Jyväskylän yliopisto

Yli 60 % työttömistä työnhakijoista uskoo lyhytkoulutusten parantavan työllistymismahdollisuuksiaan

Jaa
Erityisesti työttömille työnhakijoille suunnattuja lyhytkoulutuksia ja ohjausta kehittänyt OsaajaKS-palveluketjua rakentanut UJOPK-hanke on tulossa päätökseensä. Keskiviikkona 26.4.2023 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa järjestettävässä päätöstilaisuudessa julkaistaan selvitys lyhytkoulutusten vaikutuksista ja haasteista.
OsaajaKS-selvityksessä tärkeimmiksi syiksi hakeutua lyhytkoulutusten opintojen pariin kerrottiin uusien taitojen oppiminen ja osaamisen vahvistaminen omalla alalla. Kuva: Joonas Lampela
OsaajaKS-selvityksessä tärkeimmiksi syiksi hakeutua lyhytkoulutusten opintojen pariin kerrottiin uusien taitojen oppiminen ja osaamisen vahvistaminen omalla alalla. Kuva: Joonas Lampela

”OsaajaKS käynnistettiin vuonna 2020, koska Keski-Suomessa oli tunnistettu vakava kohtaanto-ongelma työpaikkojen ja osaavan työvoiman välillä. Lyhyillä, tarpeeseen kohdistetuilla opinnoilla sekä laadukkaalla ohjaustyöllä olemme pyrkineet vastaamaan tähän tarpeeseen Keski-Suomen oppilaitosten kanssa yhteistyössä”, projektipäällikkö Maarit Viljakainen kertoo.

Jyväskylän yliopiston projektitutkijana työskennelleen Joonas Haggrenin toteuttaman selvityksen mukaan työttömät työnhakijat todella ovat kiinnostuneet lyhytkoulutuksista. Lyhytkoulutuksilla tarkoitetaan oppilaitosten tarjoamia opintoja, jotka ovat lyhytkestoisia ja joiden tavoitteena on kehittää työelämätaitoja tai valmistaa yrittäjyyteen.

Selvityksen yhteydessä tehdyn kyselyn mukaan yli puolet vastaajista oli tutustunut lyhytkoulutusten tarjontaan. Tärkeimmiksi syiksi hakeutua opintojen pariin kerrottiin uusien taitojen oppiminen ja osaamisen vahvistaminen omalla alalla. Selvitys toteutettiin OsaajaKS:n toimeksiannosta.

Lyhytkoulutuksiin hakeutumisen esteinä huoli toimeentulosta sekä tiedon puute

Kolmasosa työttömistä työnhakijoista kokee epäselvyyden tukien menettämisestä yhtenä syynä siihen, miksi eivät ole osallistuneet lyhytkoulutuksiin. Työttömänä opiskelu helpottui lakimuutoksen myötä vuodenvaihteessa 2023, mutta monelle työttömälle tilanne on silti epäselvä.

”Oppilaitosten koulutustarjonnan tulisi keskustella paremmin työttömyyslainsäädännön kanssa, jotta lyhytkoulutukset olisi mahdollista suorittaa useammin työttömyysetuutta menettämättä”, Haggren toteaa.

Myös opintojen nimeämiskäytäntö haastaa työttömyysetuudella oppijaa. Nykyisellään opintojen nimistä tai sisällöistä ei voi päätellä, mitä opintoja voi tehdä menettämättä työttömyysetuutta. Työttömiä työnhakijoita ohjeistetaan aina keskustelemaan henkilökohtaisen omavalmentajansa kanssa ennen opintojen aloittamista.

Toinen merkittävä syy jättää osallistumatta lyhytkoulutuksiin on se, että työttömillä työnhakijoilla ei ole tietoa koulutuksista tai koulutustarjonta ei kiinnosta heitä. Vastauksena tähän haasteeseen työttömät työnhakijat ovat saaneet hankkeen aikana ohjausta opintoihin erityisiltä OsaajaKS-ohjaajilta. He ovat oppilaitosten ohjausalan asiantuntijoita, jotka tuntevat Keski-Suomen opintotarjonnan ja koulutukseen hakeutumisen tavat.

Julkaistavan selvityksen mukaan sekä OsaajaKS-ohjaajilla että työllisyyspalveluiden omavalmentajilla on keskeinen rooli ohjaustyössä. Työllisyyden kuntakokeilussa työskentelevät omavalmentajat pitävät aktiivisesti yhteyttä työnhakijoihin, mutta heillä ei välttämättä ole ajantasaista tietoa opintotarjonnasta tai opintoihin hakeutumisesta.

Saavutusseminaari kokoaa yhteen ohjauksesta, koulutuksesta ja työllisyydestä kiinnostuneet

Selvitys julkaistaan OsaajaKS-työn päätöstilaisuudessa eli Saavutusseminaarissa keskiviikkona 26.4.2023 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa. Tuolloin keskustellaan myös muista OsaajaKS-yhteistyön saavutuksista ja huomioista. Tilaisuuteen on kutsuttu laajasti ohjauksen, työllisyyden ja opetuksen parissa toimivia sidosryhmiä. Puhujaksi tilaisuuteen saapuu kirjailijana ja puhetaiteilijana tunnettu Jenni Janakka, joka käsittelee osaamista ja sen kehittämistä puheenvuorossaan ”Röyhkeästi osaava”.

”On hienoa päästä yhdessä koko toimijaverkoston kanssa kasaamaan niitä konkreettisia saavutuksia, joita hankkeen aikana olemme yhdessä tehneetkin”, toteaa Maarit Viljakainen.

Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan seminaariin. Mahdollisista haastatteluista voi sopia etukäteen projektipäällikkö Maarit Viljakaisen kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Maarit Viljakainen: 050 310 5895, maarit.h.viljakainen@jyu.fi
Projektitutkija Joonas Haggren: 040 074 6370

Kuvat

OsaajaKS-selvityksessä tärkeimmiksi syiksi hakeutua lyhytkoulutusten opintojen pariin kerrottiin uusien taitojen oppiminen ja osaamisen vahvistaminen omalla alalla. Kuva: Joonas Lampela
OsaajaKS-selvityksessä tärkeimmiksi syiksi hakeutua lyhytkoulutusten opintojen pariin kerrottiin uusien taitojen oppiminen ja osaamisen vahvistaminen omalla alalla. Kuva: Joonas Lampela
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Lisäksi jatkuvan oppimisen opintojen parissa opiskelee on yli 25 000 henkilöä. 

Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme