Suomen Yrittäjät

Yrittäjät: Yrittäjien eläkelakia uudistettava, tavoitteena luottamuksen ja vapauden parantaminen

Jaa
Suomen Yrittäjät esittää laajempaa yrittäjän eläkelain (yel) kehittämistä. Asiaa edellytti myös eduskunta hallitukselta viime syksynä. ”Toivomme, että seuraava hallitus tarttuisi rohkeasti ja avoimesti tähän yrittäjille aivan keskeisen lainsäädännön kokonaisvaltaiseen uudistamiseen”, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. Yrittäjät esittää myös yleistä ansioturvaa kaikille.
Johtaja Janne Makkula. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Johtaja Janne Makkula. Kuva: Johanna Erjonsalo.

YEL-järjestelmän uudistamisen tavoitteena tulisi olla yrittäjän sosiaaliturvan ja YEL-järjestelmää kohtaan kokeman luottamuksen parantaminen sekä joustavuuden ja yrittäjän vapauden lisääminen, Yrittäjät esittää. 

Yrittäjät julkisti ohjelmansa yrittäjien sosiaaliturvan kehittämiseksi. 

Eduskunta teki viime syksynä täsmennyksiä yrittäjän eläkelakiin. Esityksessä korostettiin kokonaisharkintaa yel-työtulon määrittämisessä. 

Yrittäjän eläkelakiin tehdyt varsin maltillisetmuutokset paransivat yrittäjien tilannetta aiempaan sääntelyyn nähden. 

- Yrittäjien esityksestä syksyllä eduskunta hyväksyi lausuman, jonka mukaan hallituksen tulee selvittää laajemmin yrittäjän eläkelain uudistamisen tarpeita. Seuraavan hallituksen on otettava tämä huomioon ja ryhdyttävä sen edellyttämiin toimiin, Makkula sanoo. 

- Yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja tulee nostaa nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle. Vakuuttamisvelvollisuuden täyttymisen pitää perustua yrittäjän työpanoksen arviointiin, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo. 

Jatkossa ansioturvaa voitava kerryttää yhtäaikaisesti yrittäjyydellä ja työntekijänä 

Yrittäjän ja palkansaajan työssäoloehdot pitää yhdistää siten, että työnteon tavoista voi kerryttää yhdessä turvaa. 

- Nyt sosiaalivakuutuksemme tunnustaa laajasti lomittaisen yrittäjänä ja työntekijänä toimimisen ja mahdollistaa turvan kerryttämisen myös tällaisesta toiminnasta. Poikkeuksena on työttömyysturva, jossa yhtäaikaisella tai peräkkäisellä yrittäjänä ja työntekijänä työskentelyllä ei voi kerryttää yhteistä turvaa, sanoo Hellstén. 

Yrittäjät myös esittää, että työttömyysturvassa on siirryttävä yleiseen eli universaaliin turvaan ja yhden etuudenmaksajan malliin.  

Oikeus ansioetuuteen pitää olla jokaisella vakuutetulla, ei ainoastaan kassan jäsenmaksua maksavilla henkilöillä. Tämä on suuri oikeudenmukaisuuskysymys, Makkula lisää.  

Yrittäjien esityksiä yrittäjien sosiaaliturvan uudistamiseksi: 

  1. Uudistetaan Yrittäjien eläkelaki (YEL). 
  2. Yhdistetään yrittäjän ja palkansaajan työssäoloehdot siten, että työnteon tavoista voi kerryttää yhdessä turvaa. 
  3. Poistetaan yrittäjän palkkatulosta työnantajan sairausvakuutusmaksu. 
  4. Yhdenmukaistetaan yrittäjän perheenjäsenen työssäoloehto muiden työntekijöiden työssäoloehdon kanssa. 
  5. Asetetaan yrittäjän asumistuen perusteeksi todelliset tulot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johtaja Janne Makkula. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Johtaja Janne Makkula. Kuva: Johanna Erjonsalo.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2019 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 379 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 61 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjägallup: Valtaosa työnantajista ei innostu nelipäiväisestä työviikosta29.3.2023 05:15:00 EEST | Tiedote

Työnantajayrityksistä 75 % ei olisi halukas kokeilemaan nelipäiväistä työviikkoa, jos työntekijän palkka pysyisi samana. “Työnantajista neljä viidestä ei usko, että nelipäiväinen viikko parantaisi tuottavuutta niin, että työntekijälle voitaisiin maksaa samaa palkkaa kuin aikaisemmin”, johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo. Nelipäiväistä työviikkoa voidaan kokeilla jo nyt paikallisesti sopien ilman valtiojohtoista operaatiota.

Yrittäjät: Osinkoverotuksen kiristyksillä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle23.3.2023 04:00:00 EET | Tiedote

Listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristämisellä olisi erittäin vakavia seurauksia taloudelle, Yrittäjägallup osoittaa. Se johtaisi osakeyhtiöissä osinkojen vähentämiseen, kasvuhalukkuuden hiipumiseen, investointien vähentämiseen, yritysten lopettamisiin ja omistajavaihdosten vaikeutumiseen. ”Sanalla sanoen: se olisi myrkkyä taloudelle ja yrittäjyydelle”, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kiteyttää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme