Jyväskylän yliopisto

Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – Akatemialta rahoitusta hyvinvoinnin ja osaamisen kasvattamiselle

Jaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 4,1 miljoonaa euroa vuosille 2023-2028 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.

Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä.
Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä.

Yliopisto haki hakemuksessaan rahoitusta profilointialoille JYU.LearnDigi, JYU.Well ja JYU.Wisdom. Kaikkia rahoitettuja profilointitoimia yhdistää monitieteisyys sekä yliopiston strategian mukainen hyvinvoinnin ja osaamisen kasvattaminen. Yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen päättää rahoituksen jaosta näiden kolmen alueen kesken.

Profilointialueet jatkavat Jyväskylän yliopiston tutkimuksen ja koulutuksen pitkäjänteistä kehittämistä.

JYU.LearnDigi-alue kokoaa kolmen tiedekunnan tutkijat selvittämään oppimis- ja vuorovaikutusprosesseja digitaalisissa ja teknologiavälitteisissä ympäristöissä. Tavoitteena on kehittää eettisesti perusteltua ja näyttöön perustuvaa tukea oppimiselle ja vuorovaikutukselle. Tutkimustuloksilla nähdään olevan merkittävä vaikutus koulujen opetussuunnitelmien kehittämiseen ja opettajankoulutukseen.

JYU.Well-alueen tavoitteena on luoda kokonaisvaltaista ymmärrystä hyvinvoinnista ihmisen koko elinkaaren aikana tuomalla yhteen eri tieteenalojen näkemyksiä. JYU.Well kehittää tutkimusta, politiikkaa ja käytäntöjä, jotka auttavat yksilöitä, yhteisöjä ja yhteiskuntaa ylläpitämään hyvinvointia ja vähentämään kustannuksia.

JYU.Wisdom edustaa viiden tiedekunnan poikkitieteellistä työtä planetaarisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Se on kestävän kehityksen tiedeyhteisö, joka keskittyy maapallon elämän hyvinvointiin sen kaikissa muodoissa. Tutkimuksessa on kaksi painopistealuetta, joista toinen koskee siirtymistä planetaariseen hyvinvointiin ja toinen tutkimusmenetelmiä.

Profilointi nopeuttaa ja tukee Jyväskylän yliopiston strategian mukaista tutkimuksen laadun kehittämistä. Arviointipaneeli piti yliopiston vahvuuksina vahvaa näyttöä monitieteisestä tutkimuksesta. Profilointialueiden nähtiin myös liittyvän selkeästi yliopiston kokonaisstrategiaan ja tehtävään.

Suomen Akatemia tukee yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä ja korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista. Rahoitusta haettiin yhteensä 175 miljoonaa euroa ja myönnettiin 100 miljoonaa euroa. Kuusivuotiset myönnöt vaihtelevat 2,2 miljoonasta eurosta 30,1 miljoonaan euroon. Haku oli järjestyksessään seitsemäs. Jyväskylän yliopisto on saanut rahoitusta kaikilla kierroksilla 3,7-5,6 miljoonaa euroa.

Lisätietoja:

Tutkimuksesta vastaava vararehtori Henrik Kunttu, puh. 050 599 6134, henrik.m.kunttu@jyu.fi

Kuvat

Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä.
Seminaarinmäki ja Jyväskylän yliopiston päärakennus talvipäivänä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Yli puolet suomalaisnuorista seuraa uutisia perinteisen median digisovelluksista2.2.2023 01:00:00 EET | Tiedote

Nuorten ajatellaan lukevan hyvin vähän perinteisiä uutisia ja kuluttavan aikansa lähinnä sosiaalisessa mediassa. Tuore kyselytutkimus kuitenkin osoittaa, että yli puolet suomalaisista teini-ikäisistä käyttää perinteisen median verkkosivuja ja digisovelluksia uutislähteenä melko usein. Kolmasosa nuorista silti lukee uutisia harvoin ja törmää uutisiin yleensä sattumalta sosiaalisessa mediassa, mikä voi altistaa heidät helpommin väärälle tiedolle ja valeuutisille.

Solmuun menevät molekyylit, mutaatiot lajien synnyssä, matematiikan murtuvat muurit – mittava EU-rahoitus kolmelle JYU:n tutkijalle31.1.2023 13:18:41 EET | Tiedote

Kolme Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan tutkijaa sai Euroopan tutkimusneuvoston myöntämän erittäin kilpaillun, viisivuotisen ERC Consolidator Grant -rahoituksen. Rahoitetuissa projekteissa pyritään kehittämään tehokkaampia katalyyttejä tekemällä pitkiin molekyyleihin solmuja, selvitetään mutaatioiden vaikutuksia uusien lajien synnyssä ja ratkotaan fraktaaligeometrian ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme