Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yli 40 % yrittäjistä tekee töitä yli 50-tuntia viikossa ja lomailee korkeintaan kaksi viikkoa vuodessa – neljännes aivan poikki

Jaa

44 prosenttia yrittäjistä tekee töitä yli 50 tuntia viikossa. 43 prosenttia kertoo pitävänsä lomaa korkeintaan kaksi viikkoa vuodessa. 24 prosenttia yrittäjistä on jatkuvasti ylirasittunut tai lähellä loppuun palamista. Tiedot käyvät ilmi Yrittäjägallupista.

Yrittäjien työssä jaksaminen on erittäin huonolla tolalla, käy ilmi Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemästä Yrittäjägallup-kyselystä. Kahdeksan prosenttia yrittäjistä on lähellä loppuun palamista ja 16 prosenttia jatkuvasti ylirasittunut.

Tilanne on pahentunut selvästi edellisestä, vuonna 2017 tehdystä kyselystä. Silloin lähellä loppuun palamista oli kolme prosenttia ja jatkuvasti ylirasittunut yhdeksän prosenttia vastaajista.

– Kehitys on erittäin huolestuttava. Tuore kysely tehtiin koronakriisin alkumetreillä. Se vaikuttaa ymmärrettävästi tuloksiin. Moni yrittäjä on nyt erittäin ahtaalla, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

– Koronakriisin takia yrittäjille tarjottava taloudellinen tuki on erittäin tärkeää, mutta jaksamisen tuki on vähintään yhtä tärkeää. Jos yrittäjän voimat loppuvat, rahallista tukea on vaikea hyödyntää, Pentikäinen toteaa.

Vain 35 prosenttia yrittäjistä kertoo, että heillä ei ole jaksamisongelmia.  

Yrittäjillä todella pitkät työviikot

Yli 70-tuntista työviikkoa tekee kahdeksan prosenttia yrittäjistä, 60–69-tuntista 12 prosenttia, 50–59-tuntista 24 prosenttia ja 40–49-tuntista 27 prosenttia yrittäjistä.

Pisintä työviikkoa tekevät yli 10 työntekijää työllistävät yrittäjät, lyhyintä yksinyrittäjät. Heistäkin kuitenkin 56 prosenttia tekee yli 40-tuntista viikkoa.

Samaa kysyttiin viimeksi vuonna 2017, ja tuntimäärät ovat pysyneet suunnilleen ennallaan.

Lomat vähissä

Yrittäjät lomailevat erittäin vähän. Yli neljä viikkoa lomaa vuodessa pitää vain 20 prosenttia yrittäjistä ja neljä viikkoa 16 prosenttia. Kolme viikkoa vuodessa lomailee 15 prosenttia ja kaksi viikkoa 17 prosenttia yrittäjistä. Viikon tai alle sen lomailee 18 prosenttia yrittäjistä. Kahdeksan prosenttia ei pidä lomaa lainkaan.

Kaikkein vähiten lomailevat ne yrittäjät, joilla on 2–4 työntekijää, eniten taas yli 10 henkilöä työllistävät yrittäjät.

Kysymys siitä, kokeeko voivansa pitää riittävästi lomaa jakaa yrittäjät kahtia: 48 prosenttia kokee lomailevansa riittävästi, 44 prosenttia ei. Kahdeksan prosenttia ei osannut sanoa.

Harva hakee apua, vaikka jaksaminen vaikuttaa yrityksen toimintaan 

57 prosenttia vastaajista kokee, että oma jaksaminen vaikuttaa paljon yrityksen toimintaan.  

Silti vain kymmenen prosenttia vastaajista kertoo hakeneensa apua työssäjaksamiseen. Tärkeimmät auttajat ovat yrittäjän lähipiiristä: puoliso (56 %), yrittäjäkollegat (44 %) ja ystävät (36 %).

– Vertaistuki on korvaamaton. Tässä näkyy myös yrittäjäjärjestön merkitys: Järjestön kautta löytyy kollegoita, jotka ymmärtävät toisen yrittäjän tilanteen ja pystyvät kulkemaan vaikeuksia kohtaavan rinnalla, Pentikäinen sanoo.

Vain 27 prosenttia turvautuisi työterveyshuoltoon. Vaihtoehtoja sai valita useampia. 61 prosentilla vastaajista on käytössään työterveyshuolto.

Näin kysyttiin   

- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. 

- Kyselyyn vastasi 1183 pk-yrityksen edustajaa.

- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpaneelin kautta.

- Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.

- Tutkimuksen virhemarginaali on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

- Tiedot kerättiin 18.–24.3.2020.   

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Kutsu: Miten koronakriisin vaikutus yrityksiin on kuukaudessa muuttunut? Mennäänkö parempaan vai huonompaan suuntaan? Yrittäjägallup julki 29.5. klo 1028.5.2020 07:12:00 EESTKutsu

Miten koronakriisi vaikuttaa Suomessa toimiviin yrityksiin nyt? Onko kuukaudessa tapahtunut muutoksia? Jos on, mihin suuntaan? Ovatko tuet tehonneet? Suomen Yrittäjät julkistaa tuoreen Yrittäjägallupin tulokset verkkotiedotustilaisuudessa perjantaina 29.5. klo 10. Samalla kerrotaan, mitä keinoja Yrittäjät esittää, jotta Suomi pääsee kriisin jälkeen liikkeelle.

Kutsu: Miten koronakriisin vaikutus yrityksiin on kuukaudessa muuttunut? Mennäänkö parempaan vai huonompaan suuntaan? Yrittäjägallup julki 29.5. klo 1026.5.2020 12:56:55 EESTKutsu

Miten koronakriisi vaikuttaa Suomessa toimiviin yrityksiin nyt? Onko kuukaudessa tapahtunut muutoksia? Jos on, mihin suuntaan? Ovatko tuet tehonneet? Suomen Yrittäjät julkistaa tuoreen Yrittäjägallupin tulokset verkkotiedotustilaisuudessa perjantaina 29.5. klo 10. Samalla kerrotaan, mitä keinoja Yrittäjät esittää, jotta Suomi pääsee kriisin jälkeen liikkeelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme