Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ympäristölupaprosessi viritti osallistujat vilkkaaseen keskusteluun Itä-Suomen avin johdon ja kansanedustajien tapaamisessa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintoviraston johto tapasi 5.10.2022 Itä-Suomen alueen kansanedustajia. Tapaamisen pääteemoina olivat ympäristöluvat sekä varhaiskasvatusluvat.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti avasi tilaisuuden katsauksella hallinnon näkymistä sekä ajatuksilla valtion aluehallinnon tulevaisuudesta.

"Rakenteiden uudistamisessa on tärkeää pitkäjänteisyys ja harkitut ratkaisut, jotka mahdollistavat myös uudet toimintatavat ja prosessit. Valmius ja varautuminen korostuvat tänä päivänä kaikilla tasoilla ja toimialoilla ja on tärkeää varmistaa, että myös aluetasolla tilannetta pystytään johtamaan kokonaisuutena.", totesi Soile Lahti.

"Ovatko varautumisen rakenteet sekä lainsäädäntömme sellaiset, että selviämme jatkossakin, jos jotain tapahtuu?", kysyi Lahti.

"Lainsäädännöllisessä varautumisessa kyse ei ole vain valmiuslaista, vaan normaaliaikojen lainsäädännön ajantasaisuudesta ja toimivuudesta erilaisissa häiriötilanteissa. Tosiasia myös on, että hyväkään viestintä ei pysty paikkaamaan toimimattomia rakenteita."

Ympäristölupaprosessit keskustelun keskiössä

Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristöluvat-vastuualueen johtaja Johanna Ahonen kertoi ympäristöluvituksesta, lupamääristä ja luvitukseen liittyvistä haasteista sekä tarkasteli tuomioistuimiin tehtyjen valitusten hanketyyppejä ja määriä.

Ympäristö- ja vesitalouslupien käsittelyajoissa Itä-Suomen aluehallintovirasto on saavuttanut varsin hyvin tulossopimuksessa sille asetetut käsittelyaikatavoitteet.

"On hyvä muistaa, että ympäristölupien käsittelyssä aika, jonka lupa on aktiivisessa käsittelyssä aluehallintovirastossa, on vain osa prosessia.", totesi Johanna Ahonen.

"Aikaa menee myös laissa säädettyihin kuulemisiin ja vastineisiin, mutta toiminnanharjoittajan kannalta kokonaisprosessiin kuuluvat myös mahdollisten valitusten oikeuskäsittelyyn kulunut aika. Haasteina ovat ympäristötiedon lisääntymisestä seuraava vaatimusten kasvu, hanketyyppien monimutkaistuminen, lainsäädännön tiheät muutokset sekä muun muassa varovaisuusperiaatteen korostuminen oikeuskäytännössä mikä tuo lisääntyviä vaatimuksia hakemusten sisällölle."

Keskustelussa todettiin, että resurssien varmistamisen lisäksi, ympäristölupaprosessia tulisi tarkastella kaikilla tasoilla, jotta niiden käsittelyä saataisiin nopeutettua. Johanna Ahonen totesikin, että hallituksen esitys eduskunnalle eräiden vihreän siirtymän hankkeiden väliaikaista etusijaa aluehallintovirastojen lupakäsittelyssä vuosina 2023—2026 ja hallintotuomioistuimissa vuosina 2023—2028 koskeva lainsäädäntö toteutuessaan toimii hyvänä kokeiluna siitä, kuinka nopeaksi ympäristölupakäsittely on nykyisellään mahdollista saada.

Yksityisen varhaiskasvatuksen luvanvaraisuus voimaan 2023

Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen johtaja Anu Liljeström kertoi varhaiskasvatusluvista. Yksityisen varhaiskasvatuksen luvanvaraisuus astuu voimaan vuoden 2023 alusta ja lakimuutos tulee lisäämään tehtäviä myös aluehallintovirastoissa. Luvan hakijan näkökulmasta muutos lisää työn hallinnollisia menettelyitä.

"Jatkossa yksityiset palvelun tuottajat ja päiväkodit eivät voi aloittaa toimintaansa ennen lupapäätöstä.", kertoi Anu Liljeström.

"Toukokuussa hyväksytyn lakimuutoksen jälkeen koko maassa 40 yksityistä päiväkotia on ilmoittanut lopettavansa toimintansa. Itä-Suomen alueella toimintansa lopettavia päiväkoteja on viisi, jotka kaikki ovat pieniä päiväkoteja. Lopettamisen osalta syitä voi olla monia, mutta osa palvelun tuottajista on tuonut esiin, että siirtyminen luvanvaraisuuteen nopeutti päätöstä.", kertoi Liljeström.

Tapaamisen lopuksi Anu Liljeström kävi läpi peruspalvelujen arvioinnin keskeisiä tuloksia vuodelta 2021 ja henkilöstön edustajana tarkastaja Anna-Maija Ruotsalainen toi esiin huolen aluehallintoviraston henkilöstön hyvinvoinnista haasteellisessa toimintaympäristössä.

Kansanedustajia avustajineen oli paikalla runsaasti ja tapaamisia jatketaan.

Lisätietoja

ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Johanna Ahonen, p. 0295 016 867
johtaja Anu Liljeström, p. 0295 016 224
neuvotteleva virkamies Timo Tiainen, p. 0295 016 837
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme