Suomen Yrittäjät

Yrittäjät Kuntamarkkinoilla: Palvelusetelit kannattaa ottaa pian laajasti käyttöön

Jaa

Palvelusetelit kannattaa ottaa käyttöön nopeasti ja laajasti, jotta säästöt ja asiakkaan valinnanvapaus saadaan heti liikkeelle ja varmistetaan lähipalvelut. Näin linjasivat Suomen Yrittäjät ja sote- ja liikunta-alan toimialajärjestöt Kuntamarkkinoilla.

Yrittäjien Kuntamarkkinat-osastolla ovat pääaiheina tänä vuonna palveluseteli ja hankintaneuvonta. Kuva: Suomen Yrittäjät
Yrittäjien Kuntamarkkinat-osastolla ovat pääaiheina tänä vuonna palveluseteli ja hankintaneuvonta. Kuva: Suomen Yrittäjät

Kuntaliiton tekemän tutkimuksen mukaan vain noin 120 kuntaa Suomen yli 300 kunnasta käyttää palveluseteleitä.

- Palvelusetelien käytön euromääräinen summa kasvaa, mikä kertoo siitä, että käyttäjät ovat tyytyväisiä, elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama Suomen Yrittäjistä sanoo.

Lääkäripalveluyritykset LPY ry:n toimitusjohtaja Ismo Partanen kannustaa kuntia ja kuntayhtymiä selvittämään vuoden 2018 budjettivalmistelun yhteydessä, miten ja missä kaikissa sote-palveluissa niiden kannattaa hyödyntää palvelusetelijärjestelmiä.

- Ei kannata jäädä odottamaan suurta sote-uudistusta vaan ottaa palvelusetelijärjestelmiä laajasti käyttöön heti. Kunnat voisivat hyvin moninkertaistaa palvelusetelien hyödyntämisen jo ennen sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen voimaantuloa.

- Nyt palveluseteliä käytetään eniten päivähoitoon, palveluasumiseen ja kotihoitoon. Mutta se soveltuisi moneen muuhunkin palveluun, Kallama sanoo.

Näkemisen ja silmäterveyden yritysten järjestö NÄE ry ehdottaa, että palveluseteli kannattaisi ottaa heti käyttöön esimerkiksi kaihileikkauksissa, diabeetikkojen silmäpohjakuvauksissa kunnissa sekä silmänpainetaudin ja silmänpohjien ikärappeuman seurannoissa sairaanhoitopiireissä.

- Sote-uudistuksessa nimenomaan palvelusetelillä ratkaistaan ongelmat resurssien ja hoidon saamisessa oikeille ihmisille. Siis ei silmäterveyspalveluja sote-keskuksiin, vaan silmäongelmat kannattaa hoitaa setelillä optikkoliikkeissä ja silmäklinikoilla, NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast sanoo.

Valtaosa tuki- ja liikuntaelinvaivoista johtuu arjen tottumuksiin liittyvistä ylikuormituksista, joiden arviointi on fysioterapeuttien ammattiosaamista.

- Sen sijaan, että potilas jätetään odottamaan aikaa lääkärille, hänet kannattaisi ohjata palvelusetelillä hyvän hoitotuloksen saamiseksi fysioterapeutille. Fysioterapeuttikäynnin jälkeen potilaat tarvitsevat harvoin sairauslomaa, lääkäriaikaa tai edes uutta käyntiä fysioterapeuteille. Tarvittaessa fysioterapeutti ohjaa potilaan lääkärin vastaanotolle, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry toiminnanjohtaja Leila Salonen sanoo.

Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n toiminnanjohtaja Riitta Hämäläinen-Bister huomauttaa, että palveluseteliä kannattaa käyttää myös liikunnassa.

- Liikunnan terveysvaikutukset ovat tutkittuja ja liikkuminen on tärkeää myös hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä. Sehän säilyy kuntien tehtävänä myös sote-uudistuksen jälkeen, hän muistuttaa.

Kuntamarkkinoilla tietoiskuja palvelusetelistä ja hankinnoista

Kuntamarkkinat järjestetään Kuntatalolla Helsingissä 13. - 14.9. Suomen Yrittäjien, Lääkäripalveluyritykset LPY ry:n, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala Näe ry:n, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry:n sekä Suomen Kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry:n asiantuntijat ovat tavattavissa K-kerroksessa, osastolla A5.

Keskiviikkona 13.9. kello 12 ja torstaina kello 14.40 Palveluseteli-tietoiskussa aiheesta keskustelevat ja kysymyksiin vastaavat Ismo Partanen, Panu Tast, Leila Salonen ja Riitta Hämäläinen-Bister. Keskustelua juontaa Susanna Kallama.

Keskiviikkona kello 14 ja torstaina kello 12 ohjelmassa on Hanki hyvin, Yrittäjien hankintaneuvonta auttaa -tietoiskut. Niissä molemmissa on asiasta kertomassa Suomen Yrittäjien kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Susanna Kallama, susanna.kallama@yrittajat.fi, 040 587 2445, Suomen Yrittäjät
Riitta Hämäläinen-Bister, riitta@sky-ry.fi, 040 515 4449, Suomen kunto- ja terveysliikuntakeskusten yhdistys SKY ry
Ismo Partanen, ismo.partanen@lpy.fi, 040 518 5799, Lääkäripalveluyritykset LPY ry 
Leila Salonen, leila.salonen@fysi.fi, 040 749 8706, Suomen Fysioterapia- ja kuntoutusyritykset FYSI ry
Panu Tast, panu.tast@naery.fi, 040 542 2227, Näkemisen ja silmäterveyden toimiala, NÄE ry

Kuvat

Yrittäjien Kuntamarkkinat-osastolla ovat pääaiheina tänä vuonna palveluseteli ja hankintaneuvonta. Kuva: Suomen Yrittäjät
Yrittäjien Kuntamarkkinat-osastolla ovat pääaiheina tänä vuonna palveluseteli ja hankintaneuvonta. Kuva: Suomen Yrittäjät
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu lähes 400 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 62 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät eivät luota työeläkejärjestelmään - Suomen Yrittäjät vaatii joustavuutta ja vastinetta vakuutusmaksuille18.6.2018 09:00Tiedote

Yrittäjät eivät luota työeläkejärjestelmään ja pitävät sitä kalliina ja kankeana. Siksi he vakuuttavat itsensä matalalla työtulolla, mikä johtaa siihen, että heidän sosiaaliturvansa taso jää myös matalaksi. - Järjestelmää tulee joustavoittaa ja uudistaa niin, että siinä mukana olevien turva on kohtuullisella tasolla, Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula vaatii.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme