Yli 11 miljoonaa euroa Helsingin yliopistolle vastinrahakampanjassa – lahjoitusten vaikutus kestää vuosikymmeniä
Helsingin yliopisto on saanut tänään päättyvällä vastinrahakaudella 2020–2022 yli 11 miljoonaa euroa lahjoituksia. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle lahjoitetulle eurolle.

– Viime vuodet ovat olleet todella poikkeuksellisia. Tutkitun tiedon ja yhteistyön tärkeys on korostunut entisestään epävarmoina aikoina. Arvostamme sitä, että näin moni on halunnut tukea meillä tehtävää tutkimusta ja opetusta, kansleri Kaarle Hämeri sanoo.
– Haluan lämpimästi kiittää kaikkia teitä, jotka olette lahjoittaneet.
Suurimmat lahjoitukset ovat tulleet kolmelta säätiöltä. Koneen Säätiö lahjoitti 1,5 miljoonaa euroa humanistiselle koulutusalalle. Svenska Kulturfonden lahjoitti kasvatustieteille ja opettajankoulutukselle sekä luonnontieteelliselle koulutusalalle miljoona euroa kummallekin. Stiftelsen Tre Smeder lahjoitti yhteiskuntatieteiden koulutusalalle miljoona euroa sekä 100 000 euroa luonnontieteiden koulutusalalle.
Lahjoitukset vahvistavat yliopiston tutkimusta ja opetusta sekä mahdollistavat uusia avauksia. Tämän vastinrahakauden myötä saatuja resursseja yliopisto on kohdistanut niin syöpätutkimukseen, Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimukseen kuin kestävään kehitykseen liittyviin hankkeisiinkin. Lisäksi yliopisto on päättänyt käyttää varoja muun muassa ruotsinkieliseen tekoälyn professuuriin sekä professuurin perustamiseen taiteiden tutkimuksen alalle.
Lahjoitus tutkimukselle kantaa yli vuosikymmenten
Helsingin yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikutus kestää pitkälle tulevaisuuteen, sillä yliopisto on vakaa ja luotettava sijoittaja. Nyt päättyvän vastinrahakauden lahjoitukset tulevat osaksi 375-Tulevaisuusrahastoa, joka perustuu edellisen vastinrahakauden lahjoituksiin.
Rahastosta yliopisto voi jakaa vuosittain tukea tulevaisuuden kannalta tärkeiden tutkimusalojen ja uusien avausten tekemiseen. Viimeisen viiden vuoden aikana tukea on jaettu jo yli 10 miljoonaa euroa.
Valtion vastinrahakauden aikana jokaiselle sääntöjen mukaan lahjoitetulle eurolle valtio antaa lisäkertoimen, joka selviää myöhemmin.
Varainhankinta jatkuu myös tulevaisuudessa
– Olemme sitoutuneet pitkäjänteiseen lahjoittajasuhteiden hoitamiseen ja kumppanuuksien rakentamiseen. Meille varainhankinnassa ei ole kysymys vain valtion vastinrahoitukseen kytkeytyvien kampanjoiden tekemisestä vaan kauaskantoisesta työstä tutkimuksen ja opetuksen eteen, varainhankintajohtaja Pia Dolivo toteaa.
– Tieteen voimalla voimme luoda kestävämpää tulevaisuutta meille kaikille.
Taustaa
Valtio pääomittaa yliopistoja vuosina 2020–2022. Pääomittamisen taustalla on Sitran hallintoneuvoston joulukuussa 2019 tekemä päätös myöntää 100 miljoonan euron kertaluonteinen tuki yliopistoille. Valtion vastinraha lisää yliopistolle tehtyjen lahjoitusten vaikuttavuutta antamalla lisäkertoimen jokaiselle kauden sääntöjen puitteissa lahjoitetulle eurolle.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia Dolivo, varainhankintajohtaja
p. 050 595 1209, pia.dolivo@helsinki.fi
Iiris Virtasalo, yhteyspäällikkö
p. 050 441 8891, iiris.virtasalo@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Robotit yhteiskunnallisina toimijoina – alan huiput Helsingissä 16.-19.8.15.8.2022 13:26:35 EEST | Tiedote
Luottaisitko robottituomarin antamaan tuomioon? Antaisitko robottilääkärin leikata polvesi? Entä saako robottipoliisia potkia? Tekeekö robottisotilas sodasta inhimillisempää? Tulisiko robotteja kohdella kuin persoonia vai esineitä?
Kirkon uskonnollinen yhteisöllisyys pirstaloituu, siksi keskustelu kirkosta eronneiden määristä on sivuseikka15.8.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Uskonnollinen kääntyminen ei ole kertaluonteinen siirtyminen uuteen uskonnolliseen yhteisöön. Ihmiset liikkuvat erilaisten yhteisöjen rajapinnoilla, jolloin kääntyminen on jatkuva prosessi ja uskonnollisen identiteetin jatkuvaa rakentumista, selvittää tuore uskontososiologian väitös.
Matalat tulot yhteydessä koronatartuntoihin ainoastaan maahanmuuttajataustaisilla suomalaisilla11.8.2022 10:30:00 EEST | Tiedote
Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että aiemmin havaittu yhteys matalan sosioekonomisen aseman ja koronasairastavuuden välillä rajoittui ainoastaan maahanmuuttajataustaiseen väestöön. Maahanmuuttajataustaiset henkilöt matalatuloisissa kotitalouksissa nousivat esiin erityisenä riskiryhmänä.
Mitä Jumalan ikuisuus voi tarkoittaa?9.8.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Raamatussa sanotaan, että Jumala on ikuinen. Mitä Jumalan ikuisuus käytännössä tarkoittaa? Tuoreessa väitöskirjassa esitetään kvanttikenttäteorian versio, jonka avulla voi keskustella Jumalan ja ajan välisestä suhteesta.
Masentuneet kuolevat Suomessa erityisen nuorina, taustalla alkoholikuolemat8.8.2022 10:00:00 EEST | Tiedote
Masentuneet kuolevat huomattavasti muuta väestöä nuorempina, ja alkoholilla on tässä suuri merkitys. Useita Euroopan maita vertaileva tutkimus osoitti, että masentuneet kuolevat muita nuorempina erityisesti Suomessa ja Tanskassa, joissa alkoholikuolemat ovat yleisiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme