Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yritysten tilanne parantunut selvästi, etätöitä aiotaan jatkaa laajalti pysyvästi

Jaa

Koronaviruksen aiheuttama kriisi yrityksissä lieveni selvästi kesän aikana, mutta yrittäjät pelkäävät toista aaltoa, kertoo tuore Yrittäjägallup. - On ensiarvoisen tärkeää saada suojaus, testaus ja jäljitys toimimaan nopeasti ja kattavasti, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi. - Yksityiset yritykset pitää valjastaa laajalti testioperaatioon.

65 prosenttia yrittäjistä kertoo, että koronakriisi on aiheuttanut vaikeuksia yritykselle. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.
65 prosenttia yrittäjistä kertoo, että koronakriisi on aiheuttanut vaikeuksia yritykselle. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.

Yritysten tilanne on parantunut kesän aikana laajalla rintamalla. Tämä näkyy hyvin Kantar TNS:n Suomen Yrittäjien pyynnöstä tekemän kyselyn tuloksissa eri näkökulmista. Nyt 65 prosenttia yrityksistä kertoo kärsineensä koronakriisistä, kun toukokuussa näin vastasi 73 ja huhtikuussa 76 prosenttia yrityksistä.

- Syksy on kuitenkin isojen pilvien peitossa. Pelätään toista aaltoa, Mikael Pentikäinen sanoo.

Olennaista on saada testaus ja jäljitys toimimaan nopeasti ja kattavasti. Se edellyttää yksityisten yritysten laajaa hyödyntämistä.

- Näyttää, että yrityksiä hyljeksitään ideologisista syistä. Se on järjetöntä ja anteeksiantamatonta.

Entistä useampi yrittäjä on varma siitä, että yritys selviytyy koronakriisistä. Huhtikuun alussa 45 prosenttia oli varma selviytymisestä, nyt osuus on 60 prosenttia.

Konkurssiuhkaa kokee yrittäjistä viisi prosenttia ja toiminnan lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia yrittäjistä. Vielä huhtikuussa konkurssiuhka oli kymmenellä prosentilla ja lopettamista pohti kaksitoista prosenttia.

Yrittäjät on seurannut Yrittäjägallupilla yritysten tilannetta maaliskuusta alkaen. Koronakriisin vaikutuksia tutkittiin nyt viidennen kerran. 

Tuen tarve vähentynyt

39 prosenttia yrityksistä kertoo tarvitsevansa suoraa tukea. Kriisin alkuvaiheissa näin vastasi 48 prosenttia.

- Jos toinen aalto tulee, tarvitaan korjattuja tukitoimia. Nyt haussa oleva kustannustuki ei ole onnistunut. Rima on laitettu liian korkealle. Kustannustuen kriteerit pitää uudistaa, jos tukimuoto tarvitaan uudelleen, Pentikäinen arvioi.

- Myös yksinyrittäjätukea pitää jatkaa, jos tulee toinen aalto.

Etätöitä tehty yli puolessa yrityksistä - työtyytyväisyys lisääntynyt

59 prosentissa yrityksistä on tehty koronakriisin aikana etätöitä. 

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä etätöitä on gallupin mukaan tehnyt noin 300 000 - 350 000 henkilöä.

- Se on noin neljännes yksityisen sektorin työvoimasta, joten määrä on merkittävä, Pentikäinen huomauttaa.

Toimialoista etätöitä on tehty eniten palveluissa (68 %). Alueelliset erot etätyön tekemisessä ovat isot: Pääkaupunkiseudulla etätöitä tehtiin 76 prosentissa yrityksistä, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa 51 prosentissa yrityksistä.

Etätöitä on määrä jatkaa laajalti myös kesän jälkeen. 49 prosenttia vastaajista kertoo, että etätöitä jatketaan syksyllä heidän yrityksissään.

- On kiinnostavaa, että työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt, Pentikäinen kommentoi. 

30 prosenttia aikoo ottaa monipaikkaisen työn pysyvästi käyttöön

Koronakriisi näyttää lisäävän pysyvällä tavalla monipaikkaista työskentelyä. Sitä aiotaan jatkaa pysyvästi 30 prosentissa yrityksistä.

- Yrittäjägallup osoittaa, että korona muuttaa pysyvästi työelämää. Monipaikkainen työ lisääntyy merkittävästi. Lähes 100 000 yritystä aikoo lisätä sitä pysyvästi, Pentikäinen sanoo.

- Tämä on radikaali muutos työelämässä ja vaikuttaa paljon - niin toimistotilojen tarpeeseen, työn itsenäisyyteen kuin yksityisten ja julkisten palveluiden kysyntään paikkakunnilla, joilla on paljon vapaa-ajan asuntoja. Monipaikkatyö kasvaa erityisesti palvelualoilla ja pääkaupunkiseudulla.

Näin kysyttiin

- Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
- Kyselyyn vastasi 1034 pk-yrityksen edustajaa. 
- Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpeelin kautta.
- Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä.
- Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. 
- Tiedot kerättiin 30.7. - 10.8.2020.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

65 prosenttia yrittäjistä kertoo, että koronakriisi on aiheuttanut vaikeuksia yritykselle. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.
65 prosenttia yrittäjistä kertoo, että koronakriisi on aiheuttanut vaikeuksia yritykselle. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.
Lataa
59 prosenttia yrittäjistä kertoo, että hänen yrityksessään on tehty etätöitä korona-aikana. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.
59 prosenttia yrittäjistä kertoo, että hänen yrityksessään on tehty etätöitä korona-aikana. Tieto käy ilmi tuoreesta Yrittäjägallupista.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme