Oulun yliopisto

Yrittäjien hyvinvointi keskeistä maaseutumaisten alueiden muutosjoustavuudessa

Jaa
Yritykset kohtaavat maaseutumaisilla alueilla usein alansa elinvoimaisuuteen kohdistuvia muutoshaasteita. Myös sijainti vaikuttaa liiketoimintaan monin tavoin. Selviytyäkseen yritysten ja yrittäjien on kehitettävä muutosjoustavuutta eli resilienssiä.
Kerttu Saalasti Instituutti järjesti 10.6.2021 webinaarin alueellisesta resilienssistä sekä pk-yritysten kasvun mahdollisuuksista ja haasteista.
Kerttu Saalasti Instituutti järjesti 10.6.2021 webinaarin alueellisesta resilienssistä sekä pk-yritysten kasvun mahdollisuuksista ja haasteista.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin Alueellisen erinomaisuuden (REx) ryhmä tutki vuonna 2020 Nivala-Haapajärven seudun vientiyrityksiä ja totesi, että alueelta löytyy yhteistyötä, luottamusta ja luovuutta, jotka ovat merkittävässä roolissa muutosjoustavuuden parantamiseksi. Rex-ryhmä on mukana kansainvälisessä FOUNDATION-hankkeessa, joka järjesti 10.6.2021 webinaarin alueellisesta resilienssistä sekä pk-yritysten kasvun mahdollisuuksista ja haasteista. Kaukana Euroopan talouselämästä toimivien pk-yritysten kohtaamia muutoshaasteita käsiteltiin niin yritysten, kehittäjäorganisaatioiden kuin tutkimuksen kannalta. Puheenvuoroissa tuli esille, että sijainnin haasteista kyllä selvitään, mutta yrittäjien jaksaminen sekä nuorten muutto muualle ja sitä kautta osaajien väheneminen alueella ovat kriittisiä tekijöitä pk-yritysten kilpailukyvyn kannalta.

FOUNDATION-hankkeen projektipäällikkö John Hobbs Munster Technological Universitysta, Irlannista, esitteli Pohjois-Pohjanmaan merkitystä hankkeen taustalla. Hobbs oli ilahtunut siitä, kuinka hanke on onnistunut löytämään hyviä käytäntöjä alueellisen muutosjoustavuuden kehittämiseksi. Hän nosti esimerkiksi myös mm. Pohjois-Pohjanmaan eteläiselle alueelle merkittävän Pyhäsalmen kaivoksen, jonka sulkeminen vaatii kykyä innovoida aivan uutta liiketoimintaa.

Mistä muutosjoustavuus syntyy? 

Korona-pandemia on testannut yritysten ja seutukuntien muutosjoustavuutta ennennäkemättömällä tavalla.

”Covid-19 on ollut iso shokki paitsi globaalisti, myös alueellisesti. Alueellinen muutosjoustavuus tarkoittaa kykyä aavistaa, valmistautua, vastata ja toipua shokista”, apulaisprofessori Jaakko Simonen selitti.

Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala vertasi muutosjoustavuutta turvavyöhön. ”Turvavyö tehdään aidolla ja proaktiivisella yhteistyöllä. Sitä tekemään tarvitaan paitsi kehittäjiä ja kouluttajia, myös yrityksiä. Joustavuus syntyy yhdessä.”

Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmaisen mukaan muutosjoustavuus syntyy myös yrittäjän omasta motivaatiosta. ”Yrittäjät tarvitsevat myös lujaa uskoa tuotteidensa erinomaisuuteen.”

Webinaarin paneeliin osallistuivat kansainvälisen toiminnan projektipäällikkö Janne Hietaniemi, Nivala-Haapajärven seutu NIHAK ry:stä, Tekniikan ja Luonnonvara-alan yksikönjohtaja Ville Isoherranen, Oulun Ammattikorkeakoulusta, koulutusvararehtori Tapio Koivu, Oulun yliopistosta, kehitysjohtaja Tiina Rajala, Pohjois-Pohjanmaan liitosta ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseudun kehittämisen ryhmäpäällikkö Tiina Suutari. Paneeli pohti, mitä yritykset tarvitsevat kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja kiteyttivät ajatuksiaan neuvoiksi: ”erilaisuudessa on voimaa”, ”palkkaa nuoria töihin”, ”tee yhteistyötä kaikilla tasoilla ja aloilla”, ”näe mahdollisuuksia ja löydä oikeat kumppanit” sekä ”usko itseesi ja ajatuksiisi”.

Aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskykyä kehitetään yhdeksän maan voimin

Webinaarin järjestänyt kansainvälinen yhdeksän alueen yhteishanke FOUNDATION (Building Regional Resilience to Industrial Structural Changes) pyrkii vahvistamaan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä rakennemuutosalueilla kehittämällä aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskyvykkyyttä eli resilienssiä. Hankkeen toiminta keskittyy tiedon vaihtoon ja parhaiden käytänteiden jakamiseen. Projektia koordinoi Munster Technological University Irlannista ja mukana on vahva kumppaniverkosto kahdeksasta Euroopan maasta. Suomen lisäksi hankekumppaneita on mukana Iso-Britanniasta, Liettuasta, Puolasta, Unkarista, Italiasta, Espanjasta ja Itävallasta.

FOUNDATION-hanke alkoi elokuussa 2019 ja se kestää heinäkuun loppuun 2023. Hankkeen rahoittavalla Interreg Europe -ohjelmalla tuetaan viranomaisten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä aluekehityksen vaikuttavuuden tehostamisessa. Ohjelma tarjoaa Euroopan mittakaavassa yhteistyömahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä aluekehityksen ja julkisten politiikkaohjelmien toimivuudesta. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaisten alueiden omalle strategiselle kehittämistyölle ja eri alueille sopiville ratkaisuille.

Webinaari striimattiin Oulun yliopiston YouTube-kanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kerttu Saalasti Instituutti, Oulun yliopisto:


Erikoistutkija Katariina Ala-Rämi, katariina.ala-rami@oulu.fi, puh. 050 350 9471
Tutkimusjohtaja, dosentti Ossi Kotavaara, ossi.kotavaara@oulu.fi, puh. 0294 48 7852
Johtaja, professori Matti Muhos, matti.muhos@oulu.fi, puh. 0400 407 590


Viestintäasiantuntija Minna Kilpeläinen, minna.kilpelainen@oulu.fi, puh: 040 352 3608

Kuvat

Kerttu Saalasti Instituutti järjesti 10.6.2021 webinaarin alueellisesta resilienssistä sekä pk-yritysten kasvun mahdollisuuksista ja haasteista.
Kerttu Saalasti Instituutti järjesti 10.6.2021 webinaarin alueellisesta resilienssistä sekä pk-yritysten kasvun mahdollisuuksista ja haasteista.
Lataa
Kuvassa webinaarin panelisteja: vasemmalta Simo Kekäläinen, Tapio Koivu ja Tiina Suutari.
Kuvassa webinaarin panelisteja: vasemmalta Simo Kekäläinen, Tapio Koivu ja Tiina Suutari.
Lataa
Kuvassa webinaarin panelisteja: vasemmalta Janne Hietaniemi, Ville Isoherranen ja Tiina Rajala.
Kuvassa webinaarin panelisteja: vasemmalta Janne Hietaniemi, Ville Isoherranen ja Tiina Rajala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai Karvilta laatuleiman ja erinomaisen arvion vaikuttavuudestaan alueellisesti22.3.2024 15:17:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Laatuleima on voimassa kuusi vuotta. Oulun yliopisto sai auditointiryhmältä erityiskiitosta keskeisestä roolista ja vakiintuneesta asemasta alueellisesti. Oulun yliopistolla on keskeinen asema tiedon luomisen, innovaatiotoiminnan ja osaamisen kehittymisen alueellisessa verkostossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye