Espoon kaupunki - Esbo stad

Ympäristölautakunnan ilmaiset luontoretket ovat suosittuja – säistä ja kilpailusta huolimatta

Jaa

Villa Elfvikin luontotalon järjestämät ja ympäristölautakunnan rahoittamat retket jatkavat suosiotaan. Tänä vuonna järjestetään aikuisille, lapsille ja koko perheelle 121 retkeä, joille on jo osallistunut 3 151 retkeilijää. Haastetta toivat yllätyksellinen sää sekä useat muut aikuisille suunnatut samanaikaiset tapahtumat. Samaan aikaan lasten ja koko perheen retket kasvattivat suosiotaan.

Lapsia Keijukoulu-retkellä.
Lapsia Keijukoulu-retkellä.

”Retkille on aina ollut kysyntää”, kertoo luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen. ”Osallistujamäärät vaihtelevat jonkin verran vuosittain, aiheuttaahan Suomen sää välillä yllätyksiä. Ilon aihetta tuo se, että retkillä käyvät vanhat tutut aina uudestaan ja uudestaan, mutta myös uusia retkeläisiä on aina.”

Villa Elfvikin luontotalo on järjestänyt vuodesta 2011 lähtien kaikki ympäristölautakunnan rahoituksella toteutettavat retket Espoossa. Tämän vuoden aikana järjestettään 121 retkeä, joille on lokakuuhun mennessä osallistunut 3 151 retkeilijää.

Aikuiset bongasivat lintuja ja vierailivat Espoon parhailla retkikohteilla

Aikuisten retket suuntautuivat Espoon parhaisiin retkikohteisiin. Linturetkillä opeteltiin tunnistamaan eri lintuja ja kiikaroitiin Suomeen takaisin muuttavia lintuja Espoon tunnetuilla lintukosteikoilla Laajalahdella, Finnoossa, Otaniemessä ja Iso-Huopalahdella. Linturetkien haasteena oli kylmä kevät ja alkukesä, jotka näkyivät osallistujien määrässä.

”Vaikka retkillä oli sekä uusia että myös vanhoja kasvoja, niin kevään nollakelit, vesisade ja räntä saivat harmittavasti ihmiset jäämään kotiin”, harmittelee Pulkkinen. ”Linnut sen sijaan eivät säästä piitanneet. Linturetkillä bongattiin tuttujen lintulajien lisäksi myös uusia tai harvemmin nähtyjä lajeja. Esimerkiksi Maarintornilla Otaniemessä nähtiin suosirri ja harvemmin retkillä vastaan tullut jänkäkurppa.”

Linturetkien lisäksi aikuiset pääsivät luontoretkille Espoon monille luontopoluille sekä muihin kohteisiin. Vuoden aikana tutuiksi tulivat muun muassa Glimsinjoki, Träskandan kartano sekä luontopoluista Hanikka ja Tremanskärr.  Lisäksi aikuisten retkillä tutustuttiin kaupunkipolkuun Espoon keskuksessa, geologian saloihin sekä käytiin sienestämässä Sorlammella.

”Suomi100 -juhlavuosi lisäsi aikuisten luontoretkien ja -tapahtumien tarjontaa tänä vuonna”, Pulkkinen kertoo. ”Villa Elfvikin järjestämät luontoretket ovat kuitenkin pärjänneet tarjonnan keskellä hyvin. Kesäkuun lepakkoretki ja elokuun Keskuspuiston Tikankierroksen retki keräsivät Luonnonpäivien retkinä hyvin osallistujia, vaikka kilpailu erityisesti Espoo-päivänä oli kovaa.”

Aikuisten retkiä järjestetään yhteistyössä pääkaupunkiseudun muiden kuntien kanssa, ja jokavuotinen retkitarjonta kerätään yhteiseen Pääkaupunkiseudun retkikalenteriin. Aikuisten luontoretket Espoossa toteuttivat Luonto- ja Ohjelmapalvelut Hymyilevä Punakettu.

Sesonkiretket ja koko perheen retket kasvattivat suosiotaan

Touko- ja syyskuussa järjestetyt retket päiväkodeille ja kouluille olivat erittäin suosittuja. Retkille osallistujat ovat 5-11 -vuotiaita, ja retkillä tutustutaan vuodenajan mukaan Villa Elfvikin lähiluontoon. Retkiä vetävät luontotalon omat oppaat.

Myös koko perheen retket ovat olleet aina suosittuja, minkä vuoksi niitä järjestettiin tänä vuonna kaksi enemmän kuin viime vuonna. Tästä huolimatta osallistujia oli retkeä kohden viime vuotta enemmän. Koko vuoden suosituin retki oli syyskuussa järjestetty Keijukoulu, johon osallistui 101 eri-ikäistä keijukaisurasta haaveilevaa lasta ja vanhempaa.

Vuoden viimeinen retki on koko perheelle tarkoitettu Elämyksellinen kaamosretki marraskuun 19. päivänä.

”Kaamosretkelle Villa Elfvikiin kannattaa ottaa oma muki mukanaan, sillä retkellä tarjotaan nuotion loisteessa kupposellinen kuumaa”, Pulkkinen kertoo. ”Marraskuinen metsä on oma lukunsa, voi olla lunta tai sitten ei, mutta tunnelma on aina taattu.”

Retkikauden lähestyessä loppua on suunnitelmia mietitty myös ensi vuodelle.

”Retkiä järjestetään totta kai jatkossakin. Kun nyt on ollut kaupunkiluontoretki Espoon keskuksessa kaksi kertaa, on ensi vuonna vuorossa uusi kaupunginosa”, paljastaa Pulkkinen. ”Mietimme myös sitä, miten retkille tulijat voisivat käyttää enemmän joukkoliikenteen palveluja.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Suunnittelija Katri Luukkonen
Villa Elfvik
Puh. 043 8265 253
katri.luukkonen@espoo.fi

Luontotalon johtaja Riitta Pulkkinen
Villa Elfvik
Puh. 043 8265 217
riitta.pulkkinen@espoo.fi

Kuvat

Lapsia Keijukoulu-retkellä.
Lapsia Keijukoulu-retkellä.
Lataa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Ympäristökeskus edistää ympäristövastuullisuutta Espoossa vaalimalla ja parantamalla luonnon monimuotoisuutta ja toimintakykyä, ennaltaehkäisemällä ja korjaamalla ympäristöhaittoja sekä lisäämällä ympäristötietoisuutta ja kannustamalla vaikuttamaan. 

Ympäristökeskus Facebookissa
Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme