Suomen Yrittäjät

Yrittäjän perheenjäsenen asema työttömyysturvassa paranee - yrittäjäperheille tärkeä asia  

Jaa

- Erinomaista, että hallitus päätti parantaa yrittäjän perheenjäsenen työttömyysturvaa. Tätä arvostetaan laajalti yrittäjäperheissä läpi maan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kiittää hallituksen budjettiriihipäätöstä.

Hallitus linjaa vuoden 2019 talousarvioehdotuksessaan, että yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen asema työttömyysturvassa muutetaan yrittäjästä palkansaajaksi.  

- Muutos korjaa vääryyden ja kannustaa yrittäjiä tarjoamaan töitä enemmän myös omille perheenjäsenilleen, kun heilläkin on jatkossa muutosturva, Mikael Pentikäinen sanoo.  

Hallitus on jo aiemmin tehnyt yrittäjien kannalta tärkeitä muutoksia sosiaaliturvaan. Vuoden 2018 alusta tuli voimaan sairausvakuutuslain muutos, jolla yrittäjien sairauspäivärahan omavastuuaika lyheni neljästä päivästä yhteen. Suomen Yrittäjät on ajanut molempia muutoksia pitkään. 

- Olemme erittäin tyytyväisiä, että nämä kaksi pienyrittäjille aivan keskeistä asiaa ovat tällä vaalikaudella edistyneet, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Työmarkkinareformi tarvitaan  

Palkkatuen käsittelyaikoja lyhennetään, prosessia yksinkertaistetaan ja yrityksille voidaan joissain tilanteissa maksaa työllistämisestä palkkio. Lisäksi työntekijöiden ja yrittäjien oleskelulupien käsittelyä sujuvoitetaan ja käsittelyaikoja lyhennetään. Lyhytkestoisen työn vastaanottamista edistetään. 

- Linjaukset ovat hyviä. Yrittäjät ovat kokeneet palkkatuen byrokraattiseksi ja hankalaksi.  Työvoiman saatavuuden helpottamiseksi on tärkeää myös saada oleskelupa-asiat ratkaistua nykyistä nopeammin, Makkula sanoo.  

- On kuitenkin muistettava, että Suomi tarvitsee kokonaisvaltaisen työmarkkinareformin, jolla helpotetaan työllistämistä, lisätään paikallista sopimista ja tehdään työn vastaanottamisesta aina kannattavaa. Seuraava hallitus joutuu näiden kysymysten äärelle, Mikael Pentikäinen huomauttaa.  

Perusteltu verolinja 

Hallituksen budjettiriihessä päättämä verolinja on Suomen Yrittäjien mukaan perusteltu.  

- Tässä suhdannetilanteessa suuriin veronalennuksiin ei ole varaa. On myös työllisyyden kannalta perusteltua, että maltilliset veronkevennykset kohdentuvat pienituloisiin, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo. 

- On kuitenkin todettava, että valtion menoja olisi voitu katsoa kriittisemmin. Tässä suhdannetilanteessa ennakoitu valtiontalouden alijäämä 1,4 miljardia euroa on liian iso, Kuismanen sanoo. 

Osaamiseen ja omistamiseen satsaaminen järkevää 

Listaamattomien työnantajayhtiöiden osakkeiden luovuttaminen henkilöstölle tietyin edellytyksin pääomasijoittajia alemmalla arvostuksella ilman veroseuraamuksia on tervetullut uudistus. Se helpottaa muun muassa omistajanvaihdoksia. Listaamattomien start up –yritysten henkilöstön osakeomistuksen helpottaminen on myös järkevä uudistus. 

- Hallitusta tulee kiittää siitä, että osaamiseen ja koulutukseen panostetaan. Osaaminen ja koulutus ovat avainasemassa, jotta työllisyysastetta saadaan nostettua pitkällä aikavälillä. 

Seuraavaksi hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2019 siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta äänestää budjetista joulukuussa.  

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjien hallitus: SAK:n veronkiristykset leikkaisivat investointeja ja työpaikkoja9.4.2019 11:51:30 EESTTiedote

Suomen Yrittäjät on erittäin huolissaan erityisesti SAK:n ja SDP:n ehdotuksista kiristää sadoilla miljoonilla euroilla yrittäjien verotusta ja hankaloittaa omistajavaihdoksia. - Jos yrittäjien veroja kiristetään esitetyllä tavalla, se leikkaa väistämättä investointeja ja työpaikkoja, ja on siksi vaarallista puhetta kasvun ja hyvinvointivaltion kannalta, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme