Aluehallintovirasto

Ylijohtaja Savolainen: Nuorten mielenterveyspalvelujen tarve kasvoi korona-aikana

Jaa

Erityisesti nuorten mielenterveyspalvelujen tarve on kasvanut korona-aikana. Ylijohtaja Terttu Savolainen kiinnitti epäkohtaan huomiota peruspalvelujen arviointia käsitelleen webinaarin avauspuheenvuorossaan keskiviikkona.

Ongelman kärjistymisestä kerrottiin ensi kerran viime kesäkuussa julkistetussa nuorten peruspalvelujen vuotta 2019 koskeneessa arviossa. Nuorten mielenterveyspalvelut ovat ongelma, joka on korostunut nyt korona-aikana.

Peruspalvelujen vuotta 2019 koskeneessa arviossa suuri tarve ja monet ongelmakohdat näkyivät selvästi.

Miten voimme parantaa nuorten palveluita on tärkeä kysymys, joka odottaa vastauksia.

Peruspalveluiden arviointi on valtakunnallinen poikkihallinnollinen tehtävä, joka tehdään joka toinen vuosi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston erikoistumistehtävänä. Tuorein nuorten peruspalvelujen arvio koskee vuotta 2019.

Webinaarissa käsiteltiin vuoden 2019 nuorisotoimen peruspalvelujen arvioinnin tuloksia. Lisäksi kuultiin kuntien konkreettisia esimerkkejä siitä, kuinka arvioinnissa kriittisiksi nousseet palvelut on järjestetty kunnissa.

Ylijohtaja Savolainen odottaa, että tilaisuuden antina saadan uusia ideoita ja työkaluja nuorille suunnattujen palvelujen kehittämiseksi ja parantamiseksi. Myös työtä koordinoivalle virastolle on tärkeää saada palautetta arvioinnista.

Savolaisen mukaan ensimmäinen vastaavanlainen peruspalveluiden arviointiraportti valmistui vuonna 1996. Nyt käsittelyssä oleva raportti on jo 22. peruspalvelujen arviointiraportti. Tämä raportin koordinoiminen on meidän lakisääteinen erikoistumistehtävä Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa. On tärkeää, että ikään kuin palautamme tulokset vastaajille ja hyödynnämme niitä mahdollisimman laajasti.

”Erityisesti tänä haastavana aikana on tärkeää, että nuoret tietävät, mitä palveluita heillä on saatavilla. Arviointi osoitti, että nuorten arvioitiin tuntevan heikosti mielenterveys-, päihde- ja asumisen palvelut. Nyt tarvitaan nuorisolähtöistä tiedottamista ja jalkautumista erityisesti sinne, missä avun tarvitsevia on,” ylijohtaja Terttu Savolainen kannusti.

Lisätietoja

Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja

terttu.savolainen@avi.fi, puhelin 0295 017 551

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta: Abiturienttien lähiopetus sallittava19.1.2021 16:09:18 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 19.1.2021 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Suomen aluehallintoviraston 10 hengen yleisten kokousten ja yleisötapahtumien rajoitus Pohjois-Pohjanmaalla on voimassa 1. helmikuuta saakka, ja Kainuussa on voimassa 20 hengen kokoontumisrajoitus 9. helmikuuta saakka. Valmiustoimikunta evästi koronakoordinaatioryhmiä, että ylioppilaskirjoituksiin ja muihin loppututkintoihin valmistava lähiopetus toisella asteella sekä alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustoiminta tulisi sallia paikallisilla päätöksillä.

Goda resultat från tillsynsprogramet för småbarnspedagogiken år 2020 – år 2021 utövas tillsyn över gruppstorlekar och personaldimensionering19.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Regionförvaltningsverket och tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovåden, Valvira har utövat en systematisk tillsyn enligt tillsynsprogrammet för småbarnspedagogiken sedan ingången av år 2020. Resultaten från tillsynen över personaldimensioneringen på kommunala daghem har varit goda. År 2021 kommer tillsynen att utövas över gruppstorlekarna på daghemmen. Även tillsynen över personaldimensioneringen kommer att fortsätta. Syftet med tillsynen är att se till att barnens intressen tillgodoses inom småbarnspedagogiken.

Varhaiskasvatuksen valvontaohjelman tulokset vuodelta 2020 hyviä – vuonna 2021 valvotaan ryhmäkokoja ja henkilöstömitoitusta19.1.2021 12:00:00 EETTiedote

Aluehallintovirastot ja Valvira ovat tehneet varhaiskasvatuksen valvontaohjelman mukaista suunnitelmallista valvontaa vuoden 2020 alusta. Kunnallisiin päiväkoteihin kohdistuneen henkilöstömitoituksen valvonnan tulokset olivat hyviä. Vuonna 2021 valvonta kohdistuu päiväkotien ryhmäkokoihin. Myös henkilöstömitoituksen valvontaa jatketaan. Valvonnalla vahvistetaan lapsen edun toteutumista varhaiskasvatuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme