Lääkärit Ilman Rajoja

Yli 2 500 ihmisen pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava heti

Jaa
Lääkärit Ilman Rajoja todistaa kaltoinkohtelua, väkivaltaa ja säilöön otettujen mielenterveysongelmia.
Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. Tällä hetkellä keskuksessa pidetään noin 420 miestä.
Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. Tällä hetkellä keskuksessa pidetään noin 420 miestä.

Yli 2 500 turvapaikanhakijaa ja siirtolaista pidetään epäinhimillisissä olosuhteissa Liettuassa vielä yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun he tulivat maahan Valko-Venäjän rajan yli.

Lääkärit Ilman Rajoja on erittäin huolissaan pitkittyneen säilöönoton vaikutuksesta turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten mielenterveyteen ja kehottaa Liettuan viranomaisia lopettamaan mielivaltaisen säilöönoton välittömästi. Järjestö on todistanut säilöönoton aiheuttamia fyysisiä ja mielenterveyteen liittyviä ongelmia.

Turvapaikkahakemusten käsittely Liettuassa ei ole oikeudenmukaista, eikä psyykkisiin ongelmiin tai kidutuksesta ja seksuaalisesta väkivallasta selviytyneille tarjota asiantuntija-apua.

”Liettuan epäinhimillinen ja pitkittynyt tilanne on osoitus siitä, miten epätasa-arvoisesti EU kohtelee siirtolaisia”, sanoo Kaisa Väkiparta, Lääkärit Ilman Rajoja Suomen toimiston viestintäpäällikkö.

”On hienoa, että ukrainalaisille pakolaisille on nopeasti löytynyt ratkaisuja ja vastaanotto on järjestetty inhimillisesti ja ihmisarvoa kunnioittaen. Tämä sama kohtelu tulisi ulottaa kaikkiin siirtolaisiin riippumatta siitä, mistä he ovat kotoisin ja minne he ovat päätyneet”, Väkiparta sanoo.

Lääkärit Ilman Rajoja antaa lääketieteellistä ja mielenterveyteen liittyvää hoitoa Liettuassa kahdessa säilöönottokeskuksessa. Useimmat on otettu säilöön vuonna 2021, kun Valko-Venäjän rajan yli Puolaan, Liettuaan ja Latviaan pyrkivien ihmisten määrä lisääntyi rajusti. Säilössä olevat ihmiset ovat kotoisin Irakista, Kongosta, Syyriasta, Kamerunista ja Afganistanista. Monet ovat kertoneet järjestön työntekijöille pelkäävänsä vainoa tai kuolemaa, jos he palaavat kotimaahansa.

Lääkärit Ilman Rajoja on hoitanut lähes 100 potilasta, joista 60 prosentilla oli ahdistukseen liittyviä ongelmia. Suurin osa potilaista kertoi ahdistuksensa liittyvän säilöönoton olosuhteisiin. Myös epävarmuus ja oikeudellisen avun vähäisyys aiheuttavat paljon stressiä. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ovat erityisen alttiita syrjinnälle. Jotkut ovat yrittäneet jopa itsemurhaa.

Säilöönoton olosuhteet eivät riitä turvaa hakevien ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta huolehtimiseen. Monet kertovat myös vartijoiden käyttäytyvän väkivaltaisesti ja alentavasti. Ihmisiä on teljetty eristykseen, eikä järjestön hoitajia ole päästetty heitä hoitamaan. Lääkärit Ilman Rajoja on myös tukenut säilöön oton aikana seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuneita siirtolaisia sekä tukenut yli 50 ihmistä, jotka ovat kokeneet kidutusta tai seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa lähtömaassaan ennen pakenemista.

”Siirtolaisten mielivaltainen, pitkittynyt säilöönotto Liettuassa on lopetettava välittömästi. Kaikille siirtolaisille Liettuassa on taattava suojaa ja säilöönotolle on tarjottava vaihtoehtoja pikimmiten”, sanoo Kaisa Väkiparta.

---

Taustatietoa

Syyskuussa 2021 Lääkärit Ilman Rajoja tarjosi ensin psykologista tukea ja terveyden edistämistä sekä jakoi avustustarvikkeita yhdeksällä rajatarkastusasemalla olevalla vastaanottoalueella Liettuassa. Tammikuusta 2022 alkaen järjestö on antanut perusterveydenhuoltoa ja psykologista tukea kahdessa säilöönottokeskuksessa Liettuassa. Medininkaissa on väliaikainen konttimajoitus rajavartijakoulun yhteydessä yksin tulleille miehille ja naisille ja aikuisille perheille. Kybartaissa entisessä vankilassa pidetään tällä hetkellä yksin tulleita aikuisia miehiä.

Tammikuusta maaliskuuhun 2022 Lääkärit Ilman Rajoja antoi 2 636 sairaanhoidon konsultaatiota. Suurin osa liittyi psykologiseen ensiapuun ja psykosomaattisiin ongelmiin, jotka johtuvat säilössä pidosta ja välttämättömyystarvikkeiden, kuten käsikauppalääkkeiden, puuttumisesta. Mielenterveyshoitoon erikoistuneet tiimimme tarjosivat 214 neuvontakäyntiä 98 ihmiselle, jotka kärsivät säilöönotosta, vapauden rajoittamisesta ja tulevaisuutensa ja turvapaikkaprosessin epävarmuudesta sekä pelkäsivät kotimaahan palauttamista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. Tällä hetkellä keskuksessa pidetään noin 420 miestä.
Kybartain entinen vankila Liettuassa on toiminut syyskuusta 2021 siirtolaisten säilöönottokeskuksena. Tällä hetkellä keskuksessa pidetään noin 420 miestä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lääkärit Ilman Rajoja
Lääkärit Ilman Rajoja
Kumpulantie 5
00520 Helsinki

Lääkärit Ilman Rajoja on maailmanlaajuinen sairaanhoitoon keskittyvä avustusjärjestö. Olemme 50 vuoden ajan tarjonneet hoitoa siellä, missä kärsimys on suurinta. Terveydenhuolto, tuskan lievitys ja hengissä pysyminen eivät saa olla riippuvaisia taustasta, uskonnosta, mielipiteistä luonnonkatastrofien, sotien ja muiden kriisien keskellä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Mediatilaisuus: Gazan tilanne keväällä 20247.3.2024 14:51:58 EET | Kutsu

Suomalainen Linda Nyholm on palannut juuri avustustyöstä Jerusalemista, jossa hän toimi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Palestiinan viestintäpäällikkönä 1,5 kuukauden ajan. Gazassa on kuollut viime lokakuun jälkeen yli 30 000 ihmistä ja haavoittunut yli 70 000. Miltä Gazan tilanne näyttää sairaanhoitoon keskittyvän avustusjärjestön näkökulmasta? Millaiset mahdollisuudet Lääkärit Ilman Rajoja -järjestöllä on tällä hetkellä tarjota Gazassa hoitoa? Miten Gazan sota on vaikuttanut Länsirantaan? Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Ilmoittaudu tilaisuuteen osoitteeseen anna-reetta.korhonen@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Huom: Nyholm ei ole ollut sisällä Gazassa. Milloin: tiistaina 12.3. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki tai etänä Teamsin kautta. (Linkki tilaisuuteen lähetetään ilmoittautuneille.)

Tervetuloa mediatilaisuuteen: anestesialääkärinä Haitissa27.11.2023 11:56:01 EET | Kutsu

Haiti on ajautunut kaaokseen aseellisten ryhmien otettua vallan suurimmassa osassa pääkaupunki Port-au-Princeä. Terveydenhuolto on romahtanut maassa, josta erikoislääkärit pyrkivät pois ja työntekijöiden on vaarallista kulkea työpaikoilleen. Haitista avustustyöstä juuri palannut anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio kertoo Haitin terveydenhuollon tilasta medialle. Kallio työskenteli Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektissa Haitin pääkaupungissa Port-au-Pricessä. Tabarren sairaalasssa annetaan kirurgista hoitoa esimerkiksi liikenneonnettomuuksien ja aseellisen väkivallan uhreille sekä hoidetaan palovammoja. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen osoitteeseen viivi.kairala@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Milloin: keskiviikkona 29.11. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki, tai etänä Teamsin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye