Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ylijohtaja Terttu Savolainen Haapaveden opiston 125 v juhlassa: Pohjois-Suomessa arvostamme sivistystä ja koulutusta

Jaa

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen korosti puheenvuorossaan Haapaveden opiston 125 v juhlassa 3.12.2021, että Pohjois-Pohjanmaalla on aina arvostettu sivistystä ja koulutusta.

Tämän havainnon Savolainen on tehnyt monilla vierailuillaan Oulun eteläisen alueen kunnissa.

”Kunnat ja alueen toimijat ovat aina hyvin ylpeinä esitelleet oppilaitoksia, koulutusta ja kulttuuria. Sivistys on nähty ja nähdään tärkeänä alueen menestystekijänä ja jo itsessään tärkeänä arvona, jota halutaan edistää”, ylijohtaja totesi.

”Paljon onnea ja menestystä 125-vuotiaalle Haapaveden opistolle, sen päättäjille, henkilökunnalle ja ennen muuta opiskelijoille,” Savolainen onnitteli.

Ylijohtaja katsoi, että kansanopistojen rooli ja merkitys yhteiskunnassa on kuvattu hienosti vapaan sivistystyön lainsäädännössä. Laissa tunnistetaan elinikäisen oppimisen tarve, ja se, kuinka sivistystyöllä voidaan tukea yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivisia kansalaisia. Kansanopistot ovat työssään tukeutuneet vahvasti ajatukseen omaehtoisesta oppimisesta, yhteisöllisyydestä ja osallisuudesta. 

”Vuonna 1896 oltiin Haapavedellä kauaskatseisia; sillä myös siellä oltiin varmasti herätty yhteiskunnalliseen tarpeeseen sivistää kansalaisia ja luoda heille mahdollisuuksia,” hän onnitteli.

Tänäkin päivänä kansanopistot ovat merkittävässä roolissa takaamassa sitä, että jokainen löytää opinpolkunsa.

Otteita ylijohtajan tervehdyksestä

”Kansanopistot edustavat inhimillisyyttä ja toisista huolehtimista; teidän työnne avulla on löydetty jo yli sadan vuoden ajan kansalaisten voimavaroja.

Kansaopistoja voidaan pitää oikeutetusti myös yhdenlaisina tasa-arvon tekijöinä; kautta aikain kansanopiston ovet ovat olleet auki monen ikäisille, niin miehille, naisille, oppineille kuin elämässään eksyksissä oleville.

Näin aluehallinnon edustaja pidän erityisen merkittävänä laajassa ja harvaanasutussa Suomessa sitä, että kansanopistot perustettiin aikanaan useimmiten lähelle maaseutua; alueille, joista muualle opintielle lähteminen olisi voinut olla haastavaa. 

Tällä on yhä tänäkin päivänä merkitystä: Me kaikki tiedämme, kuinka positiivisesti alueiden elinvoimaan, sivistykseen ja työvoiman saatavuuteen vaikuttaa laadukas opetus aina varhaiskasvatuksesta opistoihin, lukioihin ja korkeampiin asteisiin.

Ja merkittävä osa tätä elinvoimatekijää ovat meidän kansanopistomme.”

Ylijohtaja Terttu Savolainen osallistui Haapaveden opiston 125 v juhlaan  videotervehdyksellä Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta.

Lisätietoja:

ylijohtaja Terttu Savolainen terttu.savolainen@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme