Aluehallintovirasto

Yleisten kirjastojen koronavuosi 2020 oli digiloikka verkkovälitteisiin palveluihin

Jaa

Ensimmäisiä valtakunnallisia koronarajoituksia vuonna 2020 oli kirjastojen sulkeminen. Kevään valtakunnallisen sulun jälkeen palveluja rajoitettiin paikallisesti tarpeen mukaan. Rajoitukset näkyvät yleisten kirjastojen vuoden 2020 toimintatilastoissa suurena paikallisena ja alueellisena vaihteluna.

Kokonaisaukioloajat eli kirjastopalvelujen saatavuus väheni eniten pääkaupunkiseudulla, Kymenlaaksossa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa lähes kolmanneksen. Kokonaisaukiolotunnit vähenivät koko maassa, ja eniten jouduttiin rajoittamaan asiakkaiden omatoimista palveluaikaa. Kirjastokäynnit vähenivät koko maassa keskimäärin kolmanneksen. Pääkaupunkiseudulla vähennys oli suurempi. Koko maassa kirjastokäyntejä kertyi 35 miljoonaa.

Aukioloaikojen rajuistakin supistuksista huolimatta aineistojen lainaus putosi keskimäärin vain vajaan viidenneksen koko maassa. Kirjastot lisäsivät reilusti e-aineistojen hankintaa, ja e-kirjojen lainaus kasvoikin keskimäärin 40 prosenttia. Kirjastoista tehtiin yhteensä lähes 1,6 miljoonaa e-kirjalainaa.

Digiloikka otettiin myös tapahtumien ja koulutusten järjestämisessä. Kirjastojen järjestämien tapahtumien määrä puolittui, mutta osallistujamäärä putosi vain kolmanneksen. Kirjastot ottivat digitaaliset välineet nopeasti käyttöön tapahtumien välittämisessä, ja tapahtumille oli kova kysyntä. Ne tavoittivat yhteensä yli 650 000 osallistujaa koko maassa. Käyttäjäkoulutuksia järjestettiin koko maassa noin 17 000 kertaa, ja niihin osallistui yli 300 000 henkilöä. Myös koulutukset siirtyivät osin verkkoon.

Yleisten kirjaston tilastot vuodelta 2020 julkaistaan 1.4.2021 osoitteessa https://tilastot.kirjastot.fi/

Lisätietoja alueittain antavat aluehallintovirastojen kirjastotoimen asiantuntijat:

  • Etelä-Suomi: Kristiina Kontiainen, puh. 0295 016 538
  • Itä-Suomi: Virpi Launonen, puh. 0295 016 845
  • Lappi: Satu Ihanamäki, puh. 0295 017 395  
  • Lounais-Suomi: Anu Ojaranta, puh. 0295 018 302
  • Länsi- ja Sisä-Suomi: Anneli Ketonen, puh. 0295 018 818, Mika Mustikkamäki, puh. 0295 018 843
  • Pohjois-Suomi: Merja Kummala-Mustonen, puh. 0295 017 552
  • Ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnat: Susanne Ahlroth, puh. 0295 018 762

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Itä-Savossa on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, muualla Itä-Suomessa rajoitus on 20 henkilöä20.4.2021 08:00:27 EEST | Tiedote

Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat Itä-Suomen alueella. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntien alueilla on kielletty yli kuuden henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Määräykset ovat voimassa 23.4. - 22.5.2021.

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetstider och ackordslön för utländska säsongsarbetare20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Arbetarskyddsmyndigheten övervakar arbetsplatser inom jordbruk, som använder utländsk säsongsarbetskraft. Under den kommande skördesäsongen kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt bokföringen av arbetstider och åt ackordsprissättningen. Vid den övervakning som genomfördes i fjol hade två tredjedelar av inspektionsobjekten försummat arbetstidsbokföringen. Hälften hade lönerelaterade brister.

Työsuojeluviranomainen valvoo ulkomaisten kausityöntekijöiden työaikaa ja urakkapalkkaa20.4.2021 07:10:00 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomainen valvoo maatalouden työpaikkoja, jotka käyttävät ulkomaista kausityövoimaa. Tulevana satokautena valvonnassa kiinnitetään erityistä huomiota työaikojen kirjaamiseen ja urakkahinnoitteluun. Viime vuonna tehdyssä valvonnassa kaksi kolmannesta tarkastuskohteista oli laiminlyönyt työaikakirjanpidon. Palkkauksessa oli puutteita puolella tarkastuskohteista.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme