Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Energian hinta noussut suurimmaksi investointijarruksi

Jaa

Energian hinta hidastaa nyt eniten yritysten investointihaluja, osoittaa Yrittäjägallup. Venäjän ja ay-liikkeen toimet ovat seuraavaksi vahvimmat investointihalua jarruttavat tekijät. Niiden tuntumassa on kasvava julkinen velka ja työvoiman hinta.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers

Yrityksistä 59 prosenttia ilmoittaa nyt, että energian hinta vaikuttaa kielteisesti halukkuuteen investoida. Huhtikuussa vastaava luku oli 49 prosenttia.

– Energiamarkkinan tilanne ymmärrettävästi leikkaa investointihaluja. Investoiva yritys tarvitsee luotettavan näkymän siitä, että energiaa on riittävästi ja järkevällä hinnalla. Siksi on tärkeää varmistaa, että meillä on riittävästi tarjontaa ja markkina toimii, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Ay-liike on suurin investointijarru yli viisi henkilöä työllistäville yrityksille. Se on myös suurin investointihalukkuutta vähentävä tekijä teollisuudessa.

– Ay-liikkeen toiminta on suomalaisten käsissä. Investoiva yritys on ennen kaikkea duunarin etu. Toivon ay-johtajien ymmärtävän, miten yritykset näkevät heidän toimintansa, ja vetävät siitä johtopäätöksensä. Viisas ei ammu omaan jalkaansa, Pentikäinen sanoo.

Sotapolitiikkaa harjoittava Venäjä on myös merkittävä yritysten investointihaluja vähentävä tekijä.

– Venäjään voimme vaikuttaa lähinnä määrätietoisen pakotepolitiikan kautta. Yrityksissä ymmärretään, että Venäjän toimia on pakko hillitä, ja sillä on hintansa.

Myös kasvava julkinen velka hidastaa investointeja.

– Kehitys huolestuttaa yrittäjiä, koska lasku lankeaa lopulta yrityksille ja veronmaksajille, Pentikäinen sanoo. 

Logistiikka ja ennakoiva verotus houkuttelevat investoimaan

Suomen kilpailuetuja ovat toimiva logistiikka ja ennakoitava verojärjestelmä, jonka merkitys on kasvanut. Viranomaisten luotettavuus on kilpailuetuna vähentynyt. Verojärjestelmän ennakoitavuus on ajanut sen ohi.

– Nämä tuovat Suomelle arvokasta kilpailuetua. Niitä on sitä suuremmalla syyllä vaalittava, Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 18.8.–25.8.2022. Tutkimukseen vastasi 1 011 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinto Laura Niemen väitöstutkimukselle “Vuorovaikutuksellinen näkökulma yrittäjyyteen: Kohti uuden arvon yhteisluomisen ymmärtämistä”22.9.2022 16:00:00 EEST | Tiedote

Boardmanin Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä (LJT) jakoi 22. syyskuuta 2022 ensimmäistä kertaa Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnetään ansioituneelle, suomalaisessa yliopistossa, korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa toteutetulle yrittäjyystutkimukselle. Palkittavan tutkimuksen valinnassa keskeinen kriteeri on tutkimustulosten käytännön hyödynnettävyys yritystoiminnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme