Aivoliitto ry

Yli puolet palaa työelämään aivoverenkiertohäiriön jälkeen

Jaa
Aivoliitto ry/Tiedote 16.3.2016.Yli puolet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneista palaa työhön. Alkuvaiheen moniammatillisella kuntoutuksella ja työterveyshuollolla on tärkeä rooli. Oikea-aikaisen työhönpaluun varmistamiseksi kuntoutujille tulee tehdä neuropsykologinen tutkimus. Työnantajan vastaantuloa tarvitaan muun muassa työjärjestelyissä.

Aivoliiton ja Kruunupuiston AVH ja työllistyminen -tutkimushankkeeseen osallistuneista aivoverenkiertohäiriön sairastaneista 53 % palasi työelämään seurannan aikana. Vuoden seurannassa entisissä työtehtävissä oli 39 % ja työkyvyttömyyseläkkeellä oli 13 % kuntoutujista. Työhön paluuta ennustivat sairauden alkuvaiheen parempi fyysinen toimintakyky, lievempi neuropsykologinen häiriö ja hankittu ammattikoulutus.

Neuropsykologinen tutkimus ja moniammatillinen kuntoutus tärkeää

Tulos korostaa alkuvaiheen moniammatillisen kuntoutuksen merkitystä työhön palaamisen kannalta.

Työelämään palanneiden määrä ja työhön paluuta ennustaneet tekijät vastasivat hyvin aikaisempia tutkimustuloksia. Kognitiiviset eli tiedonkäsittelyyn liittyvät häiriöt ja epänormaali väsyneisyys olivat hyvin yleisiä. Edellä mainitut häiriöt eivät välttämättä näy päällepäin ja ne voivat lievinäkin heikentää työkykyä monissa työtehtävissä ja siten altistaa uupumukselle ja mielialahäiriöille.

Jotta työelämään palaaminen tapahtuisi mahdollisimman oikea-aikaisesti, tulee kaikille työikäisille AVH:n sairastaneille tehdä neuropsykologinen tutkimus.

Työhönpaluu parantaa elämänlaatua

Työelämään palanneiden elämänlaatu parani seurannan aikana selvästi. Työelämään palanneiden toimintakyky oli alkuvaiheessa ja vuoden seurannassa parempi kuin työelämään palaamattomien. Tämä osaltaan voi selittää työelämään palanneiden parempaa elämänlaatua, mutta myös työelämään takaisin pääseminen sinällään todennäköisesti parantaa elämänlaatua.

Masennuksen esiintyvyys oli yllättävänkin vähäistä verrattuna aikaisempiin tutkimuksiin. Tämä voi ainakin osittain selittyä sillä, että hankkeeseen osallistuneet olivat fyysisesti paremmassa kunnossa kuin AVH:n sairastaneet keskimäärin ja motivaatio työelämään palaamiseen oli suurimmalla osalla hyvä.

Yhteistyö tarpeen työterveyshuollon, työnantajan ja työntekijän välillä

AVH voi aiheuttaa moninaisia ja usein ehkä päällepäin näkymättömiä työkykyä rajoittavia oireita. Työelämään palaamisen olisi usein hyvä tapahtua osa-aikaisesti tai muuten työnkuvaa keventämällä.

Työterveyshuollolla on merkittävä rooli työelämään palaamisessa, joten on tärkeää, että työterveyshuollossa tiedetään AVH:n moninaiset oireet. Myös työnantajan ja työyhteisön ymmärrys esimerkiksi työjärjestelyjen suunnittelussa ja toteutumisessa on merkittävää.

Kaikki ponnistelut AVH:n sairastaneiden integroimisessa takaisin entisiin sosiaalisiin rooleihin, työelämään ja yhteiskuntaan ovat tärkeitä.

Aivoverenkiertohäiriöt Suomessa

Aivoverenkiertohäiriö (AVH) on yhteisnimitys aivoinfarkteille, aivoverenvuodoille (ICH) ja lukinkalvonalaisille vuodoille (SAV) sekä ohimeneville TIA-kohtauksille. AVH:n yleisin aiheuttaja on aivoinfarkti.

Vuosittain noin 14 600 suomalaista saa aivoinfarktin, 2 600 aivoverenvuodon ja 1 300 lukin-kalvonalaisen verenvuodon. Noin 2 500 henkilöllä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Ohimeneviä aivoverenkiertohäiriöitä (TIA) saa noin 4 000 henkilöä. Yhteensä vuosittain noin 25 000 suomalaista sairastaa aivoverenkiertohäiriön.

Suomalaisista sairastuneista joka neljäs on työikäinen. Työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuosittain noin 850 AVH:n sairastanutta. Vuosittain menetetään 16 500 vuoden työpanos AVH:n aiheuttaman ennenaikaisen kuoleman tai työkyvyttömyyden takia.

Tietoa tutkimuksesta lyhyesti

- Onnistunut työhön palaaminen oli Aivoliiton ja kuntoutuskeskus Kruunupuiston hanke vuosina 2011-2015. Tutkijana oli neuropsykologi, PsT Hannu Nyrkkö. Yhteistyötahoina oli seitsemän Itä- ja Kaakkois-Suomen keskussairaalaa. Rahoittajana Raha-automaattiyhdistys.

- Selvitettiin AVH:n sairastaneiden työhön paluuta ja siihen yhteydessä olleita tekijöitä. Lisäksi kehitettiin uutta kognitiivista seulontamenetelmää AVH:n sairastaneille.

- Hankkeeseen osallistui 77 AVH:n sairastanutta henkilöä, jotka olivat olleet työelämässä sairastumisen tapahtuessa. Keskimääräinen ikä oli 53 vuotta.

- Suurimmalla osalla AVH:n taustalla oli aivoinfarkti (71 %) ja lopuilla aivoverenvuoto.

- Työelämään palasi seuranta-aikana 53 % sairastaneista.

- Fyysisen toimintakyvyn häiriöiden ohella kognitiivisten häiriöiden merkitys tuli voimakkaasti esille.

- Kaikille työikäisille tulisi tehdä neuropsykologinen tutkimus tai kognitiivinen seulontamenetelmä.

- Työterveyshuollolla todettiin olevan merkittävä rooli työelämään palaamisessa.

- Työelämään palaamisen olisi hyvä tapahtua osa-aikaisesti tai muuten työnkuvaa keventämällä.

Tutkimustulokset on julkaistu loppuraportissa:
Hannu Nyrkkö: Onnistunut työhön palaaminen 2011-2015. AVH ja työllistyminen -loppuraportti. Aivoliitto ry:n julkaisusarjan raportti 10. 2016.

Lisätiedot

Neuropsykologi, PsT Hannu Nyrkkö
Kruunupuisto Punkaharjun kuntoutuskeskus
hannu.nyrkko@kruunupuisto.fi
p.050 432 9283

Toiminnanjohtaja Tiina Viljanen
Aivoliitto ry
tiina.viljanen@aivoliitto.fi
p. 040 833 1511

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aivoliitto ry
Aivoliitto ry
Suvilinnantie 2
20900 TURKU

02 2138 200, info@aivoliitto.fihttp://www.aivoliitto.fi

Aivoliiton pidemmän aikavälin tavoite on, että kaikki Suomessa asuvat voivat elää mielekästä ja merkityksellistä elämää – mahdollisesta diagnoosista, vammasta tai sairaudesta huolimatta. Aivoliitto tarjoaa apua, tukea ja mahdollisuuden toimia kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmisten aivoterveydestä ja hyvinvoinnista ja erityisesti henkilöille, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH) sekä heidän läheisilleen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aivoliitto ry

Kännykän käytön vähentämisellä tähdätään parempaan aivoterveyteen Arabian peruskoulussa25.8.2023 08:48:25 EEST | Tiedote

Arabian peruskoulu Helsingissä on aloittanut pilottiyhteistyön Aivoliiton koordinoiman kansallisen aivoterveysohjelman, Lastensuojelun Keskusliiton sekä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Yhteistyön tavoitteena on oppilaiden hyvinvoinnin ja aivoterveyden tukeminen muun muassa kännykän käytön vähentämisen kautta. — Koulussa oppitunneilla rajoitetaan puhelimen käyttöä ja välitunneilla tarjotaan vaihtoehtoista, ilman puhelinta toteutettavaa tekemistä, toteaa Arabian peruskoulun rehtori Mari Suokas-Laaksonen. Yhteistyö alkoi elokuun 2023 lopussa koko koulun vanhempainillalla, jossa tarjottiin tietoa lasten ja nuorten aivojen kehittymisestä ja aivojen suojelun merkityksestä. Älypuhelinten lisääntynyt käyttö sekä jo esillä olo häiritsee tutkitusti lasten ja nuorten keskittymistä ja vaikeuttaa oppimista sekä kuormittaa aivoja. — Tunnesäätely ja pitkäjänteisyyden vahvistuminen ovat lapsilla ja nuorilla vasta kehittymässä. Aivot eivät pysty käsittelemään sitä määrää informaatiota ja välitöntä palkit

Kansallisen aivoterveysohjelman asiantuntijat: Suomessa asuvien aivot tarvitsevat lisää yhteisöllisyyttä, unta ja aivoergonomisia ympäristöjä23.11.2022 16:00:00 EET | Tiedote

Monitieteellinen asiantuntijaryhmä on määritellyt keskeisimmät tavoitteet kaikkien Suomessa asuvien aivoterveyden edistämiselle. Jos aivojen toiminta huomioitaisiin paremmin, yhteiskunnassa lisääntyneet loppuun palaminen ja keskittymättömyys vähenisivät ja toisaalta yleinen terveys ja hyvinvointi lisääntyisivät.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye