Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yritysten näkymät ovat vaimentuneet, moni raportoi kannattavuuden heikentyneen

Jaa
Yritysten odotukset taloudellisen tilanteensa kehittymisestä seuraavan vuoden aikana ovat heikentyneet maaliskuusta. “Yritysten taloudellinen tilanne arvioidaan edelleen hieman heikommaksi kuin viime vuoden toukokuussa. Energiakriisin hälveneminen näyttää helpottavan pk-yritysten huolia, mutta samalla esimerkiksi korkojen nousu tuntuu yrityksissä”, johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.
Johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén
Johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén

Hieman yli puolet (54 %) yrityksistä arvioi taloudellisen tilanteensa erittäin tai melko hyväksi. Arvion ”ei hyvä eikä huono” antaa 29 % ja melko tai erittäin huonon 17 %, osoittaa tuore Suomen Yrittäjien Yrittäjägallup. Tilanne on paras yli 10 henkeä työllistävissä ja heikoin yksinyrittäjien yrityksissä.

Inflaatio näkyy odotetusti niin, että yritykset ovat nostaneet hintoja. Lähellekään kaikki eivät pysty viemään kohonneita kuluja täysimääräisesti hintoihin. Tämä näkyy siinä, että 44 prosenttia yrityksistä raportoi kannattavuuden heikkenemisestä.

”Lisäksi korkojen nousu tuntuu pk-yrityksissä, koska noin 40 prosentilla pk-yrityksistä on velkaa. Tulevan talouskasvun kannalta investointien lykkäämiset sekä perumiset herättävät huolia inflaatiopiikin pidemmästä vaikutuksesta Suomen talouskasvuun. Varsinkin yli 10 hengen yrityksissä inflaatio on johtanut kasvuinvestointien perumisiin”, Brotherus toteaa.

”Työnantajayrittäjät ovat myös nostaneet palkkojaan, mikä johtuu sekä yleisestä työvoimapulasta että työmarkkinakierroksesta.”

Yrittäjät odottavat Säätytalolta kasvun eväitä

”Tulevan hallituksen osalta pk-yritysten tarpeet voi tiivistää kasvuun, kannustavuuteen ja vakaaseen julkiseen talouteen. Yrittäjien toiveita vastaava hallitus näyttää muodostuvan, mikä nostaa yrittäjien odotuksia toivottujen uudistusten osalta”, Brotherus sanoo.

”Yrittäjäriski on yrittäjien mielessä jatkuvasti. Oman jaksamisen ja taloudellisten riskien ohella korostuu pelko väärästä rekrytoinnista. Palkkaamisen riskin madaltaminen on keskeistä, jotta yhä useampi pk-yrittäjä uskaltaa rekrytoida lisäkäsiä apuun ilman kohtuutonta uhkaa oman yritystoiminnan jatkolle”, Brotherus sanoo.

Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.

Yrittäjägallupiin vastasi 1041 pk-yrityksen edustajaa 18.–28.4.2023 välisenä aikana. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta +- 3,1 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Kantar Public Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén
Johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus. Valokuvaaja: Jetro Stavén
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme