Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Yleisötilaisuus Haapaveden Haapajärven säännöstelyn kehittämisestä 20.4.

Jaa

Tervetuloa kuulemaan Haapajärven padotus- ja juoksutusselvityksen sisällöstä virtuaaliseen Microsoft Teams -tilaisuuteen 20.4.2021 klo 9.30–10.30. Kaikille avoin tilaisuus järjestetään vallitsevan koronatilanteen vuoksi verkossa. Tilaisuudessa esitellään Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen, Sitowise Oy:n ja Suomen ympäristökeskuksen tekemä selvitys.

Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.

Vuonna 2020 valmistuneen padotus- ja juoksutusselvityksen taustalla on Pyhäjoen tulvariskien hallintasuunnitelma, jonka yksi toimenpiteistä on Haapajärven säännöstelyn kehittäminen. Myös Pyhäjoen kevään 2013 jääpatotulvat lisäsivät tarvetta padotus- ja juoksutusselvitykselle.

Selvityksen mukaan Haapajärven säännöstelytilavuuden suurentaminen vähentää Pyhäjoen jääpatojen haitallisuutta. Jos säännöstelytilavuutta kasvatetaan vain tilapäisesti viljelyskauden ulkopuolella, niin siitä ei aiheudu haittaa maataloudelle. Säännöstelyn muutokset voivat myös kohentaa järven ekologista tilaa.

Selvitys nostaa esille ilmastonmuutoksen vaikutukset, jotka lisäävät jatkossa ääriolosuhteita ja virtaamahuippuja. Siksi säännöstely ei ole tulevaisuudessa mahdollista nykyisien päivämääriin sidottujen lupaehtojen mukaisesti.

Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää ilmoittautumista ennakkoon. Ilmoittautumislomakkeesta löytyy myös lisätietoa suunnitelmista. Siirry alla olevan linkin kautta verkkolomakkeeseen. Sen yhteydessä voit myös jättää palautetta tai esittää kysymyksiä tilaisuuden puhujille. Saat lähempänä tilaisuutta osallistumislinkin sähköpostitse. Tilaisuuteen osallistuminen ei edellytä erillisten ohjelmien lataamista.

Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteessa https://q.surveypal.com/haapavesi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Velipekka Latvala, Pohjois-pohjanmaan ELY-keskus, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi, p. 0295 038 365

Asiantuntija Sami Soininen, Sitowise Oy, etunimi.sukunimi@sitowise.com, p. 044 431 4712

Tutkija Kalle Sippel, vesistömallilaskennat, Suomen ympäristökeskus, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi, p. 0295 251 646

Kuvat

Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Haapakosken säännöstelypato. Kuva Tomi Puustinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.12.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

Työvoimalle kysyntää vuoden takaista enemmän - kuntakokeilut mukaan työllistämisen tueksi30.3.2021 08:01:57 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla. Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen mm. kokoaikaisesti lomautettujen suurena määränä. Viime kesästä lähtien lomautusten määrä on kuitenkin vähentynyt. Helmikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 23 800 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut) eli työttömiä oli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 300, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoi-masta) oli Pohjois-Pohjanmaalla 12,7 %, mikä on samaa tasoa kuin maassa keskimäärin (12,4 %). Työttömien työnhakijoiden määrä oli noussut vuoden takaisesta Pyhäntää lukuun ottamatta kaikissa muissa kunnissa. Maa-kunnan kunnista alhaisin työttömyysaste oli Pyhännällä (8,9 %) ja korkein Vaalassa (17,3 %). Oulussa työttömiä työnhakijoita oli 13 800 ja työttömyysaste oli 13,9 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme