Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: YEL-järjestelmää kehitettävä yksinkertaisemmaksi ja helpommin ymmärrettäväksi 

Jaa

- Yrittäjän eläkejärjestelmää on joustavoitettava lisäämällä yrittäjän vapautta ja vastuuta oman turvansa järjestämisestä. Sitä tulee kehittää myös yksinkertaisemmaksi. Osa YEL-työryhmän ehdotuksista ei tue tätä tavoitetta eikä lisää yrittäjien luottamusta järjestelmään, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén kommentoi tänään julkistettua raporttia.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers

Sosiaali- ja terveysministeriön helmikuussa 2017 asettama yrittäjien eläkevakuutusta pohtinut työryhmä sai työnsä päätökseen. Tänään julkistettu loppuraportti on tarkoitettu pohjaksi tuleville muutospohdinnoille.  

Yrittäjien työskentelyn alivakuuttaminen ja siitä johtuva yrittäjän sosiaaliturvan alhainen taso tunnistettiin keskeisimmäksi ongelmaksi yrittäjien työeläkevakuuttamisessa. YEL määrittää yrittäjän koko sosiaaliturvan. 

- On hyvä, että yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistä pohditaan, koska yrittäjien luottamus YEL-järjestelmään on heikko. Yrittäjän luottamuksen parantamisen pitää olla muutosten tavoite. Tämä ei raportissa näy, työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. 

Suomen Yrittäjät edustaa lähes 60 prosenttia noin 204 000 YEL-vakuutetusta henkilöstä. 

Jäsentemme kanta poikkeaa merkittävästi raportissa valitusta linjasta, joka kaventaisi yrittäjien vapautta oman turvansa järjestämisestä. Jätimme eriävän mielipiteen, jossa käymme laajasti näkemyksemme ja muutosehdotuksemme läpi, Makkula kertoo.  


Yrittäjän eläkemaksu nostettava tasolle, joka kerryttää ansiosidonnaista etuutta
 

Tavoitteemme on, että yrittäjien työuran aikainen sosiaaliturva paranee ja yrittäjät saavat kunnon vastineen maksamilleen eläkemaksuille. Nyt näin ei ole, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.  

Yrittäjien mukaan tähän päästään, jos yrittäjän eläkemaksu nostetaan tasolle, jolla yrittäjä saa työuran aikaisia ansiosidonnaisia etuuksia, eli työttömyysturvan alarajalle (12 816 euroa/2019). Yrittäjien arvion mukaan muutos lisäisi myös eläkejärjestelmän maksutuloa. Alle pakollisen työtulorajan toiminnan vakuuttamisen tulee jatkossakin olla vapaaehtoista ja mahdollista.  

Hellstén huomauttaa, että eläkemaksun nostolle on vahva yrittäjien tuki. Tätä ehdotusta ei raportissa ole.  


Yrittäjän työpanoksen osaa arvioida vain yrittäjä itse
 

YEL-vakuutuksen on jatkossakin perustuttava yrittäjän työpanoksen arvoon eli siihen, paljonko vastaavasta työstä maksettaisiin palkkaa työntekijälle.  

- Yrittäjien luottamusta lisäisi myös se, että yrittäjä pystyisi muuttamaan YEL-työtuloa mahdollisimman joustavasti, Hellstén huomauttaa 

Raportissa esitetään, että työpanoksen arvoa määriteltäessä otettaisiin huomioon useita eri muuttujia, esimerkiksi toimialan palkkataso, yritystoiminnan laajuus, liikevaihto, yhtiökumppaneiden ja työntekijöiden määrä tai omistusosuus yrityksestä sekä yrittäjän itselleen maksama palkka ja yritystoiminnasta saadut verotettavat ansiot.  

- Nämä eivät anna oikeaa kuvaa yrittäjän työpanoksesta. Sen vuoksi niitä ei pidä ottaa työpanoksen arvion perusteeksi, eikä juridisesti sitovia ratkaisuja mainituista seikoista pidä tehdä YEL-työtulon tasoon nähden, Hellstén sanoo. 

Yrittäjät vaatii myös, että selkeyden vuoksi YEL-työtulossa tulee siirtyä vuosityötulosta kuukausityötuloon. 

 Yksinkertaisuus ja selkeys varmasti maksavat itsensä takaisin, sillä ne lisäävät yrittäjien luottamusta järjestelmään, rohkaisevat yrittäjiä huolehtimaan sosiaaliturvansa tasosta nykyistä paremmin ja näin lisäämään myös eläkejärjestelmän maksutuloa. 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

He kamppailevat Vuoden nuori yrittäjä -palkinnosta10.5.2019 07:54:40 EESTTiedote

Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun finaaliin ylsivät Espoossa toimiva kalakauppias Max Grönholm (28), konttiravintolayrittäjä Jarna Kaplas (32) Savosta, markkina- ja mielipidetutkimuksia tarjoava yrittäjä Johannes Karjula (31) Keski-Suomesta, marja- ja vihannestilaa pyörittävät Tiina ja Mikko Kohonen (30 ja 33) Etelä-Savosta sekä korkealaatuisen teen ja kahvin valmistukseen keskittynyt yrittäjä Arttu Muukkonen (34) Etelä-Karjalasta.

Suomen Yrittäjät ja AKY - Akavalaiset yrittäjät: Korkeakoulutetut yrittäjät tarvitsevat erikoistumiskoulutuksen yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin3.5.2019 06:03:00 EESTTiedote

Suomen Yrittäjät ja AKY - Akavalaiset yrittäjät vaativat, että korkeakoulutetuilla yrittäjillä on oltava nykyistä parempi mahdollisuus liiketoimintaosaamisensa jatkuvaan kehittämiseen myös yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Yrittäjille suunnatut erikoistumiskoulutukset olisivat yksi tapa edistää asiaa. Tällä hetkellä yrittäjille ei erikoistumiskoulutuksia tarjolla ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme