Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yritysten tietosuoja-asiat hyvällä tasolla – nuoret yrittäjät epävarmimpia

Jaa

Valtaosa yrityksistä arvioi omien tietosuoja-asioiden olevan kunnossa. – Yrityksissä tietosuoja-asetuksen noudattamisen tärkeys on otettu vakavasti. Silti vielä moni yrittäjä kaipaa tukea, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Toukokuun lopussa tulee kuluneeksi neljä vuotta, kun yritysten tuli alkaa soveltaa tietosuoja-asetusta.

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers

Henkilötietoja käsittelevistä yrityksistä 86 prosenttia arvioi, että oman tietosuoja-asetuksen noudattamisen olevan erinomaisella tai hyvällä tasolla. Puolestaan 13 prosenttia yrityksistä arvioi noudattamisen olevan tyydyttävällä, välttävällä tai huonolla tasolla.

- Valtaosa yrityksistä arvioi myös noudattamisen olevan korkealla tasolla. On silti edelleen pk-yrityksiä, joissa asetus koetaan hankalaksi, Karoliina Katila sanoo.

Käytännössä kaikki (96 %) yritykset kertovat pyrkivänsä noudattamaan henkilötietojaan käsitellessään tietosuoja-asetusta.

- Yritysten tahtotila ja pyrkimys tietosuoja-asetuksen noudattamisessa on hyvin korkealla. Välinpitämättömyydestä puutteet eivät näytä johtuvan, Katila toteaa.

Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on ollut yhtenäistää tietosuojasääntelyä EU-maissa ja varmistaa, että kuluttajat voisivat hallita heitä koskevia tietojaan paremmin.

Pk-yritysten neuvontaan panostettava edelleen

Yritykset, jotka ovat nimenneet esteitä tietosuoja-asetuksen velvoitteiden toteutumiseen, ilmoittavat eniten asiaa haittaavaksi tekijöiksi osaamisen puutteen (24 %), ajan puutteen (15 %) ja tietosuojan arvioidut kustannukset (11 %).

- Osaamisen puute tulee esille erityisesti nuoremmissa yrittäjissä. Uusille yrittäjille tietosuojavelvoitteiden haltuunotto voi olla työlästä, mutta nuoremmat yrittäjät voivat myös suhtautua velvoitteisiin vakavammin ja arvioida omaa toimintaansa tiukemmin, Katila sanoo.

- Vaikka tietosuoja-asetuksen noudattaminen on nykyään monelle arkipäivää, on silti heitä, jotka vielä kokevat haasteita tietosuoja-asetuksen noudattamisessa. Tietosuojaviranomaisen tulee panostaa siihen, että myös tämä joukko saa tarvitsemaansa tukea, Katila painottaa.

Jonkin verran alle puolet (45 %) yrityksistä on hankkinut ulkopuolista apua. Mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä useammin ulkopuoliseen apuun on turvauduttu.

- Tietosuojaviranomaisten tulee tarjota maksutonta opastusta ja neuvontaa aktiivisesti erityisesti pienille yrityksille. Monin yritys ei hanki tai osaa hankkia apua ilman, että sitä tarjotaan, Katila toteaa.

Yrittäjägallupin tiedonkeruu tehtiin 9.–15.2.2022. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1049 pk-yrityksen edustajaa.

Lue lisää tuloksista täällä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Kysely: Yrittäjien luottamus eläkejärjestelmään matala, Yrittäjien korjausehdotukselle tukea28.6.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Yrittäjien eläkejärjestelmän suurin uhka on sen rahoittajien rapautunut luottamus, osoittaa Suomen Yrittäjien suuri eläkekysely. – Yrittäjän eläkejärjestelmä (YEL) pitää korjata siten, että järjestelmän uskottavuus ja luotettavuus rahoittajien eli yrittäjän silmissä paranee, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. Järjestö esittää pakollisen vakuuttamisen alarajan nostoa.

Yrittäjägallup: Moni yrittäjä ei lomaile – kolmannes yrittäjistä on pitänyt enintään viikon lomaa27.6.2022 10:05:00 EEST | Tiedote

Lomien pitäminen on monille yrittäjille edelleen kovin hankalaa alkavalla lomakaudella. Yrittäjistä vain kolmannes pitänyt lomaa viimeisen vuoden aikana enintään viikon. Keväällä 2020 heitä oli vielä vähemmän, vain 26 prosenttia. Vain puolet, 52 prosenttia, yrittäjistä kokee pystyvänsä pitämään lomaa riittävästi. Osuus on hieman kasvanut viime vuosina.

Yrittäjägallup: Käänne työvoiman saannissa, vaikeudet löytää osaavaa työvoimaa ovat vähentyneet23.6.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

– On tapahtunut kiinnostava käänne. Yritysten vaikeudet löytää osaavaa työvoimaa ovat hieman vähentyneet. Ne ovat kuitenkin edelleen suuret. 35 prosenttia yrityksistä raportoi vaikeuksista löytää osaavaa työvoimaa. Vielä marraskuussa osuus oli 44 prosenttia. Yritykset odottavat uudelta hallitukselta lukuisia työllistämistä helpottavia säädösmuutoksia, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Elinkeinoelämä varoittaa: Sote-alueiden yhtiöhimmelit tukahduttavat yksityisiä yrityksiä22.6.2022 08:00:04 EEST | Tiedote

Sote-alueiden yhtiöt ovat valtaamassa yksityisten pesula-, catering-, ict- ja kiinteistöpalveluyritysten markkinoita, osoittaa tuore selvitys. Elinkeinoelämän järjestöt vetoavat alueellisiin päättäjiin, jotta pk-yritysten toimintaedellytyksiä ei heikennetä. Järjestöt esittävät neljän kohdan listaa ongelmien korjaamiseksi. Viranomaisten on myös välittömästi selvitettävä toiminnan lainmukaisuus.

Yrittäjägallup: Ukrainan sodan vaikutukset suomalaisyrityksiin vahvistuvat, yhä useampi yritys aikoo nostaa hintoja20.6.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Selvästi yli kolmannes yrityksistä ilmoittaa energian ja raaka-aineiden hinnan sekä kuljetuskustannusten nousun vaikuttavan yrityksen toimintaan, Yrittäjägallup osoittaa. Toukokuussa yhä useampi yritys ilmoittaa nostavansa hintoja. – Kun Ukrainan sota pitenee, myös sodan vaikutukset yrityksiin laajenevat, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme