Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Terttu Savolainen Haapaveden opiston 125 v juhlassa: Pohjois-Suomessa arvostamme sivistystä ja koulutusta

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen korosti puheenvuorossaan Haapaveden opiston 125 v juhlassa 3.12.2021, että Pohjois-Pohjanmaalla on aina arvostettu sivistystä ja koulutusta.

Tämän havainnon Savolainen on tehnyt monilla vierailuillaan Oulun eteläisen alueen kunnissa.

”Kunnat ja alueen toimijat ovat aina hyvin ylpeinä esitelleet oppilaitoksia, koulutusta ja kulttuuria. Sivistys on nähty ja nähdään tärkeänä alueen menestystekijänä ja jo itsessään tärkeänä arvona, jota halutaan edistää”, ylijohtaja totesi.

”Paljon onnea ja menestystä 125-vuotiaalle Haapaveden opistolle, sen päättäjille, henkilökunnalle ja ennen muuta opiskelijoille,” Savolainen onnitteli.

Ylijohtaja katsoi, että kansanopistojen rooli ja merkitys yhteiskunnassa on kuvattu hienosti vapaan sivistystyön lainsäädännössä. Laissa tunnistetaan elinikäisen oppimisen tarve, ja se, kuinka sivistystyöllä voidaan tukea yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivisia kansalaisia. Kansanopistot ovat työssään tukeutuneet vahvasti ajatukseen omaehtoisesta oppimisesta, yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta. 

”Vuonna 1896 oltiin Haapavedellä kauaskatseisia; sillä myös siellä oltiin varmasti herätty yhteiskunnalliseen tarpeeseen sivistää kansalaisia ja luoda heille mahdollisuuksia,” hän onnitteli.

Tänäkin päivänä kansanopistot ovat merkittävässä roolissa takaamassa sitä, että jokainen löytää opinpolkunsa.

Otteita ylijohtajan tervehdyksestä

”Kansanopistot edustavat inhimillisyyttä ja toisista huolehtimista; teidän työnne avulla on löydetty jo yli sadan vuoden ajan kansalaisten voimavaroja.

Kansaopistoja voidaan pitää oikeutetusti myös yhdenlaisina tasa-arvon tekijöinä; kautta aikain kansanopiston ovet ovat olleet auki monen ikäisille, niin miehille, naisille, oppineille kuin elämässään eksyksissä oleville.

Näin aluehallinnon edustaja pidän erityisen merkittävänä laajassa ja harvaanasutussa Suomessa sitä, että kansanopistot perustettiin aikanaan useimmiten lähelle maaseutua; alueille, joista muualle opintielle lähteminen olisi voinut olla haastavaa. 

Tällä on yhä tänäkin päivänä merkitystä: Me kaikki tiedämme, kuinka positiivisesti alueiden elinvoimaan, sivistykseen ja työvoiman saatavuuteen vaikuttaa laadukas opetus aina varhaiskasvatuksesta opistoihin, lukioihin ja korkeampiin asteisiin.

Ja merkittävä osa tätä elinvoimatekijää ovat meidän kansanopistomme.”

Ylijohtaja Terttu Savolainen osallistui Haapaveden opiston 125 v juhlaan  videotervehdyksellä Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Lisätietoja:

ylijohtaja Terttu Savolainen terttu.savolainen@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger en påföljdsavgift för personer som olagligt infört djur till landet – den nya lagen möjliggör en ekonomisk sanktion26.1.2022 11:01:35 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland överväger att påföra en påföljdsavgift för två personer som olagligt infört djur till landet. En sanktion kan i och med den lag som trädde i kraft vid årsskiftet påföras av regionförvaltningsverket eller Tullen för en sådan person eller aktör, som inför ett eller flera djur från EU:s område till Finland utan påkallade intyg och anteckningar.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tilojen sulkupäätökset Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien alueilla25.1.2022 16:09:17 EET | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumoaa tartuntatautilain mukaisen tilojen sulkupäätöksen (58 g §) Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirien kuntien alueilla. Sairaanhoitopiirien antamien asiantuntija-arvioiden perusteella tartuntatautilain mukaiset edellytykset tilojen sulkemista koskeville rajoituksille eivät tällä hetkellä täyty.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää Kanta-Hämeen tilojen sulkumääräystä, Päijät-Hämeessä sulkupäätöstä yhä välttämätön jatkaa nykyisellään – Uudenmaan tilanne arvioitavana tällä viikolla25.1.2022 15:45:45 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 25.1.2022 jatkopäätöksiä koronarajoituksista Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueille. Kanta-Hämeessä mm. kuntosalit, uimahallit ja sisäleikkipuistot voidaan avata 27.1.2022. Päijät-Hämeen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen vaikea ja tiukka sulkupäätös alueella välttämätön. Päijät-Hämeessä jatketaan myös nykyisiä kokoontumisrajoituksia lähiviikkojen ajan. Uudenmaan rajoitustilannetta arvioidaan tämän viikon aikana.

Alueelliset toimijat ovat onnistuneet torjumaan koronaa, totesi Mika Salminen Pohjois-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa25.1.2022 14:13:30 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 25.1.2022 uudistuneessa kokoonpanossa ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Asiantuntijavieraana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveysturvallisuusosaston johtaja, professori Mika Salminen, joka kiitti alueellisia toimijoita erinomaisesta onnistumisesta koronapandemian torjunnassa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston harkinnassa seuraamusmaksu eläimiä laittomasti maahan tuoneille henkilöille – uusi laki mahdollistaa rahallisen sanktion25.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto harkitsee seuraamusmaksun määräämistä kahdelle eläimiä laittomasti maahan tuoneelle henkilölle. Sanktion voi vuodenvaihteessa voimaan tulleen lain myötä määrätä aluehallintovirasto tai Tulli henkilölle tai toimijalle, joka tuo EU:n alueelta Suomeen eläimen tai eläimiä ilman asianmukaisia todistuksia ja merkintöjä.

Coronaviruset har både utmanat utvecklingsarbetet inom ungdomssektorn och ökat dess behov24.1.2022 11:00:00 EET | Tiedote

Coronaepidemin har utmanat planeringen och genomförandet av regionala och lokala utvecklingsprojekt inom ungdomssektorn. Coronabegränsningarna har ökat behovet av att stödja bland annat sociala möten och relationer mellan unga virtuellt i olika miljöer. År 2021 delade regionförvaltningsverken ut 2,3 miljoner euro i understöd för utveckling av ungdomssektorn till sammanlagt 68 projekt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme