Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Valtuutetulla valta päättää, mitä kuntaan hankitaan ja keneltä

Jaa

- Uusilla valtuutetuilla on valtaa itse vaikuttaa siihen, miten oman kaupungin tai kunnan hankinnat tehdään, Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari huomauttaa.

Kuntien hankintapolitiikka on kuntapäättäjien käsissä. Laki säätää reunaehdot politiikan toteuttamiseksi, mutta kunnissa on soveltamisen varaa. 

- Valtuutettujen kannattaa varmistaa, että pienetkin yritykset voivat osallistua tarjouskilpailuihin, johtaja Harri Jaskari sanoo.

Julkiset hankinnat kannattaa jakaa pienempiin osiin ja asettaa kriteerit sellaisiksi, että pienetkin yritykset pystyvät ne täyttämään. 

- Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä enemmän hankinnalle asetetaan ehtoja tai monimutkaisia vertailuperusteita, sitä vähemmän kunta saa tarjouksia, Jaskari konkretisoi. 

Julkiset hankinnat ovat vahvasti esillä huomenna alkavilla Kuntaliiton Kuntamarkkinoilla. Suomen Yrittäjät julkistaa nyt tuoreille kuntapäättäjille käytännöllisen hankintaoppaan, mitä järjestö esittelee Kuntamarkkinoilla.

Yrittäjät korostaa, että jos kunnat ostavat pulpettinsa ja porkkanansa vain isoilta tuottajilta, pienyritysten mahdollisuus pärjätä heikkenevät, sillä kunnat ovat isoja asiakkaita. Markkina siis uhkaisi keskittyä.

- On veronmaksajan etu, että kilpailutuksissa käydään aidosti kisaa ja niihin tarjoaa niin paikkakunnan kuin muidenkin alueiden yrittäjät. Näin laatu, hinta ja toimiala kehittyvät, eikä monopolia synny, toteaa elinkeinopolitiikan asiantuntija Janika Tikkala Yrittäjistä.

- Lisäksi innovaatiokumppanuutta kannattaa rohkeasti hyödyntää uusien ratkaisujen löytämiseksi ja kotimaisen tuotekehityksen edistämiseksi. Julkisissa kilpailutuksissa innovaatiokumppanuuden tarkoituksena on edistää uusien innovaatioiden syntymistä ja käyttöönottoa, Harri Jaskari toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme