Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yritysten tietosuoja-asiat hyvällä tasolla – nuoret yrittäjät epävarmimpia

Jaa
Valtaosa yrityksistä arvioi omien tietosuoja-asioiden olevan kunnossa. – Yrityksissä tietosuoja-asetuksen noudattamisen tärkeys on otettu vakavasti. Silti vielä moni yrittäjä kaipaa tukea, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Toukokuun lopussa tulee kuluneeksi neljä vuotta, kun yritysten tuli alkaa soveltaa tietosuoja-asetusta.
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers

Henkilötietoja käsittelevistä yrityksistä 86 prosenttia arvioi, että oman tietosuoja-asetuksen noudattamisen olevan erinomaisella tai hyvällä tasolla. Puolestaan 13 prosenttia yrityksistä arvioi noudattamisen olevan tyydyttävällä, välttävällä tai huonolla tasolla.

- Valtaosa yrityksistä arvioi myös noudattamisen olevan korkealla tasolla. On silti edelleen pk-yrityksiä, joissa asetus koetaan hankalaksi, Karoliina Katila sanoo.

Käytännössä kaikki (96 %) yritykset kertovat pyrkivänsä noudattamaan henkilötietojaan käsitellessään tietosuoja-asetusta.

- Yritysten tahtotila ja pyrkimys tietosuoja-asetuksen noudattamisessa on hyvin korkealla. Välinpitämättömyydestä puutteet eivät näytä johtuvan, Katila toteaa.

Tietosuoja-asetuksen tavoitteena on ollut yhtenäistää tietosuojasääntelyä EU-maissa ja varmistaa, että kuluttajat voisivat hallita heitä koskevia tietojaan paremmin.

Pk-yritysten neuvontaan panostettava edelleen

Yritykset, jotka ovat nimenneet esteitä tietosuoja-asetuksen velvoitteiden toteutumiseen, ilmoittavat eniten asiaa haittaavaksi tekijöiksi osaamisen puutteen (24 %), ajan puutteen (15 %) ja tietosuojan arvioidut kustannukset (11 %).

- Osaamisen puute tulee esille erityisesti nuoremmissa yrittäjissä. Uusille yrittäjille tietosuojavelvoitteiden haltuunotto voi olla työlästä, mutta nuoremmat yrittäjät voivat myös suhtautua velvoitteisiin vakavammin ja arvioida omaa toimintaansa tiukemmin, Katila sanoo.

- Vaikka tietosuoja-asetuksen noudattaminen on nykyään monelle arkipäivää, on silti heitä, jotka vielä kokevat haasteita tietosuoja-asetuksen noudattamisessa. Tietosuojaviranomaisen tulee panostaa siihen, että myös tämä joukko saa tarvitsemaansa tukea, Katila painottaa.

Jonkin verran alle puolet (45 %) yrityksistä on hankkinut ulkopuolista apua. Mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä useammin ulkopuoliseen apuun on turvauduttu.

- Tietosuojaviranomaisten tulee tarjota maksutonta opastusta ja neuvontaa aktiivisesti erityisesti pienille yrityksille. Monin yritys ei hanki tai osaa hankkia apua ilman, että sitä tarjotaan, Katila toteaa.

Yrittäjägallupin tiedonkeruu tehtiin 9.–15.2.2022. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1049 pk-yrityksen edustajaa.

Lue lisää tuloksista täällä.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien asiantuntija Karoliina Katila. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Työelämägallup: Yleiselle ansioturvalle ja sosiaaliturvauudistuksille laaja tuki työelämästä11.3.2023 08:06:00 EET | Tiedote

Yleisellä ansioturvalla on vahva kannatus työelämässä, osoittaa Työelämägallup. ”Tässä on kyse oikeudenmukaisuudesta. On väärin, että ansioturva ei kuulu kaikille sitä rahoittaville, vaan vain kassojen jäsenille”, sanoo toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä. Sosiaaliturvaa halutaan laajalti uudistaa siten, että se kannustaa nykyistä enemmän työelämään

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme