Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Kilpailulain muutos tekee kilpailusta reilumpaa julkisen ja yksityisen välille

Jaa

Suomen Yrittäjät vaatii kilpailututkintaan vauhtia. Valtioon ja kuntiin kohdistuvat kilpailututkinnat kestävät nyt vuosia. Tänään annettu esitys kirjanpidon eriyttämisvelvollisuudesta on hyvä alku kilpailulain kehittämisessä. Lisäksi tarvitaan kuntien, maakuntien ja valtion kilpailurikkomuksiin uhka ankarammasta seuraamuksesta, jotta kilpailu normalisoituu nopeammin.

Kilpailun laillisuutta valvoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV). Kilpailuvalvonnan tehostamiseksi hallitus esittää nyt muutoksia. Ne liittyvät hallitusohjelmakirjaukseen reilummasta kilpailusta sekä kilpailuviranomaisten toimivaltuuksia sääntelevään EU-direktiiviin. Muutoksista yrittäjyyttä edistää uusi kirjanpidon eriyttämisvelvoite julkisen toimijan liiketoiminnan ja lakisääteisen toiminnan välille.

Kunnilla ja kuntayhtymillä on paljon liiketoimintaa esimerkiksi kunnossapito- ja maanrakennuspalveluissa, ateria-, kuljetus-, vartiointi-, ICT- ja pesulapalveluissa sekä oppilaitosten kyljessä.

- Jos julkinen liiketoiminta saa perusteetonta etumatkaa, joka aiheuttaa yhtä tehokkaan kilpailijan syrjäyttämisen, kilpailu estyy. Silloin kilpailullisuuden tehokkuushyödyt jäävät saavuttamatta, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

- Ongelma on, että julkissektorin laittomuuksia ei nykylain ja -valvonnan keinoin saada kuriin. Kohteilla ei ole kiirettä myötävaikuttaa tutkintaan, sillä korko ei juokse.

Suomen Yrittäjät kannattaa kilpailulain kiristämistä erityisesti julkissektorin elinkeinotoiminnan kilpailuvalvonnassa.

- Laittomuuksia ratkotaan nyt ensisijaisesti neuvottelemalla. Neuvotteluilla ei ole takarajaa, ja ne ovat kestäneet jopa yli kolme vuotta. Se on liian pitkä aika, Grekin sanoo.

Tuon ajan kilpailuhäiriö jatkuu, sillä riittävän rangaistuksen uhan puuttuessa kunnilla ei ole painetta auttaa KKV:tä tutkimaan nopeammin.

Suomen Yrittäjien mielestä kaikista kilpailulain rikkomuksista pitää rangaista yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi kartelleista, jotta saavutetaan ennaltaehkäisevä pelotevaikutus.

- Nyt esitettävä kirjanpidon eriyttämisvelvoite on tärkeä, sillä erillinen kirjanpito nopeuttaa KKV:n tarkastuksia, Grekin kehuu.

Tarvitaan neljä muutosta

Suomen Yrittäjien mielestä tulevaisuudessa reilun kilpailun yksityisen ja julkisen välille turvaisivat seuraavat lakimuutokset:

1. Enimmäisaika viranomaistutkinnalle. Sopiva enimmäisaika olisi 6–12 kuukautta. Enimmäiskesto on käytössä jo sähkö- ja maakaasumarkkinoiden valvonnassa.

2. Yhteinen kustannuslaskennan malli, jota kuntien, maakuntien ja valtion on pakko käyttää tuotantonsa kustannuksia määriteltäessä. Vain näin voidaan vertailla tuotannon kustannuksia.

3. Kielto ja sanktio kilpailuneutraliteettirikkomuksista, ja kilpailuoikeudellinen vahingonkorvausvelvollisuus niihin.

4. Pienimpien yritysten markkinoilla pysymistä edistäisi viranomaisvalvonta, joka torjuisi niihin kohdistuvia kohtuuttomia sopimusehtoja tai -käytäntöjä

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

He kamppailevat Vuoden nuori yrittäjä -palkinnosta10.5.2019 07:54:40 EESTTiedote

Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun finaaliin ylsivät Espoossa toimiva kalakauppias Max Grönholm (28), konttiravintolayrittäjä Jarna Kaplas (32) Savosta, markkina- ja mielipidetutkimuksia tarjoava yrittäjä Johannes Karjula (31) Keski-Suomesta, marja- ja vihannestilaa pyörittävät Tiina ja Mikko Kohonen (30 ja 33) Etelä-Savosta sekä korkealaatuisen teen ja kahvin valmistukseen keskittynyt yrittäjä Arttu Muukkonen (34) Etelä-Karjalasta.

Suomen Yrittäjät ja AKY - Akavalaiset yrittäjät: Korkeakoulutetut yrittäjät tarvitsevat erikoistumiskoulutuksen yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin3.5.2019 06:03:00 EESTTiedote

Suomen Yrittäjät ja AKY - Akavalaiset yrittäjät vaativat, että korkeakoulutetuilla yrittäjillä on oltava nykyistä parempi mahdollisuus liiketoimintaosaamisensa jatkuvaan kehittämiseen myös yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Yrittäjille suunnatut erikoistumiskoulutukset olisivat yksi tapa edistää asiaa. Tällä hetkellä yrittäjille ei erikoistumiskoulutuksia tarjolla ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme