Lapinjärven kunta

Ympäristötaidetta yhteisöjen omaksi Lapinjärvellä

Jaa

Taide on tuttu osallistamisen väline, mutta on edelleen kunnissa vähän käytetty. Lapinjärven kunta itäisellä Uudellamaalla on aloittanut koko kunnan ympäristötaidepajat osallistaakseen mahdollisimman monen kuntalaisen kunnan kehittämiseen.

Villiyrteistä ainesosia julkiseen taiteeseen

Lapinjärven kunnan järjestämät ympäristötaidepajat ovat alkaneet toukokuussa 2017. Kaikki kaksitoista Lapinjärven kylää ovat mukana kunnan järjestämässä taidetoiminnassa. Taidepajoille ovat kaikki kylien asukkaat tervetulleita ja mukaan onkin saatu jo laaja kirjo kuntalaisia lapsista eläkeläisiin. Taidepajat on suunnitellut Lapinjärven kunnan kulttuurikoordinaattorina toimiva yhteisötaiteilija Petteri Aaltolainen.

– Pajoilla keskitytään ympäristötaiteen sisältöihin ja julkisen taiteen merkitykseen asuinalueella. Taidepajoilla opitaan myös taiteen ammatillisia näkökulmia ja teknillisiä toimintoja, julkisen taiteen vaatimuksen mukaisesti, Aaltolainen kertoo.

Jokainen paja muotoutuu oman kylänsä näköiseksi. Esimerkiksi Porlammin kylässä toteutettu villiyrttien käyttö ja hyödyntäminen antoi osallistujille uusia näkökulmia taideteoksen mahdollisuuksiin olla osana ekologista hyötykäyttöä ympäristöteosta suunniteltaessa.

Taidepajojen tuotokset jalostuvat taiteeksi taajamaan


Ajatuksena on, että nyt taidepajoissa tuotettuja materiaaleja käytetään julkisten ympäristötaideteosten tekemiseen kyliin. Lisäksi jokaisesta kyläsuunnitelmasta otetaan ideoita mukaan Lapinjärven kirkonkylän ympäristötaideteokseen.

Taide liittyy Lapinjärven kirkonkylän kehittämiseen muistiystävälliseksi taajamaksi. Taide ohjaa ihmisen liikkumista taajamassa.

– Tavoitteena on saada jatkolle ulkopuolinen rahoitus ja osallistaa teoksen tekemiseen useita ammattitaiteilijoita, Aaltolainen toteaa.

Taiteen kehittämisestä muistiystävällisessä taajamassa voi olla yhteydessä myös aluetta suunnittelevaan Lapinjärven kunnan aluearkkitehti Johanna Hyrkkääseen.

– Taide on tarkoitus ottaa jo aikaisessa vaiheessa osaksi alueen suunnittelua, Hyrkäs sanoo.

Miksi ympäristötaide?

Ympäristötaide on käsitteenä laajentunut ja on vahvistunut yhteisötaiteen ilmaisumuotona nykypäivänä. Yhtenä osa-alueena ympäristötaiteessa osallistetaan asukkaita paikalliseen taidesuunnitteluprosessiin.

– Tämänkaltaisella toteutuksella saadaan asukkaiden näköistä taidetta ja varmistetaan elinympäristön arvojen säilymistä, taiteen välityksellä. Yhteiset taidepajat toimivat myös sosiaalisina kohtaamispaikkoina kaikenikäisille kuntalaisille, Aaltolainen selventää.

Lisätietoja meneillään olevista projekteista liitteenä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme