Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Pienyrityksiä pitää auttaa digitalisoimaan taloushallintoaan - taloudenpitoon ja velvoitteisiin kuluva aika minimoitava, jotta jää aikaa tehdä bisnestä

Jaa

- Pienyritysten taloushallinnon digitalisoitumista on edistettävä niin, että tunnistetaan yrittäjien arjen tarpeet ja vastataan niihin. Tuore selvitys paikantaa kehittämiskohtia, joihin viranomaisten ja taloushallintoalan on tartuttava, jotta taloudenhoidosta ja sen velvoitteista koituisi pienyrityksille mahdollisimman vähän vaivaa, Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä sanoo.

Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.

Enemmistö pk-yrityksistä on digitalisoinut taloushallintoaan. Kuitenkin mitä pienemmästä yrityksestä on kyse, sitä todennäköisempää on, että se ei hyödynnä verkkolaskua, tilitoimistoa tai kirjanpito-ohjelmistoa. Tiedot käyvät ilmi Pk-yritysbarometrista sekä yrittäjäjärjestön kyselytutkimuksista.

- Yrittäjiä on autettava löytämään, hankkimaan ja käyttämään digitaalisemman taloudenpidon mahdollistavia palveluita ja ratkaisuja. Niiden on oltava helppokäyttöisiä, yhteentoimivia ja kustannuksiltaan mahdollisimman kohtuullisia, Mikkilä muistuttaa.

Mitä vähemmän yritys hoitaa talouttaan digitaalisin keinoin, sitä enemmän aikaa kuluu manuaaliseen kirjanpitoon, paperitositteiden pyörittelyyn ja viranomaisraportointiin. Tämä on pois tuottavasta työstä.

Yritysten on myös varauduttava siihen, että lakisääteisten velvoitteiden hoitaminen voi tulevaisuudessa edellyttää digitaalisempaa taloushallintoa.

Selvitystyön tunnistamiin kehittämiskohteisiin tartuttava

Tänään julkaistu Verohallinnon koordinoima selvitystyö kartoitti, miten pienyrittäjä voisi tulevaisuudessa hoitaa reaaliaikatalouden toimet ja vaatimukset mahdollisimman pienin taloudellisin ja hallinnollisin kustannuksin. Talouden reaaliaikaistamisella viitataan yritysten ja julkisyhteisöjen taloushallinnon automatisointiin digitaalisia ratkaisuja kuten verkkolaskuja ja -kuitteja hyödyntäen.

- Valtaosa pk-yrityksistä on siirtynyt verkkolaskutukseen, kun isommat yritykset ja julkiset organisaatiot ovat alkaneet vaatia toimittajiltaan ja alihankkijoiltaan verkkolaskuja. Verkkokuitteja käytetään vielä vähän. Niiden laajempi käyttöönotto vaatii kuitti-infran ja -palvelujen kehittymistä, Mikkilä toteaa.

Suomen Yrittäjät oli mukana selvityksen tehneessä ryhmässä. Ryhmä esittää, että valtion tänä vuonna käynnistämä Yritysten digitalous -hanke tarttuisi selvityksen havaintoihin.

Hallitus esittää, että hanketta rahoitettaisiin 14 miljoonalla eurolla EU:n elpymispaketista. Hankkeen tarkoituksena on tukea talouden reaaliaikaistumista ja yritysten taloushallinnon digitalisoitumista.

Reaaliaikatalouteen siirtyminen vaatii realistisen aikataulun

- Reaaliaikaisempi talous hyödyttäisi pidemmällä aikavälillä kokonaisuutena kaikenkokoisia yrityksiä. Alkuvaiheessa taloushallinnon automatisointi todennäköisesti kuitenkin edellyttäisi useissa yrityksissä investointeja ja uutta osaamista, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Kurjen mukaan reaaliaikatalouteen siirtyminen tarvitseekin harkiten vaiheistetun aikataulun, joka on realistinen eli huomioi erityisesti pienyrityskentän digikypsyyden kehityksen sekä tarjolla olevien palveluiden tason.

- Yrityksille voi asettaa reaaliaikatalouden velvoitteita vasta, kun yrityksillä on riittävät valmiudet ja mahdollisuudet hoitaa ne. Tämä koskee myös veroraportoinnin velvoitteita.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Lataa
Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki. Kuva: Markus Sommers. Kuva tiedotusvälineiden vapaasti käytettävissä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Alle puolet yrittäjistä pystyy pitämään riittävästi lomaa9.6.2021 07:52:52 EEST | Tiedote

12 prosenttia yrittäjistä ei lomaile tänä kesänä ollenkaan, 16 prosenttia lomailee korkeintaan viikon, käy ilmi Yrittäjägallupista. Alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa. “Nämä ovat huolestuttavia tietoja. Yrittäjäkin tarvitsee lomansa. Muuten voimat loppuvat eikä ajattelu uudistu. Jos vain mahdollista, kannattaa pitää edes lyhyt loma”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme