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Velipekka Latvala, Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 365

Asiantuntija Sami Soininen, Sitowise Oy, etunimi.sukunimi@sitowise.com, p. 044 431 4712

Tutkija Kalle Sippel, vesistömallilaskennat, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 0295 251 646

Kuvat

Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Liikennejärjestelyt muuttuvat Kuusamon keskustassa (Mt 18 857)15.6.2021 10:54:17 EEST | Tiedote

Kuusamon keskustan liikennejärjestelyjen rakennustyöt etenevät Kitkantiellä ja Ouluntaipaleella aikataulun mukaisesti. Työvaihesuunnittelussa on pyritty mahdollisuuksien mukaan huomioimaan se, että olemassa olevat väylät saadaan säilytettyä liikenteellä. Rakennustöitä on tehty kaista kerrallaan niissä kohdissa, joissa se on työteknisesti mahdollista, eikä ole tarvetta kaivaa syviä kaivantoja ajoradan vieressä. Kitkantien kohdalla suljettuna oleva Vienantien ja Rantatien välinen alue avataan takaisin liikenteelle tämän hetkisen arvion mukaan heinäkuun alussa. Seuraavaksi on vuorossa Kitkantien ja Kaarlo-Hännisentien risteysalueella olevien liikennevalojen purkaminen, joka tehdään 16. - 17.6.2021 välisenä aikana. Tämän jälkeen risteysalueelle pystytetään väliaikainen kiertoliittymä ohjaamaan liikennettä. Järjestelyt on kuvattu liitteenä olevissa kartoissa. Kiertoliittymä on käytössä uuden kiertoliittymän valmistumiseen saakka. Alueella joudutaan liikkumaan työkoneilla muun liikenteen sea

Kevyen liikenteen väylän rakentaminen Sievintielle Ylivieskassa käynnistyy14.6.2021 13:23:45 EEST | Tiedote

Kantatien 63 varrelle välille Kummuntie-Koivukalliontie rakennetaan uusi kevyen liikenteen väylä. Lisäksi kantatien tievalaistusta parannetaan kiertoliittymästä noin kolme kilometriä Sievin suuntaan. Kevyen liikenteen väylä muodostaa jalankulku- ja pyöräily-yhteyden Kaivukallion kaupunginosan ja Kummuntien väliselle osuudelle. Uusi väylä parantaa kevyen liikenteen liikenneturvallisuutta. Työt alkavat viikolla 24 ja niiden on määrä valmistua vuoden 2021 elokuun loppuun mennessä. Hankkeen pääurakoitsijanana toimii Peab Industri Oy. Ajantasaiset tiedot tietöistä: Tienkäyttäjän linja p. 0200 2100 Liikennetilanne

Yleisötilaisuus valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä välillä Haurukylä - Haaransilta10.6.2021 08:14:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus laatii esiselvitystä valtatien 4 pitkän aikavälin kehittämistoimenpiteistä Haurukylän ja Haaransillan välille. Limingan kunnan alueelle sijoittuvalla noin 10 km pituisella osuudella selvitetään, onko valtatielle asetettu tavoitetila mahdollista saavuttaa kehittämällä tietä nykyisellä paikalla vai edellyttääkö valtatien palvelutasotavoitteiden saavuttaminen uuden valtatielinjauksen toteuttamista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme