Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Kilpailulain muutos tekee kilpailusta reilumpaa julkisen ja yksityisen välille

Jaa
Suomen Yrittäjät vaatii kilpailututkintaan vauhtia. Valtioon ja kuntiin kohdistuvat kilpailututkinnat kestävät nyt vuosia. Tänään annettu esitys kirjanpidon eriyttämisvelvollisuudesta on hyvä alku kilpailulain kehittämisessä. Lisäksi tarvitaan kuntien, maakuntien ja valtion kilpailurikkomuksiin uhka ankarammasta seuraamuksesta, jotta kilpailu normalisoituu nopeammin.

Kilpailun laillisuutta valvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV). Kilpailuvalvonnan tehostamiseksi hallitus esittää nyt muutoksia. Ne liittyvät hallitusohjelmakirjaukseen reilummasta kilpailusta sekä kilpailuviranomaisten toimivaltuuksia sääntelevään EU-direktiiviin. Muutoksista yrittäjyyttä edistää uusi kirjanpidon eriyttämisvelvoite julkisen toimijan liiketoiminnan ja lakisääteisen toiminnan välille.

Kunnilla ja kuntayhtymillä on paljon liiketoimintaa esimerkiksi kunnossapito- ja maanrakennuspalveluissa, ateria-, kuljetus-, vartiointi-, ICT- ja pesulapalveluissa sekä oppilaitosten kyljessä.

- Jos julkinen liiketoiminta saa perusteetonta etumatkaa, joka aiheuttaa yhtä tehokkaan kilpailijan syrjäyttämisen, kilpailu estyy. Silloin kilpailullisuuden tehokkuushyödyt jäävät saavuttamatta, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

- Ongelma on, että julkissektorin laittomuuksia ei nykylain ja -valvonnan keinoin saada kuriin. Kohteilla ei ole kiirettä myötävaikuttaa tutkintaan, sillä korko ei juokse.

Suomen Yrittäjät kannattaa kilpailulain kiristämistä erityisesti julkissektorin elinkeinotoiminnan kilpailuvalvonnassa.

- Laittomuuksia ratkotaan nyt ensisijaisesti neuvottelemalla. Neuvotteluilla ei ole takarajaa, ja ne ovat kestäneet jopa yli kolme vuotta. Se on liian pitkä aika, Grekin sanoo.

Tuon ajan kilpailuhäiriö jatkuu, sillä riittävän rangaistuksen uhan puuttuessa kunnilla ei ole painetta auttaa KKV:tä tutkimaan nopeammin.

Suomen Yrittäjien mielestä kaikista kilpailulain rikkomuksista pitää rangaista yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi kartelleista, jotta saavutetaan ennaltaehkäisevä pelotevaikutus.

- Nyt esitettävä kirjanpidon eriyttämisvelvoite on tärkeä, sillä erillinen kirjanpito nopeuttaa KKV:n tarkastuksia, Grekin kehuu.

Tarvitaan neljä muutosta

Suomen Yrittäjien mielestä tulevaisuudessa reilun kilpailun yksityisen ja julkisen välille turvaisivat seuraavat lakimuutokset:

1. Enimmäisaika viranomaistutkinnalle. Sopiva enimmäisaika olisi 6–12 kuukautta. Enimmäiskesto on käytössä jo sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnassa.

2. Yhteinen kustannuslaskennan malli, jota kuntien, maakuntien ja valtion on pakko käyttää tuotantonsa kustannuksia määriteltäessä. Vain näin voidaan vertailla tuotannon kustannuksia.

3. Kielto ja sanktio kilpailuneutraliteettirikkomuksista, ja kilpailuoikeudellinen vahingonkorvausvelvollisuus niihin.

4. Pienimpien yritysten markkinoilla pysymistä edistäisi viranomaisvalvonta, joka torjuisi niihin kohdistuvia kohtuuttomia sopimusehtoja tai -käytäntöjä

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye