Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Matkustusrajoitusten lievennys tärkeää, mutta ei pelasta pohjoisen matkailutalvea

Jaa

On hyvä, että hallitus lievensi matkustusrajoituksia. On kuitenkin epärealistista olettaa, että päätös pelastaisi pohjoisen matkailutalven, Yrittäjät kommentoi.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.

- Matkailurajoitusten lieventäminen on tärkeää erityisesti rajaliikenteelle ja Finnairille, jonka selviäminen on olennaista koko Suomelle, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Suomen matkailun kokonaiskysyntä oli viime vuonna arvion mukaan 16,1 miljardia euroa. Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi kysynnän supistuvan tänä vuonna yli 40 prosentilla.

Ilmaantuvuusrajan asettaminen EU-suositusten alarajalle asettaa Suomen ja Lapin kilpailullisesti muita kohdemaita huonompaan asemaan.

- On epärealistista olettaa, että päätös pelastaa pohjoisen matkailutalven. Erityisesti tilauslentojen osalta jää kipupisteitä, kuten karanteenin ja toisen testin vaatimus yli kolme vuorokautta kestävillä matkoilla, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo huomauttaa.

Paikallisen tartuntatautiviranomaisen pitäisi voida määritellä toisen testin tarpeellisuuden

Yrittäjät on samaa mieltä kuin Lapin Matkailuelinkeinon liitto vetoomuksessaan hallituksellle siitä, että ehtoja pitää vielä tarkastaa.

- Ryhmämatkoja pitäisi voida järjestää myös korkean riskin maista, kun matkanjärjestäjä huolehtii, että matkustajat on testattu ennakkoon ja Suomen paikallisen tartuntatautiviranomaisen kanssa on sovittu erityistoimenpiteistä, Pentikäinen sanoo.

Automaattista toista testausta kolmen vuorokauden jälkeen ei tarvittaisi: toisen testauksen tarpeellisuuden voisi määritellä paikallinen tartuntatautiviranomainen.

“Vaakalaudalla on useamman paperitehtaan verran työpaikkoja” - tuet saatava nopeasti kuntoon

Lapin matkailun heijastusvaikutukset ovat merkittäviä suoraan matkailu-, ravintola- ja ohjelmapalveluja tuottavien yritysten lisäksi lähes kaikille toimialoille, työntekijöille ja kunnille.

- Vaakalaudalla on useamman paperitehtaan verran työpaikkoja, Salo sanoo.

Hän muistuttaa, että maailman koronatilanne vähentää matkustushaluja, vaikka Suomi olisi terveysturvallisuuden kannalta hyvä kohde.

- Matkailuelinkeino on nyt vaaravyöhykkeessä. Siksi on tärkeää, että hallitus virittää nopeasti kustannus- ja yksinyrittäjätuet, ja on valmiudessa estämään matkailualan konkurssiaallon, Pentikäinen vaatii.

Lapin kentille tarvitaan lisävoimaa testaukseen

Maailmalla seurataan erityisen tarkasti Suomen hallituksen ja vastuuministereiden linjauksia ja ulostuloja, joilla myös suora vaikutus matkustuspäätöksiin.

- Ryhmien testaaminen Lapin kentillä tai matkakohteissa edellyttää lisäresursseja ja pikatestejä. Suomeen saapuvien testaus on matkailuelinkeinon esittämä ratkaisu, Salo sanoo.

Yhteyshenkilöt

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, mikael.pentikainen @ yrittajat.fi, p. 040 504 1944
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo, pirkka.salo @ yrittajat.fi, p. 0400 392 139

Kuvat

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo. Kuva: Arttu Salo. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo. Kuva: Arttu Salo. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 58 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme