Suomen Yrittäjät

Yrittäjät esittää osinkoverotuksen uudistamista

Jaa
Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Kasvu syntyy yritysten ja yrittäjyyden kautta. Siksi Yrittäjät esittää listaamattomien yritysten osinkoverotuksen uudistamista siten, että se kannustaa nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Muutoksesta on täysin mahdollista linjata nyt Säätytalolla.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Markus Sommers.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Markus Sommers.

Suomen Yrittäjien hallitus hyväksyi verokannanoton kokouksessaan tiistaina Lahdessa.

Kasvuhakuisten yritysten osuus on laskenut jo vuosia ja työnantajayrittäjien määrä on viime vuosina jopa romahtanut. Yritysten suhdannenäkymät ovat heikentyneet kevään aikana.

”Hallituksen pitää toteuttaa määrätietoisesti toimia, jotka vahvistavat yritysten kasvua sekä yrittäjien ja omistajien halukkuutta kasvattaa yrityksiään sekä investoida ja työllistää”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sanoo.

Yhteisöverotus on tällä hetkellä kilpailukykyinen, mutta listaamattomien yritysten osinkoverotus ei kannusta riittävästi kasvuun ja riskinottoon. Yrittäjille malli on myös monimutkainen.

”Siksi näemme tarpeellisena uudistaa osinkoverotusta luopumalla nettovarasidonnaisuudesta mutta siten, että kenenkään osinkoverotus ei kiristy, kuten vaalien alla on hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden toimesta luvattu”, Salminen toteaa.

Nettovarasidonnaisuudesta voi luopua

Yrittäjien mallissa osingon veronalainen osuus verotettaisiin aina pääomatulona. Kun osinko olisi enintään 150 000 euroa, kokonaisveroaste olisi noin 26 % (25 % veronalaista pääomatuloa ja 75 % verotonta tuloa). Kun osinko on yli 150 000 euroa, kokonaisveroaste on noin 34 % (50 % veronalaista pääomatuloa ja 50 % verotonta tuloa). Listattujen yritysten kokonaisveroaste olisi noin 39 % (70 % veronalaista pääomatuloa ja 30 verovapaata tuloa).

”Malli lisäisi käsityksemme mukaan merkittävästi maksettavia osinkoja, mikä lisää verotuottoja ja toisaalta nostaa talouden kasvupotentiaalia. Muutoksella on positiivisia vaikutuksia yrittäjyysaktiivisuuteen”, Salminen perustelee.

Yrittäjät arvioi, että esitys lisäisi kansantalouden kasvua pääomien kohdentuessa tehokkaammin ja kannustaisi yrittäjäriskin ottamiseen, mikä johtaisi investointeihin ja työllisyyden vahvistumiseen.

Uudistuksen hintalappu olisi yhteensä 350–400 miljoonaa euroa. Esityksen myönteiset dynaamiset vaikutukset kattaisivat menetyksestä 200–250 miljoonaa euroa. Yrittäjät on esittänyt vastaavia säästöjä yritystuista. ”Haluamme olla vastuullisia ja tukea julkisen talouden välttämätöntä tervehdyttämistä”, Salminen sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Markus Sommers.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen. Kuva: Markus Sommers.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Työpaikkasopimista edistettävä, laittomat lakot kuriin30.5.2023 12:39:32 EEST | Tiedote

Suomen talouden kasvun vahvistaminen on ratkaisevaa julkisen talouden tervehdyttämiselle. Siksi Yrittäjät esittää kasvuohjelmassaan lukuisia toimia, jotka vapauttaisivat yrityksiä nykyistä enemmän riskinottoon ja kasvuun. Hallitusohjelmassa on vapautettava työpaikat sopimaan paikallisesti, rajoitettava poliittisia ja laittomia lakkoja sekä uudistettava työttömyys- ja sosiaaliturvaa, jotta työntekeminen olisi kannattavampaa.

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat porvarihallituksen ja estää veronkorotukset17.5.2023 14:59:54 EEST | Tiedote

Säätytalolla neuvottelee pk-yrittäjille mieluinen kokoonpano. Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät haluavat laajalti hallitukseen kokoomuksen, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP:n. ”Yrittäjät haluavat muutosta talouspolitiikkaan ja vaalivoittajat vastuuseen. Yrittäjät odottavat uudistuksia, jotka vahvistavat kasvua ja tasapainottavat julkista taloutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallup: Yritysten näkymät ovat vaimentuneet, moni raportoi kannattavuuden heikentyneen15.5.2023 09:49:00 EEST | Tiedote

Yritysten odotukset taloudellisen tilanteensa kehittymisestä seuraavan vuoden aikana ovat heikentyneet maaliskuusta. “Yritysten taloudellinen tilanne arvioidaan edelleen hieman heikommaksi kuin viime vuoden toukokuussa. Energiakriisin hälveneminen näyttää helpottavan pk-yritysten huolia, mutta samalla esimerkiksi korkojen nousu tuntuu yrityksissä”, johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme