Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ympäristö- ja vesilupahakemusten käsittely nopeutui aluehallintovirastoissa vuonna 2022

Jaa
Aluehallintovirastojen ympäristö- ja vesilupahakemusten käsittelyajat lyhenivät viime vuonna. Hakemuksia ratkaistiin hieman aiempaa vähemmän. Aluehallintovirastojen vuoden 2022 toimintakertomus on julkaistu.

Aluehallintovirastojen myöntämillä ympäristö- ja vesitalousluvillapyritään suojaamaan ympäristöä ja vettä sekä varmistamaan niiden kestävää hyödyntämistä hankkeissa. Ympäristö- ja vesitalouslupa-asioita käsitellään neljässä aluehallintovirastossa: Etelä-Suomen, Itä-Suomen, Länsi- ja Sisä-Suomen sekä Pohjois-Suomenaluehallintovirastoissa. Lupien myöntäminen perustuu ympäristönsuojelulakiin ja vesilakiin.

Maaliskuussa julkaistun aluehallintovirastojen yhteisen toimintakertomuksen mukaan ympäristö- ja vesitalouslupa-asioita tuliviime vuonnavireille 772.Määrä on noin kahdeksan prosenttia pienempi kuin vuonna 2021.Vähenemiseen on todennäköisesti vaikuttanut koronapandemian ja Ukrainan sodan aiheuttama epävarmuus, ja siksi hakemusten määrän uskotaan tulevaisuudessa taas kasvavan. Lupahakemuksia ratkaistiin yhteensä 945, eli 11 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. Vuoden 2022 lopussa vireillä oli 698 lupa-asiaa, mikä oli 13,3 prosenttia edellisvuotta vähemmän. Yli vuoden vireillä olleita hakemuksia oli vuoden lopussa 237, ja yli kaksi vuotta vireillä olleita oli 102.

Mediaaneissa ja keskiarvoissa kehitystä 

Ympäristönsuojelulain mukaisten lupa-asioiden valtakunnallinen mediaanikäsittelyaika lyheni viime vuonna 9,6 kuukauteen, mikä on lähes kuukauden verran vähemmän kuin edellisenä vuonna. Mediaanikäsittelyajan tavoite oli 12 kuukautta hakemuksen vireille tulosta päätöksenantoon.Toisaalta uutta toimintaa ja toiminnan muutoksia koskevissa ympäristönsuojelulain mukaisissa lupa-asioissa 10 kuukauden mediaanin tavoiteylittyi 1,5 kuukaudella.

Myös vesilain mukaisten lupa-asioiden mediaanikäsittelyaika lyheni. Valtakunnallinen mediaani oli 8,1 kuukautta, ja ero edelliseen vuoteen oli 0,3 kuukautta. Tavoite kuitenkin ylittyi hieman, koska tavoitemediaani oli 8 kuukautta.

Mediaanin lisäksi molempien hakemusten käsittelyajan keskiarvo parantui. Ympäristö- ja vesilupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika hakemuksen vireille tulosta päätöksen antoon oli valtakunnallisesti 11,3 kuukautta, eli 0,6 kuukautta vähemmän kuin edellisvuonna.

Hakemusten käsittelyajoissa hajonta oli suurta, mikä johtuu eroista eri toimialojen hakemusasioiden vaativuudessa. Myös virastoittain käsittelyajat vaihtelivat siten, että osassa tavoitteet saavutettiin, mutta osassa ne ylittyivät.

BAT-tarkistukset haastavia

Ympäristöluvanvaraisessa toiminnassa periaatteena on, että siinä käytetään parastakäyttökelpoista tekniikkaa (BAT), jolla pyritään ehkäisemään luonnon pilaantumista ympäristöön vaikuttavan toiminnan seurauksena. Niin kutsutuille direktiivilaitoksille on EU-tasolla laadittu sitovat päätelmät parhaista käyttökelpoisista tekniikoista. Aluehallintovirastojen ympäristölupavastuualueiden tehtävänä on uusien päätelmien julkaisemisen jälkeen tarkistaa, että toiminta vastaaniiden vaatimuksia. Näiden niin sanottujenBAT-tarkistusten käsittelyaikatavoite on 10 kuukautta, mutta se ei toteutunut vuonna 2022.65,1 prosenttia tarkistuksista alitti tavoitteen, mutta tässäkin oli virastoittain suurta vaihtelua. Tavoitteen ylittyminenjohtui pääasiassa toimijoiden tarpeesta hakea muitakin muutoksia ympäristölupiin BAT-tarkistusten ohella.

Vihreä siirtymä tuo muutoksia lupakäsittelyyn

Vihreällä siirtymälläpyritään muuttamaan yhteiskunnan taloutta ja kasvua ekologisesti kestävämmäksi. Vuosina 2023–2026 aluehallintovirastot antavat etusijan tietyille vihreää siirtymää edistäville hankkeille, jotta hankkeet voisivat saada lupansa nopeammin. Tämän tavoitteen edistämiseksi aluehallintovirastoille ja ELY-keskuksille myönnettiin rahoitusta lisähenkilöstön palkkaamiseen, ja näin etusijamenettelyn toteuttamiseen on valmistauduttujo viime vuoden puolella. Rekrytoinnissa on kuitenkin ollut haasteita, koska kysyntää osaajille on paljon.

Lupa-asiat 2020 2021 2022
Taulukko 1. Ympäristölupavastuualueiden lupa-asiat. 
Vireille tulleet ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaiset hakemukset 1 085 837 772
Vireille tulleet ympäristönsuojelulain mukaiset hakemukset  691 500 435
Vireille tulleet vesilain mukaiset hakemukset  394 337 337
Ratkaistut ympäristö- ja vesilupa-asiat  1 060 1 065 945
Vuoden lopussa vireillä olleet ympäristö- ja vesilupa-asiat  1 018 805 698
Käsittelyajat (kk) 2020 2021 2022
Taulukko 2. Ympäristölupavastuualueiden lupa-asioiden käsittelyajat.
Ympäristönsuojelulain mukaisten lupa-asioiden mediaanikäsittelyaika 9,9 10,5 9,6
Vesilain mukaisten lupa-asioiden mediaanikäsittelyaika 8,6 8,4 8,1

Ympäristö- ja vesilupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika

12 11,9 11,3

Linkkejä: 

Lisätietoa valtakunnallisesti: 

johtaja Johanna Ahonen, p. 0295 016 867
etunimi.sukunimi@avi.fi
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Lisätietoa alueellisesti: 

johtaja Sami Koivula, p. 0295 017 651
etunimi.sukunimi@avi.fi 
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto

johtaja Tarja Savea, p. 0295 018 777
etunimi.sukunimi@avi.fi 
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

johtaja Veli-Matti Uski, p. 0295 016 502
etunimi.sukunimi@avi.fi 
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Käsinhionta kärkisorvilla toi sakkoja työnjohtajalle ja yhteisösakon työnantajalle1.6.2023 11:15:07 EEST | Tiedote

Satakunnan käräjäoikeus on 30.5.2023 tuominnut satakuntalaisen metallialan yrityksen työnjohtajan 16 päiväsakkoon ja yhtiön 3000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käsiteltävänä oli kesäkuussa 2021 tapahtunut työtapaturma, jossa käsinhiontaa kärkisorvilla tehneen työntekijän hanska oli tarttunut hiottavana olleeseen akseliin. Työntekijä oli siis hionut sorvissa pyörivää kappaletta siten, että hän oli pitänyt hiomanauhaa molemmista päistä käsin samalla, kun akseli oli pyörinyt sorvissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme