Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Lisää kilpailua raideliikenteeseen

Jaa

Suomen Yrittäjät haluaa Suomen raiteille lisää junayrityksiä. Liikenteen kilpailu hyödyttää merkittävästi sekä kuluttajia että veronmaksajia, Kilpailu- ja kuluttajaviraston raportti osoittaa. Uusien toimijoiden on tällä hetkellä liian vaikea tulla mukaan Suomen henkilöjunaliikennemarkkinalle. - Junaliikenteessä olisi paljon tilausta uusille kotimaisille yrityksille ja kansainvälisille haastajille. Se myös edistäisi työvoiman liikkuvuutta, sanoo liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen Suomen Yrittäjistä.

Liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. Kuva: Mikko Mäntyniemi

KKV:n mukaan Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) tilaaman lähijunaliikenteen kustannustaso laski noin 40 prosenttia kilpailuttamisen jälkeen. Tämä tarkoittaa yli 25 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä veronmaksajille. 

- Raportti osoittaa, että kilpailu liikenteessä hyödyttää sekä joukkoliikenteen käyttäjiä että veronmaksajia. Suomessa pitää ryhtyä määrätietoisiin toimiin aidon kilpailun mahdollistamiseksi raideliikenteessä, vaatii Suomen Yrittäjien Vehmanen. 

Selvityksen mukaan uudet toimijat olisivat kiinnostuneita Suomen markkinasta, jos esimerkiksi liikennettä vapautettaisiin kilpailutuksella tai kaluston vuokraus mahdollistettaisiin. 

Investoinnit junakalustoon ovat erittäin kalliita uusille toimijoille. Tilannetta vaikeuttaa se, että Suomessa on muusta Euroopasta poikkeava raideleveys.  

- Ratkaisuna tähän Suomeen pitäisi perustaa henkilöjunaliikenteen kalustoa vuokraava yhtiö ja estää VR:n junien romutukset riittävän kalustotarjonnan turvaamiseksi potentiaalisille henkilöjunaliikenteen uusille markkinatoimijoille, liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen ehdottaa. 

Lisää raideliikenteen tarjontaa ja kirittäjiä valtionyhtiö VR:lle tarvittaisiin koko Suomessa.   

-  Suomen Yrittäjät haluaa vauhdittaa raideliikenteen kilpailua ja kaupunkiseutujen lähijunaliikenteen kehittymistä koko maassa. Tämä voitaisiin aloittaa antamalla paikallisille joukkoliikenneviranomaisille myös muualla kuin Helsingin seudulla oikeus lähijunaliikenteen järjestämiseen, toteaa Vehmanen.

 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Liikennepoliittinen asiantuntija Emma-Stina Vehmanen. Kuva: Mikko Mäntyniemi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinto Laura Niemen väitöstutkimukselle “Vuorovaikutuksellinen näkökulma yrittäjyyteen: Kohti uuden arvon yhteisluomisen ymmärtämistä”22.9.2022 16:00:00 EEST | Tiedote

Boardmanin Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä (LJT) jakoi 22. syyskuuta 2022 ensimmäistä kertaa Vuoden Yrittäjyystutkimus -tunnustuspalkinnon. Palkinto myönnetään ansioituneelle, suomalaisessa yliopistossa, korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa toteutetulle yrittäjyystutkimukselle. Palkittavan tutkimuksen valinnassa keskeinen kriteeri on tutkimustulosten käytännön hyödynnettävyys yritystoiminnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme