Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Ylilääkäri Otto Helve on valittu THL:n terveysturvaajat-osaston uudeksi johtajaksi

Jaa

Ylilääkäri Otto Helve on valittu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston uudeksi johtajaksi. Helve työskentelee tällä hetkellä osaston infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkönä. Hän aloittaa uudessa tehtävässä viimeistään lokakuussa.

Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen

”Koronapandemia on opettanut meille valtavasti, ja toki pandemian aikana meiltä on myös odotettu paljon. Haluan hyödyntää oppimaamme ja kehittää osaston toimintaa maan johtavien asiantuntijoiden kanssa niin, että kaikkien Suomessa asuvien terveysturvallisuus edelleen vahvistuu”, Helve sanoo.

Terveysturvaajat-osaston johtajan virka tuli auki, kun Mika Salminen siirtyi THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtajaksi syyskuun alussa. Virkaan oli kaikkiaan 16 hakijaa.

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset merkittävä kysymys myös Suomessa

Terveysturvaajat-osastolla on kolme yksikköä: asiantuntijamikrobiologia, infektiotautien torjunta ja rokotukset sekä ympäristöterveys.

Yhdeksi lähitulevaisuuden merkittäväksi tutkimuskohteeksi Helve nostaa sen, miten ilmastonmuutos ja sen torjunta vaikuttavat terveyteemme ja hyvinvointiimme.

Näitä vaikutuksia on paljon, ja ne syntyvät montaa kautta: maanviljelyksen ja ruokatuotannon edellytykset muuttuvat, sään ääri-ilmiöt lisäävät onnettomuuksia, sateiden yleistyminen aiheuttaa kosteusvaurioita taloihin, uimavesien mikrobimäärät lisääntyvät, helle lisää kuolleisuutta ja talvien pimeys masentaa.

Lisäksi ilmaston lämpeneminen ja lisääntyvät sademäärät vaikuttavat eläinten, kuten eri hyönteisten, levittämien tautien yleisyyteen. Mitä leudompaa on, sitä nopeammin ja laajemmalle hyönteiset ja taudit voivat levitä.

”Ilmastonmuutoksen terveysvaikutuksia havaitaan jo nyt. Tutkimme ja seuraamme näitä vaikutuksia ja pyrimme muun muassa lisäämään ihmisten tietoisuutta siitä, miten vaikkapa pitkäkestoisen helteen haitoilta voi suojautua”, Helve sanoo.

Helve vastaa vastedes myös THL:n koronatoimista. Tällä hetkellä epidemiatilanne on Suomessa varsin rauhallinen, ja suurin osa väestöstä on rokotettu.

”Koronatartuntojen määrä vaihtelee myös tästä eteenpäin, mutta on todennäköistä, että vakavien tautitapausten määrä pysyy Suomessa alhaisena rokotusten ja sairastetun taudin avulla saadun suojan takia. Seuraamme epidemiatilannetta edelleen tiiviisti, ja meillä on valmius reagoida mahdollisiin muutoksiin nopeasti.”

Fakta

Otto Helve (s. 1973)
etunimi.sukunimi@thl.fi
p. 029 524 7711

  • Lastentautien erikoislääkäri 2011, lasten infektiolääkäri 2017, terveydenhuollon erikoislääkäri 2020
  • Tartuntatautien neuvottelukunnan jäsen, kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän jäsen, Suomen tiedetoimittajain liiton jäsen, Lääketieteen koulutuksen yhdistyksen jäsen
  • Työskennellyt THL:ssä useita jaksoja, yhtäjaksoisesti 1.4.2020 lähtien
  • Harrastukset: taekwondo, kirjallisuus
  • Motto: Aina kun huomaat pitäväsi asioita itsestäänselvyyksinä, on aika uudistua, pysähtyä tai pohtia.

Lisätiedot:

Terveysturvaajat

Ilmastonmuutoksen terveysvaikutukset 

Kuvat

Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Lataa
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Lataa
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Otto Helve Kuva: THL, Aleksi Malinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Noin 80 prosenttia yläkoulun aloittaneista tytöistä ja 70 prosenttia pojista on saanut HPV-rokotteen29.11.2022 06:30:00 EET | Tiedote

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on HPV-rokote. Yläkoulun aloittaneiden vuonna 2009 syntyneiden tyttöjen HPV-rokotuskattavuus on noin 79 prosenttia ja samanikäisten poikien kattavuus noin 71 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedoista. Suomessa tytöt ovat saaneet HPV-rokotteet syksystä 2013 ja pojat vasta syksystä 2020 lähtien maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa. Tämä selittää ainakin osittain tyttöjen ja poikien rokotuskattavuuden eroa. HPV-rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Niitä tarjotaan yleensä viidennellä ja kuudennella luokalla, mutta rokotteet on mahdollista saada vielä yläkoulussakin. Koronavirustilanne on voinut vaikuttaa rokotusten toteutumiseen. Tästä syystä HPV-rokotussarja voidaan aloittaa kevätlukukauden 2023 loppuun saakka myös niille alaikäisille nuorille, jotka eivät ole saaneet rokotuksia peruskoulun aikana. ”Vaikka rokotusajan pidennys johtuu koronasta, ei ole merkityst

THL päivitti suosituksia alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotuksista – osa lapsista voi hyötyä rokotteesta23.11.2022 10:16:23 EET | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt alle 12-vuotiaiden lasten koronarokotesuosituksia. THL ei suosittele koronarokotteita kaikille lapsille, mutta yksilöllisen arvion perusteella osa lapsista voi hyötyä rokotteesta. THL suosittelee, että kunnat tarjoavat 6 kuukauden – 4 vuoden ikäisille lapsille koronarokotusta yksilölliseen harkintaan perustuen. Tämän ikäiset lapset, joilla on jokin vakavalle koronataudille mahdollisesti altistava perussairaus, voivat hyötyä koronarokotusten perusrokotussarjasta. Pienten lasten laajamittaiset koronarokotukset eivät ole nykyisessä epidemiatilanteessa kuitenkaan tarpeellisia. ”Kunnat ja ensi vuoden alusta hyvinvointialueet vastaavat koronarokotusten järjestämisestä ja kertovat, mistä ja milloin rokotteen voi saada. Oman lapsen rokottamisesta voi keskustella lasta hoitavan lääkärin kanssa tai esimerkiksi neuvolassa”, kertoo THL:n asiantuntijalääkäri Anniina Virkku. Vakavalle koronataudille mahdollisesti altistavia perussairauksia ovat e

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme