Maanmittauslaitos

Ylistarossa Sutelan tilusjärjestelyssä peltolohkojen koko lähes tuplaantui

Jaa

Sutelan peltoalueella käynnissä ollut tilusjärjestely on saatu päätökseen. Hankkeessa keskityttiin pääasiassa hajanaisten peltotilusten yhdistämiseen. Hankkeessa vähennettiin myös haittoja, jotka aiheutuivat Sutelan tasoristeyksen poistosta. Maanmittauslaitoksen selvityksen perusteella Etelä-Pohjanmaan alueella on lukuisia kohteita, joissa tiluksia järjestelemällä voitaisiin olennaisesti alentaa viljelyyn liittyviä kustannuksia.

Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos

Sutelan tilusjärjestely saatiin päätökseen loppuvuodesta 2021, kun Kainaston nuorisoseurantalolla pidetty hankkeen viimeinen toimituskokous päättyi.

–Sutelan tilusjärjestely käynnistyi vuonna 2018 maanomistajien toimitushakemuksella. Tilusjärjestelyä edelsi tarveselvitysvaihe, jossa maanomistajien mielipiteitä ja tarvetta hankkeelle selvitettiin. Samalla myös alueen tilusjärjestelymahdollisuuksia selvitettiin. Lopulta hankkeeseen tuli mukaan noin 650 hehtaaria maita, Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Tero Laitinen kertoo.

Hankkeessa järjesteltiin peltolohkoja niin, että peltolohkojen keskimääräinen koko kasvoi 3,7 hehtaarista 6,8 hehtaariin. Yhteensä 170 hehtaaria peltoa ja 6 hehtaaria metsää vaihtoi omistajaa. Hankkeessa tehtiin myös valtaojien perkausta, putkituksia, pienehköjä tiehankkeita ja 41 hehtaaria salaojitusta.

Tilusjärjestelyille on edelleen tarvetta ja kiinnostusta

Maanmittauslaitos on selvittänyt peltolohkoaineiston perusteella peltojen kiinteistörakennetta koko Suomessa. Selvityksen perusteella voidaan havaita, että Etelä-Pohjanmaan alueella on lukuisia kohteita, joissa tiluksia järjestelemällä voitaisiin olennaisesti alentaa viljelyyn liittyviä kustannuksia. Oheisessa karttaotteessa on korostettu selvityksen perusteella esille nousseet potentiaaliset alueet, joilla tilusten järjestelystä voitaisiin saada huomattavia hyötyjä maatalouden viljelykustannusten säästöinä.

–Etelä-Pohjanmaan alueen viljelijöiltä on tullut useita yhteydenottoja tilusjärjestelytarpeen selvittämiseksi. Viimeksi maaliskuussa käynnistyi selvitys Kurikan Jalasjärvellä Hirvikylä-Alavallin alueella, Maanmittauslaitoksen tilusjärjestelypäällikkö Ismo Mäki-Valkama sanoo.

Mikä tilusjärjestely on?

Tilusjärjestely on maanmittaustoimitus, jolla korjataan ajan kuluessa pirstoutunutta kiinteistörakennetta vastaamaan nykyajan tarpeita. Tilusjärjestelyn tekemisen edellytyksenä on, että sen hyödyt ovat suuremmat kuin kustannukset ja että sillä saadaan olennainen parannus tilusten sijoitukseen. Järjestely voidaan toteuttaa, jos sille on maanomistajien vahva kannatus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusinsinööri Tero Laitinen 040 8017886

Tilusjärjestelypäällikkö Ismo Mäki-Valkama 0400 166320

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Maanomistaja Jari Marttila 0414427486, jari.marttila@nic.fi

Kuvat

Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Kuva: Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos
Lataa
Kuvassa peltolohkoaineiston perusteella arvioidut tilusjärjestelymahdollisuudet. Mitä tummempi väri, sitä paremmat edellytykset tilusten järjestelyyn.
Kuvassa peltolohkoaineiston perusteella arvioidut tilusjärjestelymahdollisuudet. Mitä tummempi väri, sitä paremmat edellytykset tilusten järjestelyyn.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI

029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Fastighetsköp under semestersolen eller hemma på soffan – e-handeln ökar29.6.2022 07:24:00 EEST | Tiedote

I fjol gjordes hälften mer fastighetsköp än året innan elektroniskt. Ökningen är inte överraskande, eftersom man med Lantmäteriverkets Fastighetsöverlåtelsetjänst kan köpa och sälja fastigheter snabbt, enkelt, ansvarsfullt och förmånligt: Parterna kan skriva under köpebrevet vid olika tillfällen och på olika platser, så man behöver inte resa för köpslutet. På det här sättet slipper man både resa och belasta miljön.

Kiinteistökaupat voi tehdä etelän auringosta tai kotisohvalta – sähköisten kauppojen määrä kasvussa29.6.2022 07:21:00 EEST | Tiedote

Kiinteistökauppoja tehtiin sähköisessä muodossa viime vuonna puolet enemmän kuin edeltävänä vuonna. Suosion kasvu ei yllätä, sillä Maanmittauslaitoksen Kiinteistövaihdannan palvelussa kaupanteko on nopeaa, helppoa, vastuullista ja edullista: Osapuolet voivat allekirjoittaa kauppakirjan eri aikaan ja eri paikoissa, eikä kaupan takia tarvitse matkustaa. Näin säästytään sekä matkustamiselta että ympäristön kuormittamiselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme