Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Verot, eläkemaksut ja byrokratia yritysten kasvun tulppina

Jaa

Yritykset listasivat parhaat keinot edistää niiden kasvua. – Viesti on selvä: Yritysten ja yrittäjien verotus on tärkein tekijä, jolla yritysten kasvua voidaan joko vauhdittaa tai jarruttaa. On varmistettava, että yritysten verotus pysyy ennakoitavana ja vakaana, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo

Tutkimukseen haastateltiin lokakuussa 2022 yli tuhatta pk-yrityksen edustajaa.  

Yritysten ja yrittäjien verotuksen keventämisen potentiaalisen kasvun edistäjänä mainitsi 57 prosenttia yrityksistä, eläkevakuutusmaksujen alentamisen 40 prosenttia ja yritysten hallinnollisen taakan keventämisen 30 prosenttia. 

  Kannustava verotus houkuttelee yhä useampaa valitsemaan yrittäjyyden sekä yrityksiä työllistämään ja investoimaan. Tuloksena on vahvempi talouskasvu. Poukkoileva tai kiristyvä verotus olisi myrkkyä taloudelle ja työllisyydelle, Pentikäinen sanoo. 

Erityisesti kaupan alalla verotuksen keventämisestä pidetään merkittävänä toimena sekä 2–4 työllistävissä yrityksissä. 

Paikallista sopiminen toisi kasvua 

Yli 10 hengen yrityksissä eniten mainontoja sai verotuksen lisäksi paikallisen sopimisen lisääminen, jonka nosti 43 prosenttia yli 10 hengen yrityksistä. Lisäksi yli 10 hengen yritykset esittävät kasvulääkkeinä työmarkkinoiden uudistamista (38 %) ja sairausajan omavastuun lyhentämistä (37 %). 

–  Paikalliseen sopimiseen on valtava tarve, kun maailma muuttuu ja yritysten tarpeet eriytyvät. Työpaikkasopimista pitää edistää työehtosopimusten ja lakimuutosten kautta. Tuleva eduskunta on lakimuutosten osalta paljon vartija.  

Toimialoista rakentamisessa (41 %) pidettiin eniten paikallista sopimista potentiaalisena kasvun edistäjänä. 

Nyt jokainen työntekijä voi sairastumispäivänsä lisäksi sairastaa kotona vähintäänyhdeksän päivää täydellä palkalla työnantajan kustantamana. 

– On selvää, että sairastuneesta pitää kantaahuolta. Systeemin pitää olla kuitenkinsellainen, että taakka sairastumisesta ei kaadu yksin työantajayrittäjän niskaan. 

Byrokratiaa raivattava 

Tutkimuksesta selviää, että yritysten tiellä on edelleen liikaa byrokratiaa ja se on kasvun este. 

Yrittäjän on voitava hoitaa velvoitteitaan mahdollisimman sujuvasti. Hallinnollisen taakan on oltava minimissä. Suomalaisille yrityksille ei pidä asettaa kilpailijamaista ja EU-sääntelystä poikkeavia velvoitteita. 

Pienimmät yritykset pitää jättää hallinnollisten velvoitteiden ulkopuolelle, kun se on mahdolilista ja siihen on perusteita.  

Yrittäjien viisi keskeisintä viestiä kasvun luomiseksi: 

1. Lopetetaan julkinen velkaantuminen. Aloitetaan julkisen talouden sopeuttaminen. 

2. Ei kiristetä yrittämisen ja työntekemisen verotusta. Tehdään ennakoivaa ja poukkoilematonta veropolitiikkaa. 

3. Toteutetaan rohkeita uudistuksia, kuten työmarkkinareformeja. 

4. Panostetaan osaamiseen: erityisesti tarjotaan mahdollisuuksia kouluttautua uudelleen. 

5. Kasvatetaan tutkimuksen ja kehittämisen investointeja pk-yrityksissä. 

 

Tutustu tuloksiin tarkemmin TÄSTÄ. 

Tutustu Yrittäjien ohjelmaan Nostetaan rimaa: Suomi tarvitsee lisää kasvua ja työtä TÄSTÄ. 

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar. Tiedonkeruu tehtiin 7.–17.10.2022. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Johanna Erjonsalo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Elinkeinoelämä: Tulevan hallituksen lopetettava velkaantuminen, mahdollistettava 100 000 työpaikkaa7.2.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Kilpailukykyinen verotus on varmistettava, velkaantuminen on taitettava ja Suomeen on luotava lisää työtä, vaativat seuraavalta hallitukselta Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto. Suomen tilanne on niin vakava, että elinkeinoelämän järjestöt ovat päättäneet poikkeuksellisesti julkistaa myös yhteiset tavoitteet ensi vaalikaudelle.

Työelämägallup: Puolet työllisistä on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa6.2.2023 08:41:00 EET | Tiedote

Puolet työelämässä olevista on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan lisää ulkomaista työvoimaa, osoittaa Suomen Yrittäjien teettämä Työelämägallup. Oleskelulupaprosessin sujuvoittaminen ja työkalut työpaikalle kotimaisten kielten kehittämiseksi ovat vastaajien mielestä tärkeimmät keinot ulkomaisen työvoiman sijoittumiseksi työyhteisöön. Yrittäjät peräänkuuluttaa konkreettisia tekoja työperäisen maahanmuuton kirittämiseksi, kuten verovähennyksiä kansainvälisten osaajien maahanmuuttokustannuksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme