Jyväskylän yliopisto

Ympäristötekijät voivat tukea iäkkäiden ihmisten kävelyn jatkumista

Jaa

Iäkkäät ihmiset muokkaavat kävelyään tietoisesti tai tiedostamatta toimintakyvyn heiketessä. Tuoreen tutkimuksen mukaan iäkkäät henkilöt, jotka kokevat ulkona liikkumiseen houkuttelevia ympäristötekijöitä jatkavat pitkien matkojen kävelyä alentuneesta toimintakyvystä huolimatta. Pidempien matkojen käveleminen on heille mahdollista tauottamalla kävelyä, kävelemällä hitaammin tai käyttämällä apuvälineitä, kertoo Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty tutkimus.

Tasaiset kävelyreitit ja levähdyspaikat niiden varsilla helpottavat iäkkäiden ihmisten kävelyä. Kuva: Heidi Leppä.
Tasaiset kävelyreitit ja levähdyspaikat niiden varsilla helpottavat iäkkäiden ihmisten kävelyä. Kuva: Heidi Leppä.

Osa kävelyn muokkauskeinoista pyrkii kävelyn jatkumiseen esimerkiksi apuvälineiden avulla, minkä vuoksi niitä kutsutaan kävelyä mahdollistaviksi muokkauskeinoiksi.

- Sen sijaan haitallisten kävelyn muokkauskeinojen käyttö, kuten pidempien kävelymatkojen vähentäminen tai jopa kokonaan lopettaminen, johtavat pikkuhiljaa elinpiirin pienemiseen, tohtorikoulutettava Heidi Leppä selventää.

Toimintakyvyn, kuten jalkojen kunnon, tiedetään vaikuttavan erilaisten kävelyn muokkaamiskeinojen käyttöön, mutta silti osa iäkkäistä ihmisistä jatkaa pidempien matkojen kävelyä, vaikka heidän toimintakykynsä on heikko. Toisaalta osa iäkkäistä ihmisistä vähentää tai lopettaa pidempien matkojen kävelyn, vaikka heidän toimintakykynsä sen vielä sallisi.

- Tästä heräsi kysymys, että voisiko iäkkäiden ihmisten elinympäristöllä tai pihapiirillä olla myös merkitystä heidän kävelyn muokkaamiskeinojen käyttöön, Leppä täsmentää.

Erityisesti rakennettuun ympäristöön liittyvät ulkona liikkumisen houkuttelevat ympäristötekijät, kuten jalkakäytävät ilman jyrkkiä nousuja, palveluiden läheisyys ja turvalliset tienylitykset kannustivat useimmiten kävelyn jatkamiseen. Yhteyksiä löytyi myös koettujen ympäristön esteiden ja kävelyn muokkauskeinojen väliltä, mutta heikko fyysinen kunto ja terveydentila selittivät suurimman osan näistä yhteyksistä.

- Tämä tulos vahvisti, että kävelyn muokkaamiskeinojen käyttö riippuu sekä yksilön toimintakyvystä että ympäristön antamista mahdollisuuksista, Leppä toteaa.

Tutkimukseen osallistui 848 Jyväskylän ja Muuramen alueella itsenäisesti asuvaa 75–90-vuotiasta henkilöä. Tutkimus toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa Gerontologian tutkimuskeskuksessa (GEREC). Tutkimusta rahoittivat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Euroopan tiedeneuvosto.

Alkuperäisjulkaisu:

Skantz, H., Rantanen, T., Rantalainen, T., Keskinen, KE., Palmberg, L., Portegijs, E., Eronen, J. & Rantakokko, M. (2019). Associations between Perceived Outdoor Environment and Walking Modifications in Community-Dwelling Older People: A Two-Year Follow-Up Study. J.Aging Health. DOI: 10.1177/0898264320944289. Article first published online: July 28, 2020

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Heidi Leppä (Skantz), heidi.e.leppa@jyu.fi, 040 805 3721

Liikuntatieteellinen tiedekunta: www.jyu.fi/sport
Twitter: jyu.fi/sport Facebook: @jyusport

Kuvat

Tasaiset kävelyreitit ja levähdyspaikat niiden varsilla helpottavat iäkkäiden ihmisten kävelyä. Kuva: Heidi Leppä.
Tasaiset kävelyreitit ja levähdyspaikat niiden varsilla helpottavat iäkkäiden ihmisten kävelyä. Kuva: Heidi Leppä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme