Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ympäristölupa Vanadium Recovery Project Oy:lle vanadiinin tuottamiseen Porin Tahkoluodossa

Jaa

Aluehallintovirasto on myöntänyt Vanadium Recovery Project Oy:lle ympäristöluvan ja toiminnan aloittamisluvan vanadiinin talteenottolaitokselle. Laitos hyödyntää terästeollisuuden sivutuotekuonaa (LD-kuona) ja se sijoittuu Poriin, Tahkoluodon satama-alueelle.

Laitoksella tuotetaan vuosittain enintään 9 000 tonnia vanadiinipentoksidia ja sivutuotteena syntyy natriumsulfaattia. Tuotannon pääraaka-aineena on terästuotannon sivutuotekuona (LD-kuona), mutta laitos käyttää myös teollisuudesta talteen otettua hiilidioksidia (CO2). Tuotannossa muodostuu merkittäviä määriä jätettä, kalsiumkarbonaattipitoista stabiloitua kuonaa (SSM-kuonaa), joka on tavoitteena toimittaa hyödynnettäväksi. Stabiloitua kuonaa varastoida alueella enintään kolme vuotta. Lisäksi alueella varastoidaan suuria määriä raaka-aineena käytettävää LD-kuonaa.

Varastoinnille ja päästöille asetettiin esitettyä tiukemmat määräykset

Toimintaan liittyvä varastointi tapahtuu kasoissa ulkoalueilla. Varastointialueiden ympäristövaikutuksia on rajoitettu lupamääräyksillä. Varastoinnin vesien- ja pölynhallinnasta sekä varastoitavista määristä on päätöksessä annettu yksityiskohtaiset määräykset, jotka ovat tiukemmat mitä hakemuksessa esitettiin. Aluehallintovirasto on päätöksessään muun muassa rajannut varastoitavan raaka-aineen määrää, jotta ympäristövaikutuksia voidaan hallita. Jätteen välivarastoinnille tulee lisäksi asettaa vakuus. Tuotantoprosessista ilmaan johdettaville päästöille on asetettu tiukemmat raja-arvot, mitä hakemuksessa esitettiin. Raja-arvot perustuvat parhaaseen käyttökelpoiseen tekniikkaan, jonka tarkoitus on minimoida laitoksen ympäristövaikutuksia.

”Hakemuksen esityksiä tiukemmat lupamääräykset edellyttävät, että toiminnan yksityiskohtaisessa laitossuunnittelussa valitaan hakemuksessa esitettyä tehokkaammat ilmaan johdettavien päästöjen erotinlaitteet. Näin myös toiminnan päästöt ilmaan ja niiden vaikutukset jäävät hakemuksessa esitettyä vähäisemmiksi”, toteaa ympäristöneuvos Anna Laiho siitä, miten lupapäätös vaikuttaa hankkeen suunnitteluun.

Toiminnasta ei aiheudu suoria päästöjä pintavesiin, vaan kaikki prosessijäte- ja hulevedet kierrätetään tuotantoprosessissa. Laitos toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti ja noudattaa valtakunnallisen jätesuunnitelman 2027 kuvaamaa visiota. Visiossa nostetaan esiin muun muassa materiaalitehokas tuotanto ja kulutus sekä ilmastonmuutoksen hillintä, toimivat kierrätysmarkkinat, arvokkaiden materiaalien talteenotto kierrätysmateriaaleista ja materiaalikiertojen haitattomuus.

Hakemuksen mukaan vanadiinin talteenottolaitoksen toiminta käynnistyy aikaisintaan vuoden 2024 puolivälissä.

Päätös on kokonaisuudessaan luettavissa Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa. Päätös löytyy palvelusta helposti kirjoittamalla asiakohtaan asian diaarinumeron ESAVI/41865/2021.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu: ylupa.avi.fi

Valtakunnallinen jätesuunnitelma 2027:

Kierrätyksestä kiertotalouteen: Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2027 - Valto (valtioneuvosto.fi)

Aluehallintovirasto myöntää ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia lupia. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupamenettelyssä sovitetaan yhteen ympäristön käyttöä tai ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.

Lisätietoja:

ympäristöneuvos Anna Laiho p. 0295 016 368

ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi p. 0295 016 425 (ei tavoitettavissa 12.-18.9.2022)

ympäristöneuvos Päivi Vilenius p. 0295 016 308

etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har avbrutit verksamheten vid Yrjö & Hanna Oy:s enhet Tammistokoti i Tammerfors den 22 september 202223.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Enheten har under lång tid haft utmaningar med personaldimensioneringen för det direkta klientarbetet. Under arbetsskiften har det inte funnits den personal som krävs enligt tillståndet. Tammerfors stad har tagit över enhetens verksamhet och ansvarar i fortsättningen för vården och omsorgen om klienterna.

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202322.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2023 senast 4.11.2022. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajista22.9.2022 09:50:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 4.11.2022 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2023 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme