Lapinjärven kunta

Ympäristötaidetta yhteisöjen omaksi Lapinjärvellä

Jaa

Taide on tuttu osallistamisen väline, mutta on edelleen kunnissa vähän käytetty. Lapinjärven kunta itäisellä Uudellamaalla on aloittanut koko kunnan ympäristötaidepajat osallistaakseen mahdollisimman monen kuntalaisen kunnan kehittämiseen.

Villiyrteistä ainesosia julkiseen taiteeseen

Lapinjärven kunnan järjestämät ympäristötaidepajat ovat alkaneet toukokuussa 2017. Kaikki kaksitoista Lapinjärven kylää ovat mukana kunnan järjestämässä taidetoiminnassa. Taidepajoille ovat kaikki kylien asukkaat tervetulleita ja mukaan onkin saatu jo laaja kirjo kuntalaisia lapsista eläkeläisiin. Taidepajat on suunnitellut Lapinjärven kunnan kulttuurikoordinaattorina toimiva yhteisötaiteilija Petteri Aaltolainen.

– Pajoilla keskitytään ympäristötaiteen sisältöihin ja julkisen taiteen merkitykseen asuinalueella. Taidepajoilla opitaan myös taiteen ammatillisia näkökulmia ja teknillisiä toimintoja, julkisen taiteen vaatimuksen mukaisesti, Aaltolainen kertoo.

Jokainen paja muotoutuu oman kylänsä näköiseksi. Esimerkiksi Porlammin kylässä toteutettu villiyrttien käyttö ja hyödyntäminen antoi osallistujille uusia näkökulmia taideteoksen mahdollisuuksiin olla osana ekologista hyötykäyttöä ympäristöteosta suunniteltaessa.

Taidepajojen tuotokset jalostuvat taiteeksi taajamaan


Ajatuksena on, että nyt taidepajoissa tuotettuja materiaaleja käytetään julkisten ympäristötaideteosten tekemiseen kyliin. Lisäksi jokaisesta kyläsuunnitelmasta otetaan ideoita mukaan Lapinjärven kirkonkylän ympäristötaideteokseen.

Taide liittyy Lapinjärven kirkonkylän kehittämiseen muistiystävälliseksi taajamaksi. Taide ohjaa ihmisen liikkumista taajamassa.

– Tavoitteena on saada jatkolle ulkopuolinen rahoitus ja osallistaa teoksen tekemiseen useita ammattitaiteilijoita, Aaltolainen toteaa.

Taiteen kehittämisestä muistiystävällisessä taajamassa voi olla yhteydessä myös aluetta suunnittelevaan Lapinjärven kunnan aluearkkitehti Johanna Hyrkkääseen.

– Taide on tarkoitus ottaa jo aikaisessa vaiheessa osaksi alueen suunnittelua, Hyrkäs sanoo.

Miksi ympäristötaide?

Ympäristötaide on käsitteenä laajentunut ja on vahvistunut yhteisötaiteen ilmaisumuotona nykypäivänä. Yhtenä osa-alueena ympäristötaiteessa osallistetaan asukkaita paikalliseen taidesuunnitteluprosessiin.

– Tämänkaltaisella toteutuksella saadaan asukkaiden näköistä taidetta ja varmistetaan elinympäristön arvojen säilymistä, taiteen välityksellä. Yhteiset taidepajat toimivat myös sosiaalisina kohtaamispaikkoina kaikenikäisille kuntalaisille, Aaltolainen selventää.

Lisätietoja meneillään olevista projekteista liitteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Hyvää elämää omassa talossa kirkonkylän keskellä - Ensimmäiset Lapinjärvitalot valmistuvat tänä vuonna9.7.2018 08:00Tiedote

Itäuusmaalainen Lapinjärven kunta on kehittänyt ikääntyneiden asumiseen oman talotyypin ja aikoo rakennuttaa ensimmäiset neljä taloa vuoden 2018 aikana. Talotyypin ideasuunnitelmat syntyivät vuoden 2017 aikana yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Aalto-yliopiston Sotera-instituutin sekä Arkkitehtuurin laitoksen kanssa. Rakentajakumppaniksi valikoitui keväällä kouvolalainen yritys Elementit-E, jonka kanssa suunnitelmia kehitellään eteenpäin. Hankkeessa ovat olleet tai ovat mukana myös Työterveyslaitos, Muistiliitto ja Lapinjärven vuokrataloyhtiö Labyrintti. Lapinjärvitalon ohessa Lapinjärven kirkonkylästä kehitetään muistiystävällistä taajamaa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa kärkihankkeessa, joka jatkuu marraskuun 2018 loppuun.

Pienillä muutoksilla iso muutos kuntalaisten arkeen - Lapinjärven kunta kuuli liikuntapajaan osallistuneiden toiveen4.7.2018 13:00Tiedote

Lapinjärven kunnan tekninen toimi ja sivistystoimi järjestivät keväällä kaikille avoimen liikuntapajan, jossa kuultiin kuntalaisten toiveita liikuntapaikkojen suhteen. Liikuntapajassa tuli esiin muun muassa, ettei urheilukentän välineitä, kuten aitoja tai kuulia, voi käyttää omatoimisesti, koska kentällä ei ole työntekijää koko ajan paikalla. Lisäksi teknisen toimen vakituisten työntekijöiden työaika päättyy yleensä jo 15:30.

Lapinjärven kunta kilpailutti kaikki kuljetukset kilpailullisella neuvottelumenettelyllä2.7.2018 08:00Tiedote

Uusi kilpailutusmalli toimi paremmin kuin hyvin. Lapinjärven kunta kilpailutti kaikki kunnan kuljetukset (oppilaskuljetukset, ateriakuljetukset, asiointikuljetukset sekä vanhustenkuljetukset) kevään ja alkukesän 2018 aikana. Kilpailutus toteutettiin kilpailullisella neuvottelumenettelyllä, joka on harvemmin käytetty kilpailutusmenettely. Menettely voidaan valita, jos hankintaan kuuluu suunnittelua tai innovatiivisia ratkaisuja tai jos hankintayksikön tarpeita ei voida täyttää olemassa olevia ratkaisuja mukauttamatta.

Lapinjärven liikennekoklaamossa pureuduttiin liikkumisen ongelmiin29.6.2018 08:00Tiedote

Edelläkävijäkunnassa käydään nopeilla kokeiluilla kiinni arjen haasteisiin Heikkenevä joukkoliikenne on aiheuttanut huolia itäuusmaalaisessa Lapinjärven kunnassa. Kunta päätti tarttua haasteeseen ihmislähtöisesti. Lapinjärven kunta toteutti alkukesästä liikennekoklaamon, jossa pohdittiin Lapinjärven kunnan alueen suurimpia liikkumisen ongelmia ja tarpeita. Koklaamoon kutsuttiin taksiyrittäjä sekä edustajia järjestöistä ja kuntalaisista.

Päiväleiritoimintaa alakouluikäisille Lapinjärvellä27.6.2018 08:00Tiedote

Pienessä kunnassa perheitä palvellaan ihmislähtöisesti. Kesäkuun ensimmäisen kolmen viikon ajan on arkipäivisin Lapinjärven nuorisotilassa pyörinyt alakouluikäisten päiväleiri. Ohjattua toimintaa on klo 9-15 välisenä aikana ja mukana on ollut joka päivä 11-15 lasta. Toivomus leiriin tuli huoltajilta, joilla oli haasteita keksiä miten järjestää lapsille mielekästä tekemistä koulujen loma-ajaksi kun itse ovat töissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme