Jyväskylän yliopisto

Yliopistolähtöiselle yritykselle miljoonarahoitus Euroopan innovaationeuvostolta – BiopSense kehittää uusia keinoja parantaa syöpähoitojen laatua

Jaa

Jyväskylän yliopiston tutkimusprojektista lähtenyt yritys BiopSense Oy on saanut 2,5 miljoonan euron rahoituksen Horisontti Euroopan EIC Transition Challenges -ohjelmasta. Rahoitus on ensimmäinen Suomeen saatu rahoitus tästä rahoitusinstrumentista. Kilpailtua rahoitusta sai 42 projektia 292 hakijasta.

Marja Tiirola.
Marja Tiirola.

Rahoituksella tuetaan lääketieteellisen teknologian siirtämistä laboratoriosta toimivaksi sovellukseksi ja liiketoimintamallin kehittämistä innovaation kaupallistamista varten.

BiopSense kehittää ratkaisuja syövän seurantaan nestebiopsian eli esimerkiksi verinäytteiden avulla.

- Kun käytettävissä olevien lääkkeiden valikoima kasvaa, tiheämpi seuranta auttaa syöpälääkäreitä reagoimaan nopeammin, jos hoitovaste ei ole tyydyttävä tai potilaalle on kehittynyt lääkeresistenssi. Tiheän seurannan avulla potilas saa oikean hoidon nopeammin, BiopSensen tieteellinen neuvonantaja, professori Marja Tiirola kertoo.

-Saatavilla on uusia erinomaisia syöpälääkkeitä, mutta ne ovat usein hyvin kalliita, ja niiden teho voi vaihdella yksilökohtaisesti. Siksi on tärkeää saada oikea lääkitys oikealle potilaalle mahdollisimman pian, jatkaa BiopSensen lääketieteellinen johtaja, Docrateen ylilääkäri Juha Kononen.

- BiopSensessä kehitettävän teknologian avulla nestebiopsia voi muodostua tehokkaaksi tavaksi parantaa syöpähoitojen laatua pienemmin kustannuksin, Tiirola kuvailee.

BiopSense kehittää täysin automatisoitua näytteen käsittelypatruunaa verinäytteiden biomarkkerien (DNA, RNA, solut, proteiinit) puhdistamiseen ja siirtoon. Tämä mahdollistaa näytteiden säännöllisen keräämisen ja analysoinnin aiempaa useammin riippumatta sairaalan tai terveyskeskuksen laboratoriotyövoimasta. Teknologia avaa myös mahdollisuuksia nestebiopsiaan liittyvän palveluliiketoiminnan laajentamiseen kansainvälisesti.

Perustutkimuksesta patentteja ja yritystoimintaa

Marja Tiirolan tutkimus on hyvä esimerkki siitä, miten perustutkimus voi tuottaa käytännön sovelluksia. Tiirolan tutkimusryhmä Jyväskylän yliopistossa paneutuu muun muassa ympäristön mikrobiologiaan ja syövän diagnostiikkaan. Toimiala on laaja, mutta menetelmä - DNA-teknologia – yhdistää eri hankkeita.

- Tiirola tutkimusryhmineen on ollut aktiivinen Jyväskylän yliopiston innovaatiopalvelujen asiakas. Olemme pystyneet patentoimaan tiimin tutkimuslähtöisiä keksintöjä. Keksintöjen vieminen käytäntöön tarvitsee rahoitusta, koska niiden toiminta pitää todentaa. Tässä tapauksessa oleellinen rahoitus on ollut ensin Tiirolan ERC-projekti ja sen jälkeinen ERC Proof of Concept -projekti, innovaatioasiantuntija Laura Aineslahti kertoo.

Yksi Biopsensen varhaisen vaiheen sijoittajista on Jyväskylän yliopiston sijoitusyhtiö Unifund, jonka avulla Tiirolan tutkimusryhmän kehittämä teknologia on siirretty yritykseen. Jyväskylän yritystehdas on ollut toiminnan kehittämisessä mukana tukien BiopSensen teknologian kaupallistamisprosessia Yritystehtaan hautomopalveluiden avulla.

Lisätietoja:

Marja Tiirola, 044 0858609, marja.tiirola@biopsense.com

Laura Aineslahti, 050 308 5256, laura.aineslahti@jyu.fi

Commission selects first EIC Transition projects to take breakthrough technologies from the lab into the real world (europa.eu)

Lista rahoituksen saajista: EICTransition-selected projects-2.pdf (europa.eu)

Kuvat

Marja Tiirola.
Marja Tiirola.
Lataa
Kuvassa: vasemmalta yrityksen tieteellinen avustaja Satu Pekkala, projektipäällikkö Petri Kallberg, Transition-projektin koordinaattori Marja Tiirola, toimitusjohtaja Veli-Mikko Puupponen ja laboratoriojohtaja Elina Ruuhilehto, kuvan otti Jouni Toivola.
Kuvassa: vasemmalta yrityksen tieteellinen avustaja Satu Pekkala, projektipäällikkö Petri Kallberg, Transition-projektin koordinaattori Marja Tiirola, toimitusjohtaja Veli-Mikko Puupponen ja laboratoriojohtaja Elina Ruuhilehto, kuvan otti Jouni Toivola.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme