Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Hallituksen päätökset eivät vastaa talouden haasteisiin

Jaa
- Hallituksella oli viimeinen hetki ryhtyä vastuulliseen taloudenpitoon. Se hetki on nyt menetetty. Velkaantumisessa vedotaan koronaan, vaikka velkaa on kertynyt jo vuosikausia. Ongelma siirtyy jälleen seuraaville hallituksille. Pitkällä aikavälillä vaadittavaa noin 7–8 miljardin euron sopeuttamista ei tälläkään hallituskaudella ole aloitettu, johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen. Kuva: Markus Sommers
Johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen. Kuva: Markus Sommers

- Varautuminen vahvistaa maamme turvallisuutta ja samalla ympäristöä yrittämiselle. Puolustusmenojen lisääminen on perusteltua, Kuismanen sanoo.

- Uudistuminen on kuitenkin hallitukselta ennemmin symbolista kuin tekoja, Kuismanen jatkaa.

Positiivista on, että hallitus ottaa käyttöön tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan verokannustimen 2023 alusta ja panostaa tutkimukseen muun muassa nostamalla Suomen Akatemian tutkimushankevaltuutta.

Rakenteelliset ongelmat vaativat rakenteellisia uudistuksia

- Koronakriisi ja Ukrainan sota ovat vakavia muistutuksia siitä, miten tärkeää olisi ollut laittaa talous kuntoon hyvinä aikoina. Meillä ei näin tehty. Uudistuksia ja säästöjä on lykätty. Meillä on ylivelkaantunut talous, joka kohtaa mm. väestön nopean ikääntymisen ja korkoriskin.

- Elvyttävälle finanssipolitiikalle ei Ukrainan kriisin keskelläkään ole sijaa. On selvää, että julkisen talouden velkasuhde ei tule taittumaan. Jotta hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan vastuullisesti ylläpitää, tarvitaan tuotantomahdollisuuksia lisääviä toimenpiteitä, jotka siivittävät talouden pitkässä juoksussa reippaaseen kahden prosentin kasvuun.

Vaikuttavia työllisyyspäätöksiä tarvitaan

- Markkinataloudessa hintojen nousua ei pidä kompensoida indeksikorotuksilla. On pidettävä huolta siitä, nimenomaan näinä aikoina, että esimerkiksi työn tarjonnan kannustimia ei heikennetä.

Yrittäjät esitti hallitukselle vaikuttavia työllisyystoimia. Nyt tehdään kuitenkin asioita, joilla muutellaan hallintoa, mutta ei luoda uusia työpaikkoja. Vaikuttavia toimia olisivat olleet sosiaaliturvan uudistaminen sekä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen ja lyhentäminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen. Kuva: Markus Sommers
Johtaja, pääekonomisti Mika Kuismanen. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Yrittäjät haluavat porvarihallituksen ja estää veronkorotukset17.5.2023 14:59:54 EEST | Tiedote

Säätytalolla neuvottelee pk-yrittäjille mieluinen kokoonpano. Yrittäjägallupin mukaan yrittäjät haluavat laajalti hallitukseen kokoomuksen, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP:n. ”Yrittäjät haluavat muutosta talouspolitiikkaan ja vaalivoittajat vastuuseen. Yrittäjät odottavat uudistuksia, jotka vahvistavat kasvua ja tasapainottavat julkista taloutta”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Yrittäjägallup: Yritysten näkymät ovat vaimentuneet, moni raportoi kannattavuuden heikentyneen15.5.2023 09:49:00 EEST | Tiedote

Yritysten odotukset taloudellisen tilanteensa kehittymisestä seuraavan vuoden aikana ovat heikentyneet maaliskuusta. “Yritysten taloudellinen tilanne arvioidaan edelleen hieman heikommaksi kuin viime vuoden toukokuussa. Energiakriisin hälveneminen näyttää helpottavan pk-yritysten huolia, mutta samalla esimerkiksi korkojen nousu tuntuu yrityksissä”, johtaja, pääekonomisti Juhana Brotherus sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme